A Garmin Epix 2 valójában egy Fenix 7?

A Garmin Epix 2 valójában egy Fenix 7?

Simon Ádám
Simon Ádám - Támogatott tartalom
2022/02/22
Az első Epixre alig emlékszik valaki, a második meg szinte ugyanolyan, mint az új Fenix 7... vagy nem?

Garmin Epix gen 2

Garmin Epix gen 2 árak, bővebb infók...

Hadd mondjam el, hogy szerintem milyen az ideális vásárlás. Az ideális vásárlás az olyan, hogy bemegyek egy sejtelmesen kivilágított boltba, és a bolt közepén bazi reflektorokkal ott van megvilágítva az az egyetlen egy izé, amire nekem szükségem van, meglátom, fanfárok, tüzijáték és viszontlátásra. Ehhez képest mi a valóság??? Ti is tudjátok, borzasztó nagy és széles választék mindenhol és ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy melyik lesz a jó választás. Szerintem nagyon sokan vagyunk így ezzel.

Amúgy ezzel szemben pont én szoktam azt a fennkölt gondolatot is hangoztatni, hogy nem azért van ennyiféle termék a világban, mert mindegyik mindenkinek jó kell legyen (és attól hogy valakinek valami nem jó, attól még nem biztos, hogy az rossz), hanem azért van ennyiféle minden, hogy mindenki megtalálja a magának valót. Na de azért vannak határok.

Na és hogy jön ez a Garmin Epix gen2-höz?

Azt szerettem a Garmin termékpalettáján eddig, hogy nagyjából egész jól ki lehetett rajta igazodni, szépen kategorizálva és rétegelve vannak a termékeik, maximum a színekben meg néhány extrában tért el egymástól egy-egy fő modell. Én például tudom, hogy nekem a fenix vagy fenix típusú óra való, mert kb a világ összes sportját tudom vele rögzíteni, szóval bármilyen testedzéshez is lesz kedvem életem során, abban tud majd nekem asszisztálni, meg jól is néz ki, elegánsos és okos is. 

Még azt is meg tudom emészteni, hogy most már évek óra három különböző méretben lehet kapni, ami méretek között funkciókban is van némi különbség, de ha azt már tudjuk, hogy mi ilyen multisportos félék vagyunk, akkor nem olyan nehéz belőni, hogy melyiket is szeressük ezek közül. De amikor megláttam az Epix 2-t, akkor elkezdtem egy kicsit leizzadni, hogy mi az égnek kellett kiadni még egy tökugyanolyan órát, mint a legújabb 7es Fenix? Konkrétan a középes méretű, vagyis a sima fenix nevű modellel azonos méretű és tudású óra csak annyiban tér el, hogy ez nem a fenix 7esek érintős TFT kijelzőjét kapta meg, hanem egy szintén érintős, de AMOLED kijelzőt! 

Na jó, az a helyzet, hogy ez a "csak", két orbitális macskakörömben értendő és az is igaz, hogy a kijelzőbeli eltérés következtében másban is különbözik az Epix 2 a Fenix 7-től. Sőt már most elárulom azt is, hogy szerintem mindezekkel együtt nagyon is van értelme az Epix 2nek.

AMOLED érintőképernyő

Mit ad nekünk az AMOLED kijelző? Több, mint két és félszer több pixelt, sokkal, de sokkal szebb, fényesebb, élénkebb, színesebb, gazdagabb, teltebb… szóval sokkal szebb számlapot. Első körben azt gondoltam, hogy ez biztos azoknak lesz főleg csábító, akik az úgymond hagyományos okosóráról térnének át az aktív tevékenységekhez ideálisabb sportórákra, de a megszokott csillogásról nem szeretnének lemondani. És ha még így is van, az AMOLED kijelzőnek van valódi gyakorlati előnye: a jobb olvashatóság. Egyáltalán nincs szó arról, hogy a Fenix 7esekben lévő kijelző ne lenne szép, vagy a legtöbb esetben pontosan leolvasható, hiszen én a már 6 éves fenix 3-asom kijelzőjével is mindig meg voltam elégedve egy kivétellel. Sőt, igazából eddig nem is tudtam, hogy ebben az egy kivételben nem voltam elégedett, csak mióta ezt használom azóta tudom.

Sportolás közben, futásnál, kerékpárkormányon tartott kéznél nem okozott gondot leolvasni a kijelzőn lévő számokat, viszont medencés úszásnál, amikor menet közben csak a fordulók alatt tudtam lopva ránézni az órára, akkor nem mindig sikerült a művelet (nyilván meg is állhattam volna egy pillanatra, de annyira azért nem szokott fontos lenni a dolog, csak úgy jó volna tudni hogy éppen hogy állok. Ez az AMOLED kijelző viszont annyival élesebb és fényesebb, hogy egy gyors átcsapásos fordulat alkalmával tényleg elég egyetlen pillantás az ideális pozícióban és minden infót megkapok, amit akarok. És ez nem csak azt jelenti, hogy egyedül úszás közben jön ki az előnye, hiszen így nyilván gyorsabban leolvasható bármilyen sporttevékenység közben, ami főleg rázós terepen nem utolsó szempont. Szóval, ha amúgy elégedett vagy a fenixeddel, ne próbáld ki az epix kijelzőjét, mert nem lesz jó visszaváltani.

No de akkor miért nem ilyen kijelző van a fenixekben is és miért kellett egy régi modellnevet leporolni ehhez? Hát azért, mert a fenixek nem csak az über multisport képességeik miatt azok amik, hanem az elképesztő akkuteljesítményük miatt. Hogy azt a sokmindent, amire képesek, úgy optimalizálták, hogy napok helyett minimum hetekben, de akár hónapokban mérhessük az üzemidejüket. És azon felül, hogy az AMOLED jóval többet fogyaszt, mint a TFT, egyelőre a fenixekben is megttalálható napelemmel sem tudták összehozni. A fenixeknél pedig nem lenne elfogadható az, hogy üzemidőben visszalépjenek. Így erős elnagyolással kb feleaddig bírja egy szuszra az Epix 2, mint a vele pariban lévő méretű Fenix7, de Hozzáteszem, ez a kábé feleannyi még mindig jóval több, mint a legtöbb sima okosóráé.

Szóval, vérbeli multisport képességek, mint a fenixeknél, csak szebb és még jobban olvasható kijelzővel, de gyengébb üzemidővel.

Okosóra funkciók, érintőképernyő

Wifi, Bluetooth, ANT+ kapcsolatra is képes. WiFin keresztül frissíti magát, vagy a rögzített tevékenységeinket szinkronizálhatja, a bluetooth szintén a szinkronizációhoz kell, valamint a telefonunkkal való oda-vissza kommunikációhoz éééés a bluetooth füleshez, az ANT+ pedig főleg kerékpáros szenzorokkal való kapcsolódáshoz használható.

Ha az okostelefonunkkal párosítottuk a Gamin connect appon keresztül, akkor az órán tudjuk elolvasni a szöveges üzeneteinket, láthatjuk, hogy ki hív és el tudjuk fogadni vagy éppen utasítani a hívást, fogadhatunk például időjárás adatokat, vagy vezérelhetjük a zenelejátszást. Zenét hallgathatunk közvetlenül az óráról is (ehhez kell az előbb említettt bluetooth füles), vagy úgy, hogy spotify premium előfizetőként, előzőleg leszinkronizáljuk a kiválasztott dalokat a telefonról az órára, vagy ha kábellel összekötjük a PC-nkkel, akkor direktben is másolhatunk rá mp3-akat, vagy Apple felhasználók az itunes-ban lévő, megvásárolt dalaikat tudják átnyomni rá a gamin expressen keresztül. Szóval nem kell magaddal vinni a telefonodat, ha amúgy sportolás közben igényled a zenei aláfestést.

És ugyanígy nem kell magaddal vinni se telefont, se pénztárcát, ha menet közben fizetnél a boltban, mert érintős fizetésre is alkalmas, bár az elfogadó bankok száma Magyarországon egyelőre korlátozott.

Különböző számlapokat választhatunk ki és személyre is tudjuk szabni, kiválaszthatjuk, hogy milyen adatokat szeretnénk az időn és dátumon kívül látni (ez lehet pl magasság, pulzus, vo2max, barométer, stb). Az érintképernyő egyik előnye itt jön ki, mert ha pl hosszan nyomom itt valamelyik beállított értéket, akkor arról részletes adatokat kapok. Ugyanilyen részletes infót kapok még a személyre szabható widgetekből is és azt kell mondjam, hogy ezek között sokkal jobb érzés és kényelmesebb tapizással navigálni, mint gombokkal. Természetesen szabályozhatjuk, hogy az érintőképernyő mikor legyen aktív és mikor ne. És például a tevékenység elindításához, vagy a beállítások eléréséhez mindenképp egy fizikai gomb megnyomására van szükség, tehát véletlen tapizással úgymond nem tud elállítódni semmi és nem is fog ejtőernyőzést rögzíteni, amíg mi gyanútlanul alszunk.

Amit viszont nem tud, mint okosóra: nem esim-képes és nem tudunk rajta keresztül szöveges üzenetet megkomponálni (nem véletlenül fogalmaztam így), vagy hívást lebonyolítani, csak ahogy mondtam, elutasítani, vagy elfogadni tudjuk a hívást…

De (és ezért használtam az előbb az órán komponálni kifezejést) Androidos okostelefonnal párosítva a connect appon belül létre lehet hozni előre komponált szöveges üzeneteket, amiket aztán bejövő hívás, vagy szöveges instant üzenet esetén az óra bal középső gombját megnyomva lehet kiválasztani és elküldeni. Ráadásul külön listát csinálhatunk hívásra és a szöveges üzenetekre.

Fiziológiai adatok

A Garmin Connect felületen rengeteg jótanács, edzésterv és sok-sok másik felhasználó adatain alapuló tudáshalmaz áll, amiből aztán számtalan infót kapunk mi is. Az órában ugye van egy optikai pulzusmérő, ami véroxigénszintet is mér, ebből pulzusadatokat, véroxigénszintet, légzést, stressz-szintet, body battery értéket és alvásminőséget is kapunk. Az optikai pulzusmérővel kapcsolatban ugyanaz a helyzet, mint sok más esetben. Jellemzően a sporttevékenységen kívüli, vagy egyenletes terhelések alatti pulzusértékek meghatározására tök jó, de nem helyettesíti edzés közben (pláne váltakozó intenzitíású, intenzívebb edzés közben) a pulzuspántot. Embere válogatja, hogy valakinek még edzés közben is megközelítőleg pontos adatokat tud-e mutatni, de korántsem olyan pontos, mint egy mellkaspánt. Ezzel együtt kellően hasznos humán fedélzeti komputerünk lehet, ha rendszeresen viseljük az órát. 

Multisport óra

Ez tényleg azt jelenti, szinte bármilyen testmozgásba is belefogsz, fogod tudni az órával rögzíteni, vagy tudod kérni az asszisztálását hozzá. Kombinált sportokhoz is használható, mint például a triatlon, tudja a depózást is kezelni, kültéren és beltéren is hasznáható, medencés, vagy nyíltvízi úszáshoz, evezős sportokhoz, síeléshez, sífutáshoz, snowboardhoz, kondigépekhez is. Kérhetsz tőle edzéslevezénylést, akár előre telepítettt programból, vagy igénybe veheted a garmin ökoszisztémában elérhető garmin coach edzésterveket, de külső forrásból származókat is rászinkelhetsz és a garmin stamina még azt is meg tudja jósolni, hogy meddig fogod még bírni jó eséllyel a tempót. Meg persze oda-vissza a legtöbb népszerű edzős fiókoddal szinkronizáltathatod. Futásdinamika, Strava szegmensek, pulzustovábbítás külső vevőre, livetrack követés, edzéi hatás, veszélyérzékelés... az idők végezetégi sorolhatnám.

Ahogy a fenixekre, úgy erre is igaz, hogy, ha szeretsz folyton új sportokat kipróbálni, akkor ez az óra ebben maximálisan támogatni fog.

Navigáció

Egy ilyen kicsi készüléktől az is nagy szó, ha vaktérképen lévő csiganyálon mutatja merre kell menni, vagy merre mentünk. Ehhez képest egy olyan részletes térképet kapunk, amit sok okostelefonos app is megirigylhetne, turn-by-turn navigációra is képes, terveztethetünk  útvonalat poik és cím alapján is. Az érintőképernyőt a térkép húzogatásához használhatjuk, de nagyításhoz már nem megy a kétujjas gesztus. A mérete alapján nem is igazán arra való, hogy ezen fedezzük fel a világot, de kérdéses elágazásoknak, eltévedések esetén, vagy tetszőleges helyen, meghatározott tánvú útvonalak beállítására tökéletes, és a szükségesnél is sokkal részletesebb útbaigazítást ad.

Összefoglalva

A Garmin Epix gen 2 esetén az lesz a döntő, hogy mennyien vannak azok, akik egy fenix képességű órára vágynak szebb kijelzővel és cserébe elfogadják a rövidebb üzemidőt. Például aki most cseréli le fenix 3-asát, üzemidőben nem is fog tapasztalni nagy különbséget, de minőségben fényévekkel jobb, illetve amit az elején is említettem, az inkább okos okosóra-tulajoknak nyújthat egy sportosabb, de megszokott vizuális minőséget képviselő lehetőséget.