Kerékpártúra a négy fal között- Szobakerékpár teszt Hír

Mester Dóra - Mozgásvilág.hu
2009/12/16
A szobakerékpár a legközkedveltebb otthoni kardiógép, a gép vásárlásakor azonban ne dőljünk be a fantasztikus, akciós hipermarket katalógusnak.
Hirdetés
Az egyik legnépszerűbb otthoni kardióberendezés a szobakerékpár , mely alaposan megmozgat, ugyanakkor kis helyen is elfér, és elérhető áron kapható. Mit kell tudnia egy alapmodellnek? Ne csak szép, okos is legyen házi kardiókedvencünk. Rékasi Anikó fitness-modellel és személyi edzővel teszteltettük a kerékpárt!
 
A szobakerékpár a legközkedveltebb otthoni módszer, mellyel megoldható a kardiózás. A lakásban könnyen elhelyezhető gép vásárlásakor azonban ne dőljünk be a fantasztikus, akciós hipermarket katalógusnak. A kondigépeket érdemes szakboltban vásárolni , hiszen egy-egy gépet több tíz évig is szeretnénk használni, a bevásárlóközpontok sporteszközei pedig olcsóságuk, nem pedig minőségük miatt oly vonzóak. A szakboltokban egy középkategóriás bicikli - mely nem edzőtermi és nem is otthoni félmilliós csoda – elérhető áron kínál maximális testmozgást.
 
Az általunk tesztelt Weslo Pursuit T169 szobakerékpár a középkategóriában a vezető darabok közé tartozik, természetesen nem csak szép és dekoratív, okos is.
 
Ideális terhelés ideális biciklin
A mai szobakerékpárok mágnesfék rendszerükkel segítenek az ideális terhelés elérésében. Nem érdemes régi, használt modellt vásárolni, ugyanis a több éves modelleknél még a kezdetleges szalagfékes rendszert használták, mely nem csak idegesítő, hangos zajáról híres, de gyorsan kopott és tekerés közben nagy volt a holtpontja is. A modern, mágnesfékes rendszer esetén a fék részei nem érnek össze, így nem beszélhetünk kopásról, a holtjáték pedig a mágnesnek köszönhetően eltűnt, végig egyenletes terheléssel tekerhetünk.
Az ideális bicikli kihagyhatatlan eleme a markolati pulzusmérő, mely egyrészt biztonságos, másrészt tartható vele a dinamikus kardiózás. Az általunk tesztelt masina fontos tulajdonsága még, hogy állítható markolata van, ülését pedig fel-le, előre-hátra lehet állítani. Ezen kívül a párnázott, kényelmes ülés segít, hogy ne érezzük magunkat nyomottan pár kilométer után. Az állítható ülés nagy előny, ugyanis ha rossz magassági szintben tekerünk, az nem csak fárasztóbb, de az ízületeinkben is kárt tesz. Ideális a szint, ha a biciklin ülve a pedálok vízszintes helyzetekor előrébb eső lábunk pontosan derékszögben van. A kellemetlen testhelyzettől a térdünk, és a hátunk is megfájdul, ezért mindenképp olyan biciklin tekerjünk, melyen beállítottuk a testi adottságainknak megfelelő paramétereket.
80421-weslo01.jpg
Tesztgépünkön 4 előre beállított program közül választhatunk, erőnlétünknek és a kívánt célnak megfelelően növelhetjük a nehézséget. A program jellegétől függően automatikusan változik a pedálok ellenállása. A konzolról a 10 nehézségi fok egyetlen gombnyomással variálható, ezen kívül a kijelzőn nyomon követhetjük mennyivel és milyen ütemben tekerünk. A pedálok ellenállásából, az elégetett kalóriákból és a mért pulzusból pedig ellenőrizhetjük, hogy virtuálisan hegymenetben szenvedünk, vagy épp könnyített tempóban tekerünk.

Tipp: A Weslo Pursuit T169 szobakerékpárt Te is tesztelheted a hazai forgalmazó bemutatótermeiben. 
  Tesztünk Rékasi Anikó a Kenguru fitness személyi és aerobik edzőjének közreműködésével jött létre (2008. Super Body aranyérem Fitness-Modell kategóriában, 2008 Fitparádé második hely, 2009 Super Body 2 hely). Jelentkezés edzéseire: rekasi.aniko@citromail.hu +36 20 522 3102 
 
Hirdetés