Harcos-e vagy?- Spartan Race Eplény

Harcos-e vagy?- Spartan Race Eplény

Kakuk András
Kakuk András
2014/04/28
Ezren a sárban az eplényi extrém futáson.
Hirdetés

Fekete pálya felfele

Ha azt gondoltad, hogy az eplényi sípálya nem elég meredek, akkor vegyél részt egy Spartan Race-en. A 7,4 km-es verseny első 500 méterén ugyanis a síterep fekete pályáját kellett felfelé abszolválni, ahol a bokáig saras, csúszós terepen a verseny 400 méteres szintkülönbségéből rögtön 200-al meg is kínáltak minket. Négykézláb felfelé megfogadtam, hogy emlékeztetni fogom magam erre, ha esetleg legközelebb sível erre járva nem kellő tisztelettel tekintenék a lejtőre.

A kaptatónak előnye is volt, az akadályoknál nem kellett tartani a tömegtől, hiszen a a rajtnál lévő max 250 indulót szépen megrostálta az emelkedőcske.

Könnyű felfelé a rajt után Forrás: Spartan race
Könnyű felfelé a rajt után
Kép forrása: Spartan race


Elég lehangoló tud lenni, ha egy verseny első ötszáz métere után azt kérdezi az ember magától "mennyi van még hátra?" A kérdés azért is fölösleges, mert a szervezők nem bajlódtak azzal, hogy a pontos adatokat megadják. A gondosan felépített harci felkészülés része volt az is, hogy csak annyit árultak el min. 5 max 10 km és legalább 15 akadály. Kösz...

Az akadályok is változatosan szívatták a harcosokat. Az első leküzdendő terep elem egy 2 méteres palánk volt, ami egy kisebb domb tetején magasodott. Az agyagos talajtól persze lendület ki volt zárva, így a palánk bal oldalán lévő 2 kisebb lépcsővel szemezgettem. Egészen addig míg a kedves önkéntes fel nem homályosított, hogy az csak hölgyek vehetik igénybe. Na ott maradtam az akadály tövében, bámultam, ahogy őseim bámulhattak a perzsa seregre a Thermopülai szorosban kivéve, hogy a kellő magabiztosság belőlem hiányzott.

Aztán csak sikerült, és sorban jöttek a következők: 4 forgatás a kisebb vagy 2 a nagyobb gumiabronccsal. Hát persze, hogy 4. Mászófogásos palánk- semmiség.

Nemsokára felértünk a hegycsúcsra, ahonnan hála istennek, vagy Zeusznak, már kisebb ereszkedés jött. Mielőtt nagyon felüdültem volna, nyakamba vehettem egy kb. 15 Kg-os homokzsákot, hogy egy jó 200 méteres kört futhassak vele, persze a felét felfelé.

Az akadályokon kívül a terep is rostálta a mezőnyt. A már említett meredek lefele sem leányálom, sokan gatyaféken vállalták csak be. Összesen 18 akadályt kellett leküzdenünk. A feladatok közt terepfutás, tűz felett ugrás, falmászás, kötélmászás, palánkátugrás, gerelyhajítás, tóban és patakban futás, gumiátborítás, homokzsákcipelés és szögesdrót alatti kúszás is szerepelt. 

 

Kötélmászás start Forrás: Spartan Race
Kötélmászás start
Kép forrása: Spartan Race

 

A hideg zuhany a végére maradt persze egy 4-6 fokos patakátkelés formájában ami nyárias melegben még jól is esett volna...

A célegyenes innen még 5-6 akadályt tartogatott számunkra. Utolsó előttinek tornyosult elénk a kötélmászás melyet egy méter mély vizesárokból lehetett megkezdeni.
Bár a közel 1600 résztvevőt 250 fős futamokban indították, itt kezdett összezsúfolódni a mezőny. Gyors fejszámolás után az akadálykiváltó 30 db 4 ütemű fekvő mellett döntöttem.

A 130 önkéntes célhoz vezényelt része kedvesen gratulált és nyújtotta át a megérdemelt jutalmat, a sör-banán kombót. 

A célba érkezve úrrá lett rajtunk a mámor. Igazi spártai nem kussol, hanem ordít! Spáááárrrtaaa!

Na megyek lefürdök a 2 fokos nyilvános zuhanyban.

IMG_0582.JPG
Igaz spártai ordít
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág

 

Hirdetés