Sportsérülés kezelés kulturáltan Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/03/28
Azért (is) jó a XXI. században élni, mert lehet kényelmes a sportsérülés utáni rehabilitáció.
Hirdetés

 

Képzeld el, hogy vállsérülést szenvedsz sportolás közben (igaz, munka, vagy nagytakarítás közben is lesérülhetsz, de mi ugye sportos oldalról közelítjük meg a dolgokat, szóval képzeld el így). Aztán képzeld el, hogy a gyógyulási rehabilitációhoz vállízületi bandázst kell viselned, minden nap, meghatározott időtartamig. Milyen kép áll össze lelki szemeid előtt?

 

Otto Bock 5055 Acro ComforT vállízületi bandázs Így is lehet, de van jobb megoldás (sxc.hu)

 

Nekem speciel ilyenkor "esztékás", agyonhasznált, hónaljszagú orvosi segédeszközök szoktak, amik marha kényelmetlenek, nehéz fel-le venni és bénán is néznek ki.... fincsi mi!?

Szerencsére manapság van ennek más módja is. Léteznek már olyan bandázsok, amik strapabíróak, kényelmesek, könnyen kezelhetőek, tisztíthatóak és lehet belőle nekem (vagy Neked, vagy bárkinek) egy kizárólagos sajátom, amibe maximum csak én izzadok bele, vagy még akinek megengedem :) De megéri a beruházás? Az iromány végére Te is eldöntheted és én is elmondom a véleményem.

 

Miért van nekem szükségem vállízületi bandázsra?

Nekem speciel a lapátolós (kenu, rafting, sárkányhajó, krumpliszedés, árokásás) sportűzésemből kifolyólag évente sikerül túlterhelnem magam, ilyenkor jól jön (vagyis inkább elkerülhetetlen) a pihentetés és a pihentető gyógyulást bandázzsal teszem hatékonyabbá. Tavaly már kipróbáltam egy vállvédőt ezért nem bírom megállni, hogy egy-egy összehasonlítást tegyek.

 

Otto Bock 5055 Acro ComforT vállízületi bandázs A vállvédő maga

 

Az Otto Bock 5055 Acro ComforT vállízületi bandázs alapvetően egy komolyabb szerkezet. Stabilizál, gátolja a véletlen mozdulatokat és ezt egy precíz, három hevederes szisztemmel lehet egyénire formálni, sőt! A legkirályabb benne, hogy emiatt a sokrészes alakíthatóság miatt ugyanazt a bandázst mindkét vállon lehet viselni, szóval abszolút túinvan (ennek egyetlen szépséghibája, hogy bal vállon viselve a ruházati termékeknél is megszokott, ezesetben a kényelem miatt kívülre elhelyezett címke előre kerül, tiszta ciki :))

 

Fogj meg egérrel és mozgass jobbra-balra!



 

Felvenni nem ördöngösség: belebújtatom a karomat, felhúzom a vállamig, rögzítem a három hevedert (ezt mondjuk javallott precízen és gondosan elvégezni, akár orvos segítségét is kikérni), majd az ellenkező oldali hónaljam alatt átfűzve a szalagot mellkasnál is rögzítem és bepattintom a felkarnál lévő tépőzárat. Sőt, igazából, ha egyszer jól beállítottam a méretet, akkor nem kell mindig állítgatni, elég az egészbe belebújni és csak a karnál lévő tépőzárat méretre igazítani. A viselés közbeni helyes pozíció megtartásáról szilikon bütykök gondoskodnak a kar résznél. Ez a szilikonos rész kényelmetlenné válhat akkor, ha nem megfelelően, vagyis túl szorosan állítottam be, úgyhogy erre oda kell figyelni. A kényelmi berendezés része még a hónaljrészhez csúsztatható puha párna, ami véd a kidörzsöléstől.

 

Otto Bock 5055 Acro ComforT vállízületi bandázs Csúszásgátló szilikonybütykök

 

Anyaga hőmérsékletszabályozó hatású PCM , amit nekem úgy magyaráztak, hogy melegben hűt, hidegben fűt. Ettől valami nemtudommilyen csodát vártam, de igazából nincs semmi extra érzés. Egyszerűen komfortos, nem melegszem bele a fűtött zárt helyiségben (ez lehet a hűtő funkció), nagy hidegben meg őszintén szólva nem próbáltam. Ez egy olyan tulajdonság, ami önmagában nem feltűnő, de ha nem lenne, akkor szeretném, ha lenne.

 

Otto Bock 5055 Acro ComforT vállízületi bandázs Megvédi hónaljkutyát a kidörzsöléstől

 

Bár viselése kényelmes , a vállat és a kart is igénybe vevő intenzív sportolás közben zavaró a masszív szerkezet. Futni, vagy bringázni még elmegyek vele, de tapasztalataim szerint az Otto Bock 5055 Acro ComforT első sorban a pihentető gyógyulási fázisban alkalmazandó, amikor eleve nem célszerű a megerőltetés. Ha ezen a fázison túl vagyok és már izegnék-mozognék, akkor a már fentebb is említett neoprén vállvédőt hordanám továbbra is.

 

Mezítelen felsőtesten jól néz ki, olyan gladiátoros, szuperzsarus. Feszülős ruha alá nem a legpraktikusabb, mert a hevederrendszer miatt azért van vastagsága, de egy lazább póló alatt már kényelmesen elfér.

 

És akkor a nagy kérdés: megéri a kiadást?

Egy hagyományos fáslinál jelentősen drágább, de míg a fáslit minden alkalommal hosszas és macerás módon lehet feltenni, addig az Acro ComforT kb 5-10mp alatt felmászik, ráadásul pontosan ugyanolyan rögzítési beállításokkal, mint az előző alkalommal.

 

Otto Bock 5055 Acro ComforT vállízületi bandázs Ez a kényelmes puha belsőrész kényezteti vállamat

 

A vállsérülés sajnos olyan állat, ami számos sporttevékenységnél visszatérő vendég (esetemben kb évente szükség van némi rehabra). Ha első alkalommal még szükségtelennek is érzem a 22 990 Ft-os kiadást, a másodiknál már könnyen belátom, hogy jobb erre a célra egy saját, különbejáratú eszköz, amit nem hordott előttem kitudjamennyi és kitudjamiféle páciens. Kicsit olyan ez , mint amikor első montiversenyemen még hagyományos cipőben tekertem, de aztán inkább beszereztem egy SPD-s patentos modellt.

És végül, de nem utolsó sorban, egy vállsérülést igenis komolyan kell venni, amit csupán kenegetéssel sokkal hosszabb ideig tart (így jóval anyagköltségesebb) kigyógyítani.

 

 

Az Acro ComforT vállízület bandázs megvásárolható az Otto Bock Hungaria Kft. Tatai út 74. szám alatti Mobilitás Központjában, érdeklődni lehet telefonon a 06 1 451 10 20 számon, az info@ottobock.hu email címen, vagy a www.ottobock.hu weboldalon .

 

Otto Bock 5055 Acro ComforT vállízületi bandázs
Hirdetés