Fehér por a HHH (Hármashatárhegy)-n Hír

www.mozgasvilag.hu
2008/12/08
A vasárnap reggeli futás (hhh szintút sorompó - reptér - oroszlánszikla és vissza) közben lettem figyelmes a szintút mellett több helyen elszórt fehér porra. Megpróbáltunk utánajárni mi célból szórhatták szét.
Hirdetés

A Fenyőgyöngye buszvégállomástól bő egy kilométerre a Hármashatárhegyi út mellett kezdődik a "szintút", a sokak által kedvelt túrista- és futóút . A gugli műholdképek szerint ezt az utat Fekete Salak utcának hívják. őszintén szólva nem tudom, hogy ez a Fekete Pákó utcához hasonló bug-e, vagy valóban utcásították ezt az utat....

 

A hétvégi futóedzés közben lettem figyelmes arra, hogy helyenként fehér port szórtak egy-egy hegy-felőli kődarab tetejére, illetve egyes fák tövébe. Persze eszem ágában sem volt megérinteni, vagy megnyalintani az ismeretlen eredetű anyagot, ám a gyerekeket, vagy az állatokat rávezetheti a kíváncsiság.

A fent említett anyag lehet mérgező, semleges hatású, vagy akár gyógyszer is, ezért, hogy biztosabbat tudjunk, felkerestük a Pilisi Parkerdő Zrt -hez tartozó Budapesti Erdészet munkatársát a fehér port illetően.

 

Szabó Péter erdőművelési és vadászati műszaki vezető elmondása alapján az erdészetnek nincs tudomása arról, hogy hivatalos szerv szórta volna szét a port . A rókákat ugyan szokták mesterségesen immunizálni, ám ezt húscafatokba rejtett szerekkel oldják meg és nem a túraútvonal közvetlen közelében.

Előfordulhat, hogy valamilyen "szertartás" végett, vagy útkijelölés céljából lettek bizonyos helyek ilyen szokatlan módon megjelölve. Erre a célra általában festéket, vagy a klasszikus másnit szokták használni.

 

Nem csak ebben az esetben, hanem általánosságban is fontos, legyen mindenki körültekintő és ne hagyja gyermekének, vagy házi kedvencének az beazonosíthatatlan dolgok megközelítését.

Kutyát sétáltatóknak azt sem árt tudniuk, hogy póráz nélkül, kutyát szabadon engedéstráadásul kormányrendelet tiltja. A 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 3. §-a szerint aki a felügyelete alatt álló kutyát  természeti vagy védett természeti területen, illetőleg vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Hirdetés