Éjszakai fel-le futás a Gellért-hegyen, nem csak bipolárisoknak Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/07/16
Figyelemfelkeltő éjszakai futásra készül a Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák (SNFÉ) bipoláris betegegyesület elnöke, Kevin Jackson társaival együtt a fővárosi Gellért-hegyen, július 18-án (pénteken) 18 órától.
Hirdetés

Az SNFÉ ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet a bipoláris betegség okozta egyéni és társadalmi problémákra .A 2004-ben alakult SNFÉ tagjai a korábbi 10 napos hullámvasutazás rekordkísérlete után újabb figyelemfelkeltő eseménnyel kívánják ráirányítani a figyelmet a mániás depresszióként vagy más néven bipoláris betegségként ismert problémára.

 

A Bipoláris Futás névre keresztelt esemény során az elérendő csúccsal, illetve völggyel - amelynek helyszínül a Gellért tér és a Szabadság szobor szolgál - a bipoláris betegség mániás és depressziós szakaszát kívánják jelképezni az aktivisták. Az Egyesület tagjai mellett a Futapest Klub futócsapata is csatlakozott a jelképes sporteseményhez, akik jelenlétükkel sportolói oldalról közelítik meg a bipoláris betegség problémáját.

A szervezők a laikus közönség számára is nyitottá kívánják tenni az eseményt, ezért minden érdeklődőt várnak július 18-án (pénteken) 18 órára a fővárosban, a Gellért téren felállított sátorhoz . A Bipoláris Futáshoz b, amely az info@bipolaris.hu e-mail címre történő jelentkezéssel, illetve az onnan küldött visszajelzéssel érhető el.

 

A betegségről

Az Egyesület elnöke, Kevin Jackson személyesen is átélte a bipoláris zavar minden mélységét és magasságát. Neki sikerült talpra állnia, ma már egészséges , teljes életet él családjával együtt. A bipoláris zavar az egyén hangulatára, viselkedésére és érzékelésére ható betegség , a magyar lakosság több mint 1 százalékát, azaz százezer embert, világszerte pedig közel 100 millió embert érint. Az betegség során periódusonként váltakozik az áradó jókedv, az ingerlékenység, a mély depresszióval vagy a normál kedélyállapottal. A kór leggyakrabban serdülőkorban alakul ki, és a tünetként fellépő kedélyváltozás végigkíséri a beteg egész életét. A fel nem ismert és/vagy kezeletlen eseteknek számos súlyos szövődménye és következménye lehet: családi konfliktusok, válás, másodlagos alkohol- és/vagy drogfogyasztás. A legtragikusabb következmény azonban az öngyilkosság, aminek előfordulása az érintettek körében kiemelkedően magas arányú. Mindazonáltal az utóbbi időben hatalmas előrelépés történt a betegség kezelésében.

A modern gyógyszerek és a pszichoterápia alkalmazásával a tünetek a legtöbb esetben hatékonyan kontrollálhatók például úgynevezett hangulatstabilizáló gyógyszerekkel.
Hirdetés