Asics MetaRun futócipőt teszt

Asics MetaRun futócipőt teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2016/02/03
Akár egy Forma-1-es Ferrari.
Hirdetés

Amikor meghallottam, hogy az Asics csúcscipőjét tesztelhetem, rögtön izgatott lettem. Ha bárki megkérdezett az elmúlt 20 évben, hogy milyen cipőt vegyen magának, akkor én az Asics-et mindig a top 3-ban említettem. A MetaRun-ról jóformán nem is hallottam, ezért gyorsan rákerestem az interneten, és olyan fórumokat találtam, ahol az volt a vitatéma, hogy megéri-e a cipő a 250 dollárt. Innentől még izgatottabb lettem, mert 70ezer forintos lábbeliben még egészen biztos, hogy nem szaladtam. Az Asics egyébként állítólag két évig fejlesztette a MetaRun-t, aminek eredménye az új FlyteFoam névre keresztelt talpanyag, illetve egy új hybrid gél, amit frappánsan X gel-nek neveztek el. Mellettük azért még egy kis karbon stabilizáló talprendszert is belegyömöszöltek az új topcipőbe. Hogy kinek, és mennyit ér ezekkel együtt a cipő, azt döntse el mindenki maga. Talán eme teszt issegítségére lesz a futó egyre szélesebb tömegének.

 

 

Asics Metarun Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu
Asics Metarun
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu

 

 

Galériához klikk a képre! 

Súly

305 gramm

A súly tekintetében középmezőnyben van a MetaRun. Némileg könnyebb, mint például az Asics GT-2000, de vannak bőven könnyebb cipők is az edzőcipők mezőnyében. A MetaRun nem fukarkodik a fejlesztésekkel, melyek némelyike egyértelműen pici plusz súllyal jár. Nem mellesleg pedig egyáltalán nem a „neutral” vonalat erősíti, hanem vastag talpával, megtámasztási rendszereivel

egyértelműen az amatőr futókat, azok közül is inkább a lassabbakat, nagyobb testsúllyal rendelkezőket célozza meg.

Súlyát tekintve egyébként pont a DS trainer és a Kayano/GT-2000 közötti résbe érkezett.

Súlyra 7-est érdemel.

 

Párnázottság, kényelem

A MetaRun tehát egy trendekkel szembe menő, régi vágású edzőcipő, már ami a talpát illeti. Sarka legalább 3 cm magas, és még elöl is mintegy 2 cm-es. Az ejtése pontosan 10 mm.

Az anyaga FlyteFoam, ami véleményem szerint még habosabb, és puhább, mint az Asics eddigi talpanyagai. Nekem rögtön az Adidas Boost jutott róla eszembe. A rugózó kényelmet még tovább fokozza a mintegy 5 mm-es puha talpbetét is.

A felsőrész nekem kicsit hybrid jellegű, az elülső része ugyanis a ma már széles körben használt hegesztéses technikával lett kialakítva. Ennek megfelelően meglehetősen vékony az anyag. Varrás sehol, a komfort érzetet a FluidFit két anyagból álló rendszere biztosítja, mely belül egy habosabb puha szövetet tartalmaz, míg kívül egy oldal irányban semmit sem nyúló anyagot. Ez utóbbi legalább úgy tartja a lábat, mintha varrásokkal lenne megerősítve a felsőrész. Az innováció az benne, hogy azokon a helyeken, ahol a futók lábfejei között különbségek mutatkozhatnak, (belül a „bütyök”-nél, kívül a lábujjaknál) behasogatták a külső vászonréteget, így garantált, hogy senkit sem fog nyomni sehol.

Ezzel szemben a sarok már kicsit túl is lett szerintem szivacsozva, hiszen mintegy másfél centisre sikeredett a hab az achillesznél. A nyelve szintén elég vastag és puha. Ami furcsa, hogy mindezek után egy igen vékony, és jóformán semmit sem nyúló cipőfűzővel látták el a cipőt, ami eléggé be tud vágni azoknál, akik jobban szeretik megkötni a cipőt futáshoz.

A MetaRun nekem két arcát mutatja. Ha felveszem, hihetetlen kényelmet érzek, és puhaságot, ha futok benne, akkor a puhasága már sok, és emiatt a futás közbeni kényelmi érzetem is sérül. Jó kérdés, mit pontozzunk itt? Ha csak sétálok benne, vagy ha futok? Én úgy vélem az utóbbit nézzük egy futócipőnél.

Elismerem, hogy lesznek, akiknek futás közben is 10-es lesz a cipő kényelmileg, nálam a túlzott puhaság és a fűző miatt két pontot veszített. Mert én lennék az, aki nem szereti, ha lötyög a cipő futás közben, főleg, hogy a sarokrész nálam nem megfelelően tartott, így viszont éreztem, ahogy az inakat elöl túlzottan leszorítja.

Osztályzat: 8-as

 

 

Asics Metarun Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu
Asics Metarun
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu

 

Galériához klikk a képre! 

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A vastag talp miatt általában némi kompromisszumot kell kötni hajlékonyság tekintetében. Míg a GT-2000-nél a flex zónák igen jól megoldották a vastagabb talp könnyed hajlását, itt három flex zóna lett kialakítva, mégis hiányérzetem volt ebben a tekintetben. Ezért jó eséllyel a cipő talpába applikált stabilizáló karbon betét, valamint az a műanyag rendszer a felelős, ami egyrészt a boltozati alátámasztást is segíti, másrészt a GUIDANCE LINE által hosszanti irányban két részre osztott talp fixálására szolgál. Sajnos főleg utóbbi rendszer azonban egy, a rugalmasság szempontjából igen fontos, mintegy 5 cm-es szakaszt blokkol a talpon. Ami pozitívum viszont, és amit még nem láttam cipőben, az a saroknál kialakított flex zóna, ami szintén a vastag talp miatt szükséges. Ezzel landoláskor az AHAR+ nevű, merevebb, kopásálló gumi külön életet tud élni, így nem rántja le azonnal az egész talpat a földre, finomabb a landolás. A „free” érzést nem szerető futóknak az oldalirányú csavarodásoktól nem kell félniük, azonban hajlékonyság tekintetében itt most nem sikerült az Asics mérnökeinek a vastag talppal csodát művelni.

Osztályzat: 8-as.

 

Sarokmegtámasztás

A sarok íveltsége és magassága rendben van. Kívülről az IGS műanyag szépen tart, és igen nagy merevséget ad a sarokmegtámasztásnak. Külön piros pont, hogy itt is figyeltek a futók egyik nagy problémájára, nevezetesen a sarokkinövésre. A műanyag merevítő a külső részen egy puha panelt tartalmaz, ami a sarokcsontban megmutatkozó különbségeket megfelelően kezeli. A párnázottságról már említettem, hogy kicsit talán már sok is.

Itt egy kis kritikai észrevételt kell említsek, nevezetesen, hogy a párnázás hirtelen ér véget, így míg Achillesznél nagyon tart a cipő, alul már előfordulhat, hogy van némi rés a sarok és a cipő között. Ez emelkedőre futásnál, és gyorsabb tempónál lehet kellemetlen, mert a vastagsága okán nem annyira hajlékony talp miatt mozoghat a cipő a sarkon. Nálam ez elég zavaró volt elsőre. Aztán jobban megkötöttem a cipőt, de akkor meg nagyon bevágott a vékony cipőfűző. A használat során azonban azt tapasztaltam, hogy mintha bejáratódott volna a talp, és egyre kevésbé „húzta le” a sarkamról a cipőt. Hogy esetleg bejártódik-e annyira a kilométerekkel, hogy teljesen megoldódik ez a probléma, az egy 100km-es teszt során sajnos nem derülhet ki. Mindenesetre itt volt némi hiányérzetem.

Osztályzat: 8-as.

 

Szellőzés, légáteresztés

A szellőzés a sarkaknál található műanyag kivételével mindenhol jól megoldott. Nem minimál, vagy verseny cipőről beszélünk, ezért úgy érzem itt maximálisan tökéletes a MetaRun. A FluidFit felsőrész ebben a tekintetben is egy jól kitalált rétrétegű rendszer, hiszen ha maga az anyag többet tud tartani, akkor az oldal irányú elcsavarodások elkerülése miatt alkalmazott varrások, vagy ebben az esetben hegesztések ritkában is elegendők, azaz nagyobb felületen van a lábfej és a levegő között csak a vászon, ami jelen esetben jól szellőzik. Hogy nem 10-est adok, az csak azért van, mert azért egy pár grammos, nulla anyagból álló versenycipő azért ebben a kategóriában verhetetlen.

Osztályzat: 9.

 

 

Asics Metarun Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu
Asics Metarun
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu

 

Galériához klikk a képre! 

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

A cipő belső kialakítása nagyon jól sikerült, és a DUOMAX hab is igen jól dolgozik a szövet és a talp találkozásánál, így nekem még erős lúdtalpasként is abszolút egyenesen állt benne a lábam, és sem emelkedő, sem lejtőfutásnál nem éreztem, hogy külön energiát kellene fektetnem abba, hogy ne dőljön be a boltozatom. Az egyértelmű, hogy a „stability” kategóriában indul a MetaRun, azaz itt kellett a legjobban domborítania, és azt meg is tette. A korábban már említett GUIDANCE LINE abszolút érezhető, jól vezeti végig a talpat a sarkon való landolástól az ellépésig. A hajlékonyságot bár hátrányosan érintette a talprész közepén kialakított műanyag kapocs, nagyobb súlyú futóknak azonban kétségtelenül jól jöhet a talp plusz fixálása. Eltekeredésről, deformációról itt szó sem lehet. A talpbetétje egyébként nem tartalmaz semmilyen plusz rendszert, vagy extra emelést, a stabilitást a talp jó kialakítása biztosítja. Mivel nem hiányoltam semmit lúdtalpasként, ezért annak ellenére a maximumot adom, hogy látványos boltozati emelést nem tettek bele.

Osztályzat: 10-es

 

Ütéscsillapítás

A talp legvégén található AHAR+ rendszere már a becsapódáskor gondoskodik a finom landolásról, amit itt megfejeltek egy külön flex zónával. A puha talpanyagon gyakorlatilag ez a kopásállóságot is biztosító gumi így külön életet tud élni. A FlyteFoam mellé külön ütéscsillapító rendszert nem igényelne a cipő, hiszen az egész talp másról sem szól, mint rezgés, és ütéscsillapításról, ennek ellenére a talprész sarkánál kívül még megtaláljuk az új fejlesztést az X GEL csillapító zónát is. Nincs mese, most is jár a maximum pont a METARUN-nak. Lábfájósok, nagy testű futók imádni fogják.

Osztályzat: 10-es

 

Összegzés

62 pont

Az Asics a MetaRunnal úgy érzem az Adidas felé szeretett volna egy választ adni a Boostra, ami sikerült is neki. Egy masszív, de nem túl nehéz stabilitást biztosító edzőcipőt alkottak.

Aki a könnyebb cipőkre, a kicsit kevesebbet lejtő, emiatt az aktív futást jobban engedő cipőket szeretik, azoknak a MetaRun nem való.

Azonban azoknak a futóknak, akik lassabbak, esetleg kezdő futók, ne adj Isten némi túlsúllyal is rendelkeznek, a MetaRun egy abszolút jó alternatíva lesz.

Mivel a futás reneszánszát éli, és igen vegyes felkészültséggel vetik bele az amatőrök magukat az utcai futás örömeibe, a jól tompító, láb és izület védő cipőkre is komoly igény van annak ellenére, hogy az utóbbi időben a futás inkább a neutrális cipők irányába ment el. A MetaRun fejlesztéseit pedig, legyen szó akár a FluidFit talp anyagról, az X GEL-ről, vagy az új felsőrész kialakításról, egészen biztos vagyok benne, hogy látni fogjuk hamar az ASICS újonnan piacra dobandó egyéb típusaiban is. Akár úgy, ahogy sokkal kevesebb Boost anyaggal az Adidas is tudott az egyébként túl puha edzőcipő után egy ragyogó versenycipőt is alkotni.

Én úgy tekintek a MetaRun-ra, mint a Forma-1 Ferrarira, és alig várom, hogy a megismert újításokat belecsempésszék az általam imádott Asics típusokba is.

 

Hirdetés