Futás az ország legnehezebb terepfutó útvonalán

Karlowits-Juhász Tamás
Karlowits-Juhász Tamás
2010/04/26
A 105 résztvevőből több mint 90-en teljesítették sikerrel a nem mindennapi versenyt. A hajnali hidegben rajtoló mezőnyt a délben már tikkasztó hőség fogadta.

A Mátrabérc Teljesítménytúrát 1987 óta szervezi a Hanák Kolos Turistaegyesület. Útvonala a Mátra fő gerincén vezet, 99%-ban erdei utakon. Kelet-nyugati irányban végighalad az egész hegységen. A hosszú távot magyarországi viszonylatban nagy szintemelkedés nehezíti. Több mint 4/5-e gerincút, pompás kilátásokkal. Az elmúlt évek során Magyarország egyik leglátogatottabb teljesítménytúrája a Mátrabérc lett. A túra résztávján (a Kékes - Szurdokpüspöki szakaszon) a Mátrabérccel egyidőben 1991 óta rendezik meg a Hanák Kolos Teljesítménytúrát, valamint 2005 óta a Galyatető - Szurdokpüspöki szakaszon a Muzsla Teljesítménytúrát. A teljesítménytúra útvonalán, azzal egy időben került a Nomádsport Alapítvány által megrendezésre a Mátrabérc terepfutás, mely külön frissítőpontokkal, elektromos időméréssel, az útvonalon– a tájékozódást segítő – több száz külön jelzéssel és a 10 órás szintidőn belül célbaérkezőket gazdag befutócsomaggal várta a résztvevőket.

Karlowits-Juhász Tamás
Karlowits-Juhász Tamás

 

A verseny

2010. április 24.-én reggel 6 órakor 105 versenyző vágott neki az ország legnehezebb terepfutó versenyének, hogy a Siroktól Szurdokpüspökiig tartó 56 km hosszú és 2730 m szintkülönbséggel nehezített útvonalon keresztezze az ország legmagasabb hegységét.

Már az első kilométereken több száz méter hosszúságúra nyúlt a mezőny, majd mögöttük a teljesítménytúra résztvevőinek majd ezer fős kígyója tekergett a fölfelé. Az első 20 km-en közel 1400 méter szintkülönbséget megtéve, közel két óra alatt érték el a leggyorsabbak az ország legmagasabb pontját. Németh Csaba frissített először a Kékestetői adótorony árnyékában, majd csupán egy percnyire követte Kovács László, majd Hajduska Balázs a többszörös győztes futót. A hölgyek versenyében magabiztos előnnyel Wermescher Ildikó ért elsőként a csúcsra, majd őt követte László Szilvia és Tóth-Varga Judit.

 

Karlowits-Juhász Tamás
Karlowits-Juhász Tamás

 

Kékestetőtől vad sziklás lejtőkön és meredek gerincutakon egy titkos pont érintésével érkezett a mezőny a 30 km-nél lévő Galyatetőre, ahol a második ellenőrző állomás és frissítő pont fogadta őket. Galyatetőről vad lefelé száguldás következett egészen a roppant meredek Ágasvár hegytömegéig, ahol sziklás, bokatörő terepen kellett keresztülvágniuk a versenyzőknek. Ágasvár csúcsáról egészen Mátrakeresztesig ereszkedtek a futók, ahol az utolsó ellenőrző és frissítő állomás következett. Az eddig élen álló Németh Csabát itt érte utol Kovács László, és fej-fej mellett haladva vágtak neki az előttük magasodó Muzsla hegytömegének, melyre 6 km-en keresztül több mint 400 méteres szintemelkedésű út vezetett. A csúcsra Kovács László érkezett elsőként, és az utolsó 8 km-es lejtőn tovább növelve előnyét elsőként érkezett a Szurdokpüspökiben elhelyezkedő célig. Lászlót 15 perccel később követte Németh Csaba, majd 8 perccel később – a két héttel korábban az országos 100 km-es versenyen győztes – Hajduska Balázs ért célba. 

A hölgyek versenyében Wermesher Ildikó magabiztos előnnyel rajt-cél győzelmet aratott, majd őt követve László Szilvia és Tóth-Varga Judit.

 

Karlowits-Juhász Tamás
Karlowits-Juhász Tamás

 

A versenyen 105 résztvevőből több mint 90-en teljesítették sikerrel a nem mindennapi versenyt. A hajnali hidegben rajtoló mezőnyt a dél körüli órákban már tikkasztó hőség fogadta, a kitettebb részeken erős szél, a sík szakaszokon pedig sáros, vizenyős szakaszok nehezítették a továbbjutást.
A sikeresen célbaérők a verseny emblémájával ellátott, „Finisher” feliratú technikai felsőt, egyedi, a versenyző nevével és a teljesítés idejével feliratozott bort, valamint az Over magazin újságját vehették át a teljesítménytúrásoknak járó kitűző és oklevél mellett.

A férfiak közül az első hat, a hölgyek versenyében pedig az első három helyezett egyedi, a verseny emblémájával gravírozott, csiszolt, mátrai achát köveket, valamint a Nomádsport és a Trackabee által felajánlott értékes vásárlási utalványokat vehettek át.

A verseny fő mediatámogatói a Mozgásvilág, az Over magazin és az Echo TV.

 

Karlowits-Juhász Tamás
Karlowits-Juhász Tamás

 

Eredmények:
105 résztvevőnk volt, kb 10 feladó.

Férfiak:
1. Kovács László 5.25
2. Németh Csaba 5.43
3. Hajduska Balázs 5.49
4. Pész Attila 5.57
5. Pap Gábor 6.06
6. Nagy István 6.07

Hölgyek:
1. Wermescher ildikó 6.57
2. László Szilvia 7.47
3. Tóth-Varga Judit 8.11