SmartFit Gym teszt Hír

SmartFit Gym teszt Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/02/03
Kipróbáltuk az okosfitnesztermet
Hirdetés

Okostelefon, okosóra, okostévé, okosszemüveg és okosmindenféle után ma már okosfitneszterem is létezik és egy ilyen épp a budapesti Király utcában található, a SmartFit Gym. Ha egész pontosak akarunk lenni, akkor a SmartFit Gym-ben található egy okosfitneszterem szekció, a "hagyományos" eszközök mellett. Persze minket most az okosságok érdekeltek, úgyhogy azt próbáltuk ki erőnléti edzőnkkel, és a "Fitneszterem tesztelőt keresünk" nyereményjátékunk nyertesével, Topál Csengével.

 

SmartFit Gym

Azon csak úgy méltatlanul gyorsan átugornék, hogy a recepción és az edzőteremben is őszintén barátságos személyzet fogad és a környezet is kellemes, amolyan minimál-modern-rusztikus-fiatalos-sportos-tankos-romantikus (gondolom most lejött ebből, hogy gőzöm sincs a lakberendezési stílusokról). A fitneszteremben van egy csoportos foglalkozásoknak elkülönített terem, egy személyi edzéshez készült helyiség és persze a fő élettér, ahol a bemelegítő szekció és a Milon erőállóképesség fejlesztő okosrendszer foglal helyet (naná, hogy most ez utóbbiról fogunk részletesebben is értekezni).

 

"Bekerülsz a rendszerbe"

Tulajdonképpen virtuálisan valóban erről van szó. Azon kívül, hogy a paramétereid (magasság, súly, születési dátum, stb.) rögzítésre kerülnek, a teljes testedet beszkennelik. Ezt konkrétan úgy képzeld el, hogy Csenge ráállt a földre rajzolt "X"-re és egy webkamera-szerű - nem hivatalos nevén - izével feltérképezték a testfelépítését. Ez azért volt fontos, mert ezek után bármelyik géphez is megy Csenge és ott beteszi a saját chipkártyáját, a gép magától ráigazodik Csenge méreteire, közelebb tolja a lábtámaszt, arrébb teszi a fogantyúkat, emelgeti az üléseket, ésatöbbi.

 

Testszkenner Forrás: Mozgásvilág.hu
Testszkenner
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A személyi edző (aki egy hús-vér ember amúgy) a kitűzött célok alapján meghatározza a delikvensnek megfelelő terheléseket, amiket az első alkalom során - ez egyébként mindenki számára tökingyen van - a visszajelzések alapján korrigál.

 

Bemelegítés, edzés

Barna - tudod, ő az a személyi edző, aki jött velünk a tesztre - kifejezetten üdvözölte, hogy a teremedzők mindenkit ösztönöznek a bemelegítésre. Ez egyrészt áll egy (kezdetben közös) gimnasztikából, illetve a bemelegítő szekcióban lévő gépek (szobakerékpár, futópad, stb.) használatából. Ja, azt nem is mondtam, hogy mindenki kap egy pulzusmérő övet, amiről mindig az éppen használt gép szedegeti az infókat és az edzés végén ezt is lehet elemezgetni. Csengének ráadásul még a rózsaszín felsőjéhez színben passzolót is tudtak adni, úgyhogy igazán figyelmesek.

 

SmartFit Gym teszt Forrás: Mozgásvilág.hu
SmartFit Gym teszt
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Szóval, ha megvolt a bemelegítés, akkor irány a Milon kör.

 

A Milon kör

A SmartFit Gym-ben a német, Milon cég gépeivel találkozhatsz. A Milon erő állóképesség fejlesztő köre 8 különböző gépből és egy középen elhelyezkedő toronyból áll, ami mutatja a hátra lévő munkaidőt és a pihenési szakaszt is. Tulajdonképpen ez egy folyamatosan pörgő "ringlispil", amire a "kezdő gépnek" kikiáltott állomáson lehet csatlakozni, a 30 másodperces pihenőidőben. Bemelegítés után tehát odasétálsz az első masinához, beteszed a kártyád a megfelelő nyílásba és becsücsülsz. A gép már át is alakul néhány másodperc alatt és a saját kijelzőjén is figyelmeztet, hogy mindjárt indulhatsz. A munkaidő alatt a kijelzőn láthatod a hátralévő idő mellett az ismétléseid számát és egy-egy csúszka segítségével láthatod, hogy megfelelő sebességgel, illetve megfelelő mozgástartományban végzed-e a gyakorlatot.
Amint lejárt az idő, a gép leveszi az ellenállásokat, Te kihúzod a kártyát és ülhetsz is át a következőbe.

Mint fentebb már említettem, az első alkalommal - amire bárki jöhet ingyen és bérmentve - a személyi edződ segít korrigálni a gépbeállításokat (távolságok, súly, stb.) és a gyakorlatok helyes elvégzését.

Az első kör után Csenge már önállóan nyomta végig az összesen három körből álló edzést, amiben a következő szerek voltak: combhajlító gép, evező gép, melltől nyomó gép, ellipszis tréner, combfeszítő gép, alsóhát, hasprés és végül kerékpár.

 

SmartFit Gym teszt Forrás: Mozgásvilág.hu
SmartFit Gym teszt
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A SmartFit Gym-ben tehát abszolút automatikusan, személyre szabottan és gyorsan lehet lenyomni egy 36 perces, hatékony edzést,

ami - a hivatalos szöveg szerint - az excentrikus és koncentrikus mozgás közötti összjáték következében 30%-kal hatékonyabb is lehet.

Az okosedzés lényege tehát, hogy nem kell bíbelődnöd a beállításokkal, nem kell gondolkoznod, hogy mennyivel és mennyit csinálj, mert mindent előre beállít neked a rendszer. A gépeknek köszönhetően a mozgások kötöttek, így lecsökken a sérülés veszélye is. Persze annak, aki nincs hozzászokva az ilyen jellegű gépekhez, ez szokatlan és zavaró is lehet, így számukra vagy egy kis hozzászokási idő, vagy végső esetben másféle edzésforma szükséges - tette hozzá Barna.

A teljesítményed alapján a rendszer egyrészt automatikusan meghatározza a következő edzésed alkalmával szükséges terhelést (vagyis amikor legközelebb beülsz, már módosított ellenállásokkal fogsz dolgozni), de a személyi edzők is figyelemmel kísérik az edzéseidet és szükség esetén korrigálnak, illetve konzultálnak veled.

 

Okostelefonnal az okosedzés után

Valójában nem feltétlenül kell hozzá okosteló, de akár azon is visszanézheted az online felületen bejelentkezés után az edzésed gyakorlatilag minden mozzanatát (az olyan alapdolgokon túl, mint az edzésidő, elégetett kalória, stb. mellett gyakorlatonként láthatod a mozdulatvégzés minőségét, a megdolgoztatott izomcsoportjaid teljesítményét, az ismétlésszámokat és persze a pulzusértékeidet is). Ezen a felületen keresztül üzenhet is számodra a személyi edződ, de arra is felhívják a figyelmed, ha már jó ideje nem látogattad meg őket, holott a bérleted meg ketyeg.

 

SmartFit Gym teszt Forrás: Mozgásvilág.hu
SmartFit Gym teszt
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Kinek a paplan

A SmartFit Gym okosedzős programja egyértelműen egy nagyon jól kitalált rendszer. Tökéletes azoknak, akik komplett testedzésre vágynak a lesérülés veszélyének minimalizálásával és szabadidejük is kevés, amit edzésre tudnak fordítani.

A SmartFit Gym-ben akár egyetlen óra is elég lehet a jónapot és a viszlát között és ebben benne van egy kiadós edzés is.

Gondolkozni nem sokat kell, hiszen a Milon rendszer mindig fogja a kezedet és egyénileg meghatározza az edzés-intenzitásodat annak érdekében, hogy látható, érezhető fejlődést érj el.

Nyilván ez a fajta kötöttség nem fogja kielégíteni azok igényeit, akik ennél sokkal szabadabb edzésekre vágynak és minden áron maguknak szeretnék meghatározni, menet közben módosítani az edzésprogramot.

Egy havibérlet ára 9.450 Ft-nál kezdődik, ha ebédidőben (11:00-15:00 között) tudsz időt szakítani az edzésekre és az egy hónapon belül akár minden nap lenyomhatsz egy kört (persze ezt a pihenőidők fontossága miatt nem javasoljuk).

 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, tegyél egy próbát, az első alkalom ingyenes!

 

Hirdetés