Menü

2013.04.05.     Hozzászólás 5

adidas Energy Boost

Régen előzte meg ekkora várakozás egy új futócipő eljövetelét.


Az adidas igen sokat vár újításától, ez látható az elkezdett reklámkampányból is. Rég volt olyan, hogy amikor kijön egy új cipő, az emberek alig várják, hogy kézbe vehessék. Bárkinek is mondtam, hogy tesztelek egy ilyet, tudta miről is van szó, és kíváncsiságát nem rejtve véka alá, érdeklődött hogy milyen?

 

A következő információkkal ellátva kaptam meg az adidas legújabb üdvöskéjét:
- a minimalista vonal felé mozdul a maga 10mm-es talpesésével a szokásos 12mm-rel szemben
- kiemelkedően könnyű, ezzel is a természetesebb futást segítve elő.
- könnyű, tetra poliuretán kapszulákból alló talpanyagának köszönhetően a talajba való becsapódáskor általában elvesző energiákat visszaadja a futónak.

 

Első benyomások
A méretezésnél meglepetésként ért, hogy az eddig használt (jó sok párról van szó) 42 2/3-os adidasaimmal szemben most 43 1/3 kellett. Ennek oka talán az lehet, hogy egy igen passzentos modellt tervezett a cég, konkrétan olyan érzés benne lenni, mintha egy neoprén búvár csizma lenne az ember lábán. Nincs felesleges tér, az anyag annyira plasztikus, hogy szinte követi a lábfej formáját. Lehet, hogy a 42 2/3 is jó lett volna, de nem akartam, hogy túl szoros legyen.

A felsőrész tehát igen kényelmes, sehol egy varrás, ami törhetne. Belül pedig egy technikai anyagból készült bélés találkozik a sportoló lábával, mely gondoskodik az izzadtság eltávolításáról. Röviden tehát, puha, száraz érzés keríti hatalmába benne az embert, mely érzetre még rátesz egy lapáttal a talp rész. Az anyag maga habszerű, mely mintha apró sejtekből épülne fel. Ennek az anyagnak kell megoldani az igen hangzatos Energy Boost hatást, azaz az energia visszaadást.

Az egyetlen érthetetlen dolog számomra a nyelv rész volt. Oké, rüsztös a lábam, de azért az enyémnél vannak még otrombább lábfejek a világon, ez egészen biztos. Mindenesetre nekem még a 43 1/3-os méretnél sem ér össze mindkét oldalt a felsőrész két széle és a nyelv. Így nem igazán látja el a nyelv a feladatát. Sajnos az nem várható, hogy nyúlni fog idővel a felsőrész oldala, mert az adidas csíkok mindkét oldalon végig műanyaggal vannak kialakítva, azaz, keskeny lábúak előnyben ebből a szempontból.

 

Adidas Energy Boost

 

Első futás
Az utóbbi időben teljesen átálltam a lábujjhegyes futásra, azaz igyekszem mindig aktívan érintkezni a talajjal. Kíváncsi voltam, hogy a megszokott mozgást meg tudom-e csinálni vele? Ami a talpat elemezve ezért nekem gyanús, hogy saroknál egy az érintkezést csillapító túllógó gumirész van. Ez arra engedett következtetni, hogy inkább a gördülő futást űzőknek lett valójában megalkotva az Energy Boost.

Tovább erősítette gyanúmat, hogy az egyébként puha talprészt a talpbetét alatt egy ráhegesztett vékony fóliaszerű anyag teszi feszesebbé, kivéve egy ponton, a saroknál, ahol egy lyukon át az érkezéskor pontosan a fehér talpanyagba passzírozzuk az összes becsapódási energiát. Nos, ki érkezik a sarkára? Nem a kenyaiak, meg a gyorsabb futók, hanem inkább az amatőrök, illetve a saroklépők.

A belső részen egyébként kellemesen meg van támasztva a boltozat, ami plusz kényelmet biztosít. Körülbelül olyan érzés sétálni benne, mint a manapság divatos gumiklumpákban. Abban mondjuk nem akarunk futni, ezért izgalmas volt az első alkalom. 75kg-mal egy laza kocogásnál is fellépnek már azért komolyabb erők, és azt tapasztaltam, hogy az aktív futást nem akadályozza a cipő, de egyértelműen nem erre lett kitalálva.

Érkezéskor a puha anyag kissé berezonál, főleg ha kis területre összpontosul a leérkezés energiája. Tehát ha lábfejen futottam benne, nem volt stabil az érkezés, mert a puha talp eldeformálódott. Picit sarkosabban futva ez az érzés már elmúlik, de a sebességgel kompromisszumot kellett kössek, azaz lazábban, kocogósabban már kellemesebb volt az összkép. Sajnálom, sarokra nem tudok lépni annyira, amennyire ez a cipő szeretné, legfeljebb lejtőn lefelé, ahol olyan puhának tűnt, mintha egy sáros úton ereszkedtem volna le.

Amikor viszont ez az óriási csillapító hatás, és puhaság jól jön, az a hegy, illetve ott is az olyan utak, ahol sziklás, egyenetlen a talaj. Valami olyan érzés az Energy Boostban futni, mintha össz-teleszkópos Mountain bike-kal gurulnánk egy gyökerekkel teli ösvényen – meg sem érzed. A talpba simán belefúródnak a kövek élei úgy, hogy azt belülről nem is érezni. Az persze már egy másik kérdés, hogy ha sokat futunk ilyen úton vele, akkor az egyébként nem teljesen fedett talprész mennyire fog elhasználódni.

 

Gyors edzés
Gondoltam kipróbálom egy gyors futás alkalmával is, ezért a Margit-szigeten futottam benne egy résztávos edzést. A feladat először váltogatás volt, ahol a gyors szakaszok igen erősek, majd futottunk pár tempófutást, ami folyamatos lendületes futást jelent. Nagy sebességnél azt tapasztaltam, hogy a cipő minden érkezésbe beleremeg, ami nagyon megnehezítette a rohanást, a lábam folyamatosan igyekezett kontrollálni, mintha egy „pillow training”-en lettem volna.

Az iramfutásnál már kicsit vízszintesebb talppal érintkezem a talajjal. Ekkor már kevésbé volt zavaró a berezonálás, de ha az én 75kg-ommal ez az érzet van, akkor nálam nehezebb futók meg se próbáljanak benne gyorsan futni. Röviden: nem itt jön ki az előnye, ez egészen biztos.

 

Amatőr edzés
Hogy egy célközönségnek számító ember véleménye is elhangozzon, kölcsön adtam az Energy Boostom egy amatőr tanítványomnak is. Kíváncsi voltam ő mit mond. A kényelmi oldalt ő is megerősítette, azaz nagyon tetszett neki a párnázottság, a puhaság. A futás közbeni tapasztalata pedig megerősített, azaz neki a lassabb futásnál kellemes volt a talpa is, nem okozott problémát a berezonálás. Olyan érzése volt sima aszfalt úton, mintha a Margit-szigeti futókörön futna. Aki ismeri, az tudja, hogy meglehetősen puha, ha jól emlékszem a térdfájós futóknak találták ki anno. Ez a versenyzőm is szokott azonban gyorsabban futni, és nagy sebességnél már ő is inkább érezte azt, hogy ingoványos lett a talaj. Talán egy képzetlen futónak, ha nagyon gyorsan akar futni, a nem annyira kifinomult talajfogás miatt még inkább kijönnek a fent említett dolgok. Mindenesetre a lassabb futásoknál egyértelműen istenítette az Energy Boost-ot.

 

Adidas Energy Boost

 

Rugalmasság: 9

Kényelem: 9 
(csak a fűző miatt, és az amatőr kollégánál sem ért össze a nyelvvel, emiatt! Egyébként ha nem húzod meg nagyon a fűzőt, addig nem érzed, csak ha gyors futás miatt ráhúzol)

Szellőzés: 8 
(kérdés, mi a jó, elég kellemes a hőérzet benne. 40fokban nem tudtam használni, lehet, ott meg keveset enged át)

Súly: 8

Ütéscsillapítás: 9

Saroktámasztás: 7
Semmilyen komolyabb rendszer nem tapasztalható, neutrális futóknak ajánlott inkább. Egy befelé dőlő bokával jobban alátámasztott verziót keressünk.

Boltozat alátámasztás: 7
Csupán egy belső talpbetét emelés. Ez nem lenne baj, ha nem lenne ennyire puha, így viszont hamar bedől a cipő, és szerintem tartósságban ez is kérdéses.

  

Összefoglalva
A cipő kényelmes, ez vitathatatlan. A cipő puha, ez tény. A cipőt nem élsportolóknak találták ki. Ennek ellenére a növekvő futótrendet látva a cipő jó. Jó, mert rengeteg térdfájós van a világban, és egyre többen közülük szeretnének mozogni. Egyre több a túlsúlyos ember, sportoló, akik szintén hála istennek szeretnének mozogni. És egyre több egyszerűen az amatőr, aki nem fut 3 perces ezrekkel a szigeten, sőt eléggé el nem ítélhető módon nem akar még csak 4 percesben sem tempózni, csupán szeretne végigmenni egy Vivicittát, vagy teljesíteni egy félmaratont, amibe nem szeretne belesérülni. Na, nekik nagyon jó az Energy Boost, és ők nagyon sokan vannak! Egyszerűen kellemesen, kényelmesen, sérülésmentesen tudnak majd hódolni a futásnak.

Ez kevés egy cipőtől? – Nem hiszem.

Az adidas boost cipőt tesztelésre az adidas magyarországi forgalmazójától az adidas Budapest Kft-től kaptuk. Köszönjük!

URL: adidas Boost bővebb infók...

Olvass többet a témáról: adidas, teszt

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • kutya 2014.11.29.   17:41

  kutya

  Jo sok ido eltelt a tesztem ota... A maratonokon rendre teli az elmezony boost-os futokkal. Nem tudtam mire velni, aztan rajottem, hogy ezek a boost racer cipok. Sokkal kevesebb hab anyaggal, eleve vekonyabb talppal, es van ahol nincs is hab... Ma mar az Adidas tobb verziot is keszitett Boostbol. Ugy gondolom az altalam leirtakra ok is rajottek. Gyorsabb futoknak kevesebb hab is eleg. Azt meg nem teszteltem, de a pelda azt mutatja, hogy ugy mar elegge aktiv a cipo.

  válasz erre...

 • enzo 2014.10.26.   11:07

  enzo

  Nem akarok nagyon okoskodni, de most nezem a frankfurt maratont és az osszes etiop ilyenben fut...sot, a multkor valamelyik masik maratont vilagcsuccsal nyertek....piros boostokban. En magamnak csak setalni vettem. Azota nem faj se a derekam, se a labam. Rengeteg szuper futocipom volt mar, de ehhez merheto kenyelmu meg nem.

  válasz erre...

 • Keg 2013.12.04.   23:15

  Keg

  Sziasztok. Egy "csodacipő" szerintem. 5 mataonit nyomtam benne az idén...a 17 ből. Sajnos a cipőm belseje a saroknál tönkre ment. most reklamáltam. Elismerték az anyaghibát. 480 klométer volt benne. A talpon semmilyen kopás. De sajna belül az anyag elrepedt. Nincs sarkantyúm. Oks alábam. A többi cipőm ok rendben. Most futok az újonnan kapott cipiben. 3 nap alatt 58 km. SAJNA úgy latom ismét erőteljesen kopi belül az a nyag. A zoknim új. Tehettek volna oda erősebb anyagotttt !!! amúgy csoda cipő. uff.

  válasz erre...

 • Szerkesztőség 2013.04.17.   12:59

  Szerkesztőség

  Kedves Fruka! Tapasztalatunk azt mutatja, hogy "nyitott" talprészek csak kis mértékben sérülnek, még akkor is ha extrém terepen használod őket. Ezek a sérülések inkább esztétikai problémát okoznak csak, a használatban nem fog hátráltatni téged.

  válasz erre...

 • Fruka 2013.04.15.   09:52

  Fruka

  Jó kis elemzés volt, köszönet érte. Sajnos az áráról nem esett szó, elég magas. 40E-t nekem nem ér meg (meg sztem semmilyen amatőrnek) , hogy pár száz métert, vagy pár km-t fussak benne napi szinten.Profiknak meg nem ajánlható az elemzés szerint. Személy szerint nekem pl. riasztó a nyitott talprész oldalról, mi van ha egy köves részen sérül?

  válasz erre...