Mária Maraton Hír

Mária Maraton Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/02/24
Megvalósul a lehetetlen és Te is részt vehetsz benne
Hirdetés

A tavalyi őrségi kerékpározásaink alkalmával lettünk figyelmesek a Mária-út turistajelzésekre, amiről akkor még kevés infóval rendelkeztünk. Nem úgy most, a Mária Maraton sajtótájékoztatója után, amin egy nagyszabású és sok szempontból izgalmas kezdeményezésről szereztünk tudomást.

 

Vallási turizmus

Talán sokan nem is gondolnánk, de

a vallási turizmus az összes turizmus 27%-át teszi ki, ami éves szinten 300 millió embert jelent.

A zarándoklás egyre divatosabb lett az elmúlt 30 év alatt, konkrétan 40-szer többen keresnek ma már ilyen jellegű útvonalakat az 1985-ös helyzethez képest.

Aki a "zarándoklás" kifejezés hallatán négykézláb görnyedő és közben folyton imát mormoló csuklyás öregemberekre asszociál, az gyorsan verje ki ezt a fejéből, mert közel sem erről van szó. Elég csak az El Camino-ra gondolni, ami irtózatos népszerűségnek örvend világszerte vallási hovatartozástól függetlenül. Nem véletlenül övezte óriási érdeklődés például az El Camino kerékpártúrát, amit nemrég mi is promótáltunk.

A Mária Maraton egyik védnöke, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita személyes hangvételű felszólalásában elmondta, hogy ő maga is úton van lelki értelemben, és a zarándoklásnak nem más a lényege, mint a személyes istenkeresés, amely nélkül minden út kiüresedik. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma, amikor az egész világ úton van, nyüzsög, a turizmus hatalmas méreteket ölt, akkor nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a mozgásnak és az úton levésnek mi az elsődleges célja. Kocsis Fülöp a Mária Maraton máriapócsi szakaszához csatlakozik kerékpárjával - feltehetően azzal a kerékpárral, melyre Ferenc Pápa áldása került.
 

Ferenc Pápa áldása Forrás: mariamaraton.mariaut.hu
Ferenc Pápa áldása
Kép forrása: mariamaraton.mariaut.hu

 

 

A Mária Út Közép-Európa zarándokútja

Nyolc országot összefogó hálózata (ami valamennyi Mária kegyhelyet érint) összesen mintegy 4000 kilométer hosszú, amiből 1300 kilométer van teljesen kiépítve, ez 400 települést érint. Európában nagyjából 5 millió főre tehető azoknak a száma, akik a zarándokútvonalak iránt érdeklődnek és ha számukra megfelelő zarándokszállásokat és egyéb szolgáltatásokat tudnak nyújtani az út menti települések, az jelentős turisztikai fellendüléssel járna (Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnőkének számításai szerint százezer új látogató, közel kétmillió vendégéjszakát töltene el évente).

 

Mária Maraton

A Mária Maraton 2016-ban tulajdonképpen egy évente megrendezésre kerülő futórendezvény főpróbája lesz meghívott résztvevőkkel.

A Mariazelltől Csíksomlyóig kiépített 1300 kilométer hosszú zarándkútvonalat ultramaratonisták futják végig június 18. és július 10. között.

Az eseményhez túrakerékpárosok is csatlakoznak, akik szintén végigtekernek a kijelölt útszakaszon. A futók és kerékpárosok Ausztria, Magyarország és Románia tájain át bő három hét alatt jutnak el a célba.

 

Megvalósítani a lehetetlent

A résztvevők számára a csomagszállítást, az étkeztetést, az orvosi ellátást és a szálláshelyek megszervezését a Mária Út Egyesület biztosítja. A szakmai szervezést a Bécs-Budapest Supermaraton szakemberei vállalták magukra, akik Kanizsár István főszervező elmondása szerint első hallásra egyenesen lehetetlen vállalkozásnak tartották a projektet. Mint elmondta, mivel a 6 napos Bécs-Budapest Szupermaratonnál is az idő volt a legnagyobb mumus, ez egy három hetes rendezvény esetén - gondolták - szabályosan lehetetlenné teszi a sikeres szervezést (vagyis elképzelhetetlen volt, hogy lennének-e résztvevői a későbbiekben egy ilyen eseménynek, akik vállalni tudnak ekkora időkiesést a hétköznapi életükből).

Ám az ötlet további boncolgatása után, a csapatnevezés, a futás és kerékpározás váltogatását és az útvonal blokkokra felosztásának lehetőségeit is figyelembe véve egyre valószínűbbé vált, hogy az elképzelés életképes, megvalósítható és sikerre vihető. Ezek alapján tehát nem csak egyszeri, meghívásos rendezvényről beszélhetünk, hanem 2017-től egy nemzetközi szintű, egy hónapig tartó spirituális hangvételű sporteseményről, amin bárki részt vehet.

 

A Mária Maraton Csapata

A sajtótájékoztatón jelen voltak Frank Tibor és Veres Béla ultramaratonisták, akik az egész távot végigfutják, illetve beszélgethettünk még Nádudvari Péterrel, aki hagyományosan az Autista Segítő Központért vállal kiemelkedő sportteljesítményeket, így a Mária Maraton egyes szakaszait is végigfutja majd (vele rövidesen személyesen is beszélgetünk küldetéséről).

Frank Tibor 31 éve fut ultratávokat (jelenleg 66 éves), volt már része hátizsákos túlélőversenyeken, futott már sivatagban és a Himaláján is. Számára a futó közösség egy olyan egységet képvisel, ahol megoszthatók egymással azok a spirituális élmények, amiket futás közben lehet átélni. Elmondása szerint lelki megújulásra mindenkinek szüksége van. A futás amellett, hogy fizikai kihívás, lelki nyugalom és szellemi frissesség is szükséges hozzá, mert ezek nélkül nem lesz teljes értékű. 

 

Felkészülés az 1300 kilométerre

Veres Béla szerint nem lehet kifejezetten a Mária Maratonra készülni. Egy ilyen teljesítmény különleges életmódot kíván, amit az ultrafutók követnek, vagyis rendszeresen és sokat (legalább heti 100-150 km) futnak. Számukra a futás a mindennapi életük része és ahogyan hosszú idők óta készülnek az év közbeni versenyeikre, úgy képessé válnak a Mária Maraton teljesítésére is.

Dominus Ákos, a Magyar Kerékpárosklub turisztikáért felelős elnökségi tagja hozzátette, hogy kerékpáros teljesítőként a napi távok nem jelentenek extra kihívást, így azok általános kerékpártúrázói tapasztalattal és felkészültséggel rendelkezők számára teljesíthetők.

 

 

Mária Maraton sajtótájékoztató Forrás: mariamaraton.mariaut.hu
Mária Maraton sajtótájékoztató
Kép forrása: mariamaraton.mariaut.hu

 

 

Mária Maraton 2016 szakaszok

jún.18. Mariazell - Schwarzau 37,8 km

jún.19. Schwarzau - St Corona 48,5 km

jún.20. St. Corona - Kőszeg 62,6 km

jún.21. Kőszeg - Sárvár 54,3 km

jún.22. Sárvár – Pápa 48,1 km

jún.23. Pápa - Zirc 45,4 km

jún.24. Zirc - Mór 40 km

jún.25. Mór – Tatabánya 36,4 km

jún.26. Tatabánya - Budapest Normafa 48,1 km

jún.27. Budapest Normafa - Máriabesnyő 45,7 km

jún.28. Máriabesnyő - Gyöngyös 70,4 km

jún.29. Gyöngyös - Eger 51,2 km

jún.30. Eger-Szirmabesenyő 79,8 km

júl.01. Szirmabesenyő-Rakamaz 77,5 km

júl.02. Rakamaz – Máriapócs 58,4 km

júl.03. Máriapócs-Tasnád 70,9 km

júl.04. Tasnád - Zilah 73,4 km

júl.05. Zilah - Mákófalva 66,8 km

júl.06. Mákófalva - Kolozs 52,3 km

júl.07. Kolozs - Mezőmadaras 68,2 km

júl.08. Mezőmadaras - Nyárádszereda 42,7 km

júl.09. Nyárádszereda - Farkaslaka 63,3 km

júl.10. Farkaslaka - Csíksomlyó 63,5 km

Összesen: 23 nap, 1305 km

 

Csatlakozási, részvételi lehetőség

Alkalmi csatlakozóknak 

Aki már 2016-ban, elsők között szeretne csatlakozni, annak több lehetőség is adott. A rendezvény - túl a meghívásos módon összeálló csapaton - nyitott mindazok számára, akik egy-egy rövidebb szakaszra, napon belüli távra, néhány napra, esetleg egy hétre csatlakoznának a kezdeményezéshez. Várnak mindenkit, akik hosszabb-rövidebb távon keresztül együtt akar lenni a spiritualitást és teljesítményt kereső sportolókkal. A várható tempót illetően átlagosan 6 perces kilométerekkel lehet számolni, de a rendezvény szellemiségének megfelelően és a lehetőségekhez mérten a futók alkalmazkodnak majd a lassabb csatlakozókhoz. Egyéni jelentkezők és spontán csatlakozók számára a szolgáltatások nem biztosítottak, saját, önálló szervezést igényelnek.

 

Teljes távot lefutóknak

Ha a teljes távot szeretnéd már ebben az évben teljesíteni futóként, akkor tájékozódj a weboldalon és egyeztess a szervezőkkel a lehetőségekről.

 

Kerékpáron a teljes távot teljesítőknek

Dominusz Ákostól, a Magyar Kerékpárosklub turisztikáért felelős elnökségi tagjától azt is megtudtuk, hogy

a túrakerékpáros csapatban még van szabad hely azoknak, akik a teljes távot szeretnék végigtekerni a szervezők biztosította szolgáltatásokkal.

Ehhez az alábbi linken lévő jelentkezési lapot töltsd ki és küldd el a szervezők részére.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés