Legyél telefontöltő

Simon Ádám
Simon Ádám
2014/08/15
Lemerül a telefonod? Gyúrjál többet!
Hirdetés

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint egy magyar fejlesztőcsapat nemzetközi sikereket ért el sportalkalmazásával, amiben egy zsiráf élete a tét: ha nem edzel, a zsiráfod éhezni fog. A ételt-italt és egyéb jóságokat sportolással szerezhető pontokért tudsz vásárolni és ez tartja életben a zsiráfodat. Amolyan fitness-tamagotschi. Azzal viszont a TEP fejlesztői sem számoltak, hogy mi van akkor, ha nemcsak a zsiráfod, de a telefonod is kifullad... hála az égnek, nemsokára erre is lehet megoldás egy másik tudóscsapatnak köszönhetően.

A nem is olyan távoli jövőben, egy sportoló ember a testével is képes lehet feltölteni az elektromos kütyüit.

 

A legutóbbi American Chemical Society buliban San Franciscoban eszes tudósok olyan tetoválást mutattak be, ami az intenzív edzés során keletkező verejtékből képes elektromosságot fejleszteni, vagyis feltalálták a Bioakkumulátor-tetoválást! (előre szólok, hogy nem vagyok tudós, biológus, sem elektroműszerész, ezért előfrodulhat, hogy nem leszek szakmailag korrekt, de a lényeget azért át tudom adni :)).

A mi eszközünk bizonyítottan az első, ami a verejtéket hasznosítja - állítja Dr. Wenzhao Jia, a Kalifornia Egyetem munkatársa. Egyelőre az így elcsípett energia nem kifejezetten magas (mindössze négy mikrowatt), de dolgozunk rajta, hogy kisebb elektronikus eszközök számára elegendő energiát tudjunk produkálni.

A "bioakku" egyébként egy véletlen mellékterméke annak a kutatásnak, ami egy hordozható laktát-érzékelő kifejlesztését irányozta elő.

 

 

A tetoválás valójában inkább egy matrica, de olyannyira vékony, hogy viselője nem is érzi, ha rajta van.

Szobabringázó tesztalanyok állítólag egy négyzetcentiméternyi bőrfelületen 70 mikrowattot is képesek előállítani.

 

Furcsán hangozhat, de a vizsgálatok alapján a kevésbé edzettek tudtak több energiát előállítani. Az ok egyszerű, az edzetlen ember szervezete már enyhébb aktivitásnál is termeli a laktátot. Egy edzett sportolónak keményebben kell edzenie, hogy feltöltse az akkukat.

 

A következő feladat az, hogy még érzékenyebb laktát-fogó csíkokar építsenek be az eszközbe, amivel még több energiát tudnak kinyerni.

Őszintén remélem, hogy a jövőben bicepszből is feltölthetem a kütyüjeimet :)

Hirdetés