Autista gyerekek a futóversenyeken Hír

Autista gyerekek a futóversenyeken Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/03/16
A futás lelkesítő ereje újfent megmutatja magát.
Hirdetés

Az autizmus fogyatékosság, a kommunikáció, a társas kapcsolatok, illetve a rugalmasság területén eredményez - a nem autista személyekhez képest - rendellenességet, elmaradást. 
 
Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak...

 

A témában járatlanként azt gondolhatnánk, hogy éppen elég kihívás a hétköznapi élettel való megbírkózás egy autista személy számára, nemhogy még sportolni kezdjen. Pedig

az Autista Segítő Központ munkatársai futóversenyekre készítik fel az autista gyerekeket,

sőt, maguk is kiemelkedő sportteljesítményeket visznek véghez, hogy munkájukra, vagyis munkájuk alanyaira felhívják a figyelmet.

A Márai Maraton sajtótájékoztatóján találkoztam Nádudvari Péterrel, aki amellett, hogy az Autista Segítő Központot hirdetve teljesített már maratonokat, hosszú távú triatlon (köznyelven: ironman) versenyeket és ultratávokon fut, az autista fiatalok futó-edzésében is részt vesz.

Péterrel és az Autista Segítő Központ intézményvezetőjével, Kis Erzsébettel beszélgettünk a sportcélú munkásságukról.

 

A futás pozitív lelkesítő hatása

Először is, hogyan jött az ötlet?

Szabó János, az Autista Segítő Központ óraadó testnevelő tanára hívta fel a figyelmet Gáborra, akinél a futást illetően lelkesedést és tehetséget fedezett fel. Nádudvari Péter, az intézmény zeneterapeutája és jótékony hobbisportolója magára vállalta a szervezői háttérmunkát és a felkészítés egy részét (ez utóbbiban többen is részt vettek, vesznek rajta kívül), és Gáborral teljesítették 2015. áprilisában a Vivicittá 10 km-es távját.

Az első verseny után Gábor továbbra is szeretett volna futni, és ebben az intézmény is támogatta. Különböző futórendezvényekre lett benevezve, és ezek közben alakult ki az ötlet, hogy többen is csatlakoznának a versenyeken.

A kéttagú futó csapathoz csatlakoztak az intézmény munkatársai, érintett szülők valamint olyan autista gyerekek, akik még szeretnek futni. A csapat létszáma jelenleg 10 fő, három autista fiatal és hét felkészítő / kísérő.

 

Autista segítő központ Forrás: Nádudvari Péter
Autista segítő központ
Kép forrása: Nádudvari Péter

 

Egyedülálló-e ez a kezdeményezés itthon, vagy a világban?

Autista sportolók sikereiről hallani, de kifejezetten autista futók felkészítésére és versenyeken való kísérésére specializálódott csapatról még nem hallottam.

 

Csak bizonyos fokozatú autistákkal foglalkoztok, vagy nincs ilyen behatárolás?

Nincs ilyen behatárolás. Az autizmus estében spektrumzavarról beszélünk, ami azt jelenti, hogy az autista személyek az autizmus ismertetőjegyeit tekintve elhelyezhetőek egy skála bármelyik pontján (a skála két végpontja: enyhe - súlyos).

A futás esetében azonban nem az számít, hogy az autista személy ezen a skálán hol helyezhető el, hanem a mozgásszervi állapot, illetve a motiváció.

 

Az eredménylistán nincs megkülönböztetés

Miért pont a futás? Más sportok nem jöttek szóba?

Az Autista Segítő Központ tanulói úsznak és túráznak is, de a futásban láttunk lehetőséget leginkább a társadalmi integrációjuk elősegítésére. Az autista gyerekek számára lelkesítő nevük látványa az eredménylistán, ahol minden induló egyenrangúként van feltüntetve és a futóversenyeken rengetegen lesznek szemtanúi képességeiknek.

 

A táv teljesítésén kívül vannak-e további célok?

Cél mindig a fejlesztést, élményt és elégedettséget okozó biztos teljesítés, valamint törekedni a futók folyamatos fejlesztésére. Kiemelt cél az autista személyek társadalmi integrációjának elősegítése, hiszen a csapat azt hivatott alátámasztani, hogy

autisták is képesek olyan megsüvegelendő teljesítményekre, mint nem autista társaik.

 

A felkészülés

Az felkészítő edzéseket ki tartja?

Az alapok Szabó Jánosnak, az intézmény óraadó testnevelő tanárának köszönhetőek, de az edzéseket többen tartják (Méhész András, az intézmény szabadidő-szervezője szinte minden hétköznap, Nádudvari Péter zeneterapeuta, a futócsapat koordinátora hetente egyszer, illetve olyan edzések is vannak, amelyeken az egész csapat részt vesz).

 

Mennyire könnyű, vagy nehéz rávenni a gyerekeket a sportolásra?

Fontos, hogy a gyerekek saját elhatározásukból futnak. Nem kötelező számukra. Ha azt mondanák, hogy már nem szeretnének futni, azt tiszteletben tartanánk. Amíg ez örömet és siker élményt ad, addig támogatjuk őket e döntésükben.

 

Autista segítő központ Forrás: Nádudvari Péter
Autista segítő központ
Kép forrása: Nádudvari Péter

 

Hogyan épül fel egy edzés, vagy egy edzésterv?

A klasszikus módon: bemelegítés, az eltervezett táv lefutása, nyújtás, mindez személyre és a célverseny felkészülési sajátosságaira szabott.

 

Milyen nehézségekkel kell megküzdeni az edzőnek, illetve a tanítványnak autisták esetében?

A tömegből, illetve a rugalmasság nem megfelelő mivoltából fakadó nehézségekre, illetve azzal, hogy az autista személy futás közben gyakran nem figyel annyira a környezetére. Minden lépését fokozott figyelemmel kell követni, pl.: ne ütközzön neki a többi futónak, ne fusson ki a versenypályáról, megfelelő legyen a tempója, megfelelő időben megfelelő mennyiséget frissítsen, cipőfűzője be legyen kötve, ruházata hiánytalan legyen stb.

 

Vannak-e ellenérvek, vagy olyanok, akik ellenzik ezt?

Nem tapasztaltam még ilyet.

 

Támogatás, jótékonyság

Péter Te a saját sportteljesítményeidet is jótékony célok megsegítésére használod fel. Hogy kell ezt elképzelni, miben segít az, ha lefutsz mondjuk egy maratont?

A futócsapat esetében a cél az elfogadás elősegítése, legyen az természetes, hogy egy autista személy is teljesítheti ezeket a távokat, a többi futóval együtt.

Az én sportteljesítményeim esetében az emberek a teljesítmény iránti tiszteletből adományoznak, vagy a "fogadj örökbe egy kilométert" mottó által motiválva. A versenyeken mindig a támogatandó intézmény pólójában sportolok, amit rengeteg ember (versenyzőtársak, szervezők, szurkolók stb.) lát, a szpíker sokszor elmondja, hogy mi a részvételem célja (amit rengeteg ember meghall), igyekszem minél több médiumhoz is eljuttatni az aktuális kezdeményezés hírét, ami által még több emberhez eljut az üzenet.

Ami a figyelemfelhívást illeti, sokszor volt rá példa, hogy az aktuális verseny előtt és/vagy után érdeklődtek a támogatandó intézményről vagy célról, és az érdeklődést tettek követték.

Jótékonysági célból eddig teljesítettem három ironman triatlont, egy maratonit és egy 100 km-es ultramaratonit.

Ezekkel már több, mint 1.100.000 forintot gyűjtöttem össze jótékonysági célra (Autista Segítő Központ, Bátor Tábor, Gyöngyszem Zenekar, Nemzeti Színkottás Zenekar).

 

A csapattal közösen részt vettünk és sikeres teljesítésekkel gazdagodtunk a következő versenyeken:

2015. április: Vivicittá (10 km)

2015. június: K&H félmaraton-váltó

2015. szeptember: Esztergom félmaraton

2015. október: Spar Budapest Maraton (maratonváltó, az EMMI csapatának tagjaként)

2016. január: Zúzmara Futófesztivál (7, illetve 14 km-es távok).

 

Autista segítő központ Forrás: Nádudvari Péter
Autista segítő központ
Kép forrása: Nádudvari Péter

 

Milyen támogatást kaptok, illetve igényeltek?

Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a környezetünktől és a versenyek alkalmával nagyon sok biztatást a futótársaktól, szurkolóktól egyaránt. A részvételekről számos alkalommal jelenik meg sajtóhír. Az intézmény munkáját több nagylelkű cég és magánember is segíti a mindennapok során. Ezen támogatásokat a szakmai munkafejlesztésre fordítjuk.

Kifejezetten a futóversenyekkel kapcsolatosan a futófelszerelés és a nevezési díj költségeivel kell számolnunk.

 

Az Autista Segítő Központ munkájáról bővebben az

 

 

weboldalon találsz információt.

Hirdetés