Salming Distance futócipő teszt Hír

Salming Distance futócipő teszt Hír

Héjja Péter
2014/05/14
A hétköznapi futó és a minimalista futócipő találkozása
Hirdetés

Natural Running
De mi ez már megint? Meg minek? Várjál! Hadd képzeljem el! Ez valami olyasmi, hogy szaladok bele a naplementébe meztelenül a kukoricaföldön? Kitalálnak itt már mindent. Néha kínomban leginkább permetlevet innék, meg oltott meszet szórnék a fejemre egy gödörben, annyira kiakasztanak azzal, hogy most tudományosan már megint éppen mi a tuti. És nagyon aggaszt, amikor keresnem kell a helyem a futók nagy evolúciós rekortan pályáján, telis-teli kétségekkel. Komolyan. Órákat forgolódom éjszakánként. És ez megint valami új, amivel sokkolnak. És ennek tényleg alig van talpa. Aztán látom a másik fajtát. Annak meg akkora a talpa, mint a matrac. Nehéz dönteni.

Amikor elkezdtem rendszeresen a futni, beletelt pár hónap mire megtaláltam, kitapasztaltam azt, hogy nekem milyen típusú a cipő kell. Azt megszoktam. Abban nem fájt, ha hosszabbat mentem, akkor sem. Azt vettem, azt használtam. Sajnos lúdtalpas vagyok, elég rendesen, úgyhogy szükség volt a komoly belső támasztásra. És én hittem benne hogy az kell, és hiszek benne ma is. Viszont a Salming Distance cipő tesztelése és használata közben történtek mellett nem mehetek el szó nélkül.

 

Salming Distance
A stabil szúnyogháló
Már első pillantásra megtetszett a neonzöld cipő. Egyszerűen odavagyok ezekért a muslicacsapdákért. Engem például motivál egy-egy nehezebb napon, ha valami állat cuccba bújva veretem a „kiliket”. Aztán belebújtam. Meglepett, megmondom őszintén. Leginkább az, hogy az első ránézésre látszó, minimalista anyaghasználat ellenére mennyire jól tartja a lábfejemet. Nem hittem volna, hogy egy marék „szúnyogháló”, meg alatta a futócipőkből ismert „hálós anyag” ilyen fokú stabilitás érzését keltheti. De hát tegyük hozzá hogy azért a Salming nem tegnap kezdett csukákat gyártani. Az csak egy dolog hogy ez az első futócipő szériájuk, de a kézilabdás és terem cipők terén már letettek az asztalra. Egyszerűen ráolvad a cipő a lábamra, nem érzem, hogy bárhol is lötyögne, esetleg kellemetlenül nyoma. Egy kicsit nagyobbat kértem, mint a lábam, de ezt így kell.

Néhány mondat a felsőrészben alkalmazott anyagokról: A cipő felsőrészének fejlesztése során a tartósság és a komfort voltak a főbb szempontok. Az első, legbelső MESH réteg egy kényelmes érzést kelt viselőjében. A középső réteg szerepe a láb tartása az oldalirányú mozgásokkal szemben. A harmadik szintén MESH háló célja a védelem, és hogy egységes képet biztosítson a cipő felsőrészéről. 

a felsőrészben alkalmazott anyagok Forrás: salmingrunning.com
a felsőrészben alkalmazott anyagok
Kép forrása: salmingrunning.com

 

Alátámasztás: nuku
Az egyetlen dolog, ami nagyon szokatlan volt, az extra alátámasztás hiánya. Gyakorlatilag a bokám beesett, ha nem tartottam a lábam. Ezért hát tartottam. De ahogy később olvastam erről az egész „természetes futás” dologról, leesett, ez talán része lehet a koncepciónak. Rákényszeríti a lábat a természetes tartásra, ezáltal erősítve a comb, a lábszár, a boka és talp izmait, amelyek tudniillik ellustultak az eddigi cipők nagy alátámasztásai alatt.

Az alkalmazott sarok alátámasztás: A sarok 5 fokos szöget zár be a lábujjakkal, beállítva ezzel a lábat a természetes pozícióba. Ezáltal megvalósul a talp hibátlan hajlása a lépés során. Az 5 fokos sarok esést a Distance, Speed és a Race modellekben használják.

Az alkalmazott sarok alátámasztás Forrás: salmingrunning.com
Az alkalmazott sarok alátámasztás
Kép forrása: salmingrunning.com

Még mindig érzitek a cinizmust ugye? Hát én sem akartam beletörődni, hogy ez tényleg lehet jó.
Elkezdtem hát használgatni. Szépen, óvatosan. Ez az első 3 héten azt jelentette, hogy hetente 2 alkalommal használtam a másik cipőm mellett kiegészítéseként. Ekkor 5-10 km közötti távolságokat futottam, egyenletes 5.30 körüli tempóban. Mivel nem vagyok sprinter alkat, meg általában versenyeken is inkább hosszabb távokon kínzom magam, ez az átlagos edzéstempóm. Az első futás után azonban jött a következő kellemes csalódás.

 

Megtörtént a csoda
Nagyon rossz tulajdonságom hogy nem szoktam bemelegíteni a futás előtt. Szépen lassan nekilódulok, aztán 15-20 perc múlva már ipari hőmérsékleten pöfögök. Ebből adódóan azonban sajnos az utóbbi időben kialakult egy nagyon rossz láb tartás, ami a bemelegedési fázis után is megmaradt, tehát nagyon csúnyán futottam. Érkezéskor a lábfejemet befelé fordítottam, és a lábfej külső talp élére érkeztem. Ekkor a sípcsont melletti izmok végig be vannak feszülve. És az utóbbi időben már egész sok idő kellett, hogy ez elmúljon a futás közben.

Viszont! Mióta a Salmingot is használom, rengeteget javult a lábtartásom, a futótechnikám. Ebben a csukában egyszerűen nem lehet rosszul tartani a lábat. Nem lehet folyamatosan külső talp élre érkezni. Nem engedi a cipő! A lábfejem egyenesen áll, a talajfogás pedig a talp első felével történik. Tanít a cipő.

Néhány szóban az alkalmazott talptechnológiáról: A cipőtalpnak 62%-ka, vagyis a távolság a saroktól és a talp párnás felső részéig, extra stabilitással lett tervezve. Mindez az úgynevezett balett vonalnál végződik, ami a külső talp élével 75 fokos szöget zár be. Ezzel a szöggel szemben található a talp felső része, ami természetes mozgást stimulálva lett fejlesztve. A talp kiképzése biztosítja, hogy a cipő a megfelelő helyen törjön, elősegítve ezzel a láb oldal irányú mozgását, illetve a talajtól történő elrugaszkodását.

A cipőtalpnak 62%-ka, vagyis a távolság a saroktól és a talp párnás felső részéig, extra stabilitással lett tervezve. Mindez az úgynevezett balett vonalnál végződik, ami a külső talp élével 75 fokos szöget zár be. Forrás: salmingrunning.com
A cipőtalpnak 62%-ka, vagyis a távolság a saroktól és a talp párnás felső részéig, extra stabilitással lett tervezve. Mindez az úgynevezett balett vonalnál végződik, ami a külső talp élével 75 fokos szöget zár be.
Kép forrása: salmingrunning.com

Az első alkalommal éreztem már, hogy bár jóval kisebb a cipő alátámasztása, a lábujjak és a talp első fele alatti párnázottság sokkal jobban érezhető, mint eddigi cipőimnél. Ez egy jó kis dinamikát kölcsönöz futás közben. Érdemes még megemlíteni, hogy lejtőn lefelé nagyon gyors a cipő! Hozzáadja azt, amitől a lejtőfutás nem a lábujjakon való görcsös kapaszkodás, hanem a dinamikus mozgás lesz!

A további használat során picikét emeltem a távot 15 km-ig, szintén heti 2x, majd futottam 20 és 30 km–t is. Ennél nagyobb távot nem futottam benne, most kb. 400 körül járok.

 

Talán mégsem hülyeség
További csodák is történtek velem, le sem merem írni, szerintem már el sem hinnétek. Az hagyján hogy csúnyán futok, de hozzá még csoszogok is, mint valami vénember. Általában a cipőm talpa, az orr részen kopik el leghamarabb, le a fehér habig. Ez is megszűnőben van! Ez volt az a dolog, ami végleg meggyőzött arról, hogy csak nem lehet akkora hülyeség minimalista cipőt húzni.

Most elmondom, mid vagyok, s mid nem neked. Nem fogok pálcát törni sem a komolyabban alátámasztott cipők, sem a minimalista irányt követő csukák mellett. A véleményem továbbra is az, hogy mindkettőben van igazság. Szerintem a leglényegesebb kérdés, hogy mekkora távokon akarjuk használni az adott cipőt. A distance engem maximálisan meggyőzött, 30-ig tuti jó volt, szerintem a maratoni táv is ment volna benne. Első körben nagyon kellemes meglepetés ért, majd a mai nap már annyira megszerettem ezt a cipőt, hogy hozzátartozik a flottához, és rendszeresen kínzom. Azt állíthatom, hogy használata jó hatással van a lábtartásomra, futótechnikámra. Azt hogy egy versenyen hogyan viselkedik, mikor úgy tényleg eresztik neki, arról sajnos nem tudok beszámolni.

 

Salming Distance Forrás: Mozgásvilág.hu
Salming Distance
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Összességében a mindennapos edzésekhez, és váltó/csere edzőcipőként is ajánlom nektek a Distance-ot, kemény borítású felületeken, valamint nem túl technikás, erdei talajon vagy könnyebb terepfutáson is megállja a helyét.

 

Párnázottság, kényelem - A stabil futócipőkhöz szokott lábaimat is meglepte a cipő kényelme. A középtalp puhasága egyedülálló. 10 pont

Szellőzés - Ahogy Nándi az Xplore-nál, úgy én is 10 pontot adnék a Distance légátjárhatóságára. Nagyon kellemes érzés ahogy nagy melegben a szellő átfúj rajta.

Súly - A súlyát nem mértem, ebben az esetben a katalógusban megadott értékre kell hogy hagyatkozzak ami 240 gr. Ezzel a súllyal a család legnehezebb cipője. Megmondom őszintén, ez egyáltalán nem bolygat. Eddig csak 300 gr-t meghaladó cipőkben futottam, és sajnos eddig sem e néhány 100 grammon múlt a világcsúcs futásom.

 

Bátran ajánlom a természetes futásban már jártasabb, illetve a kísérletezőbb kedvű kedves sporttársaknak is. És amire felhívnám még a figyelmeteket, az a Salming futóruha kollekciója. Nagyon igényes, gyönyörű, letisztult darabok. De ez már egy másik történet. Talán a következő részben lesz még alkalmam beszámolni nektek további Salming termékekről is.

 

Köszönet az LV Sport KFT-nek a Salming cipők Magyarországi forgalmazójának a teszt lehetőségért.

További infó: www.salmingrunning.com illetve a www.lv-sport.hu oldalakon!

Jó futást mindenkinek!
Csoki!

Hirdetés