Menü

2013.03.12.     Hozzászólás 7

A megváltó

Felszabadító sajátsúlyos önmasszázs


A combom oldalt fáj, a hátam is sokat, főleg a lapockámnál. Sokat ülök, ez van. Görnyedek a gép előtt, persze most is. A vádlim, na az nagyon szokott fájni, főleg ha vezetek. Görcsöl. A feleségem háta is fáj, mindig baloldalon hordja a táskát, és tele van. Hihetetlenül tele. Azt hiszem, minden nő táskája tele van, és mindig fáj a hátuk.

Szerintem sokan járnak hasonló cipőben hiszen nem kell profi sportolónak lenni ahhoz, hogy profi masszőrre legyen szükségünk. Mondjuk ezzel az a baj, hogy a masszőr sokba kerül.

Itt érkezik a segítségünkre az SMR henger.

 

Mi az SMR?

Hivatalosan: Self Myofascial Release – azt jelenti:“saját magunk izompólyáinak felszabadítása”.

Az SMR elsősorban sportolók számára kifejlesztett módszer, melynek lényege az izompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ennek eléréséhez csak egy egyszerű eszközt, egy hengert kell használnunk, valamint saját testünket. A hengerrel végzett gyakorlatok helyes kivitelezése hamar elsajátítható. Ezt a módszert természetesen olyanok is alkalmazhatják, akik szinte semmilyen, vagy csak nagyon minimális mozgást végeznek és olyanok, akik munkájuk során jellemzően sokat ülnek, illetve állnak. Az állandó és komoly fizikai igénybevétel nem kívánt hatásait ezzel a technikával önmagunk is könnyedén orvosolhatjuk. Az izmok könnyebben regenerálódnak, fejlődnek, valamint terhelési szintjük nagymértékben megnövekszik. A sérülésveszély csökken, mivel az izmot körülvevő hártya, az izompólya ellazul, így az izom visszanyeri eredeti tónusát. A sérült izmokban keletkezett letapadások és behegesedett szövetek fellazulnak, ennél fogva lebonthatóvá válnak.

 

És akkor ugyanez "magyarul": Az SMR henger maga a megváltó. Rendszeres használatával az izmaidban kialakult csomókat masszőr, vagy akár a párod nélkül is kimasszírozhatod. Mozgás vagy nem mozgás függvényében mindenkinek máshol jellemzőek ezek, de vannak olyan helyek ahol szinte biztos találunk ilyet.

 

Triggerpoint Foam Roller

 

A Triggerpoint hengere hosszú távon akar segítségünkre lenni. A henger belső kérge egy keményebb anyagból készült, ezt borítja a habos műanyag, különböző bütykökre formált réteg. A belső kemény hengernek nagy szerepe van abban, hogy az idő előrehaladtával ne deformálódjon a termékünk és sokáig tudjuk használni. A gyártó szerint a különböző minták pedig hol a masszőr nagyujját, ujjbegyeit vagy a tenyerét helyettesítik.

A henger különböző színekben, csomagokban és méretben kaphatók. Felhasználás szerint elég a 2 méretre koncentrálnunk. A nagyobb, hosszabb termék mellett a rövid henger mérete lehetővé teszi, hogy bárhova - nyaralásra, munkába- magunkkal vigyük. Külön előny, hogy üreges kialakítása miatt, még pakolhatunk is bele.

 

A tökéletes az egészben az, hogy a termékkel együtt javasolt feladatokat is kapunk, ahol részletesen mutatják a helyes testtartást. Külön gyakorlat a combokra, vádlira, alsó-, és felső hátra. Akinek részletesebb kell, az a gyártó weboldalán videót is talál.

 

 

Ha először használod, ne ijedj meg- ordítani fogsz a fájdalomtól!

Bizony sajnos ez is olyan, amiért meg kell szenvedni.

A javasolt feladatok elvégzéskor, először mindenkinek nagyon fáj. Az idő múlásával, ahogyan a gócpont lazul, az izmok kevésbé feszültek, úgy csökken a fájdalom is.

Mazochistáknak javaslom, hogy amikor megtalálták azt a pontot, ahol a legjobban fáj, azaz megvan a gócpont, akkor tartsák magukat abban a helyzetben és csak pici ide-oda görgetéssel dolgozzák el a gócot, hogy szépen kiengedje az izomból a feszültséget. Kb. 10-20 mp múlva csökkenni kezd a fájdalom.

10-15 perc alatt az összes területen végig haladva, újjászületve tápászkodhatunk fel!

 

Gyakorlatok SMR hengerrel

  

A Tptherapy hengert a dunafit.com-tól kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

A cikkben szereplő hengert itt, durva dudorost pedig itt találsz.

Olvass többet a témáról: teszt, Triggerpoint

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Tünde 2016.02.20.   14:15

  Tünde

  Ha az ember rendszeresen jár heti egy - kettő alkalommal masszőrhöz (ami nem kicsi idő kiesés, nem mindenkinek fér bele), annak egy hónap alatt vissza is jön az ára (jelezném hogy lehet olcsóbbat és drágábbat is találni a piacon, nyílván ez is függ a gyártótól).......manapság az emberek nagy része el van hízva, miért baj az, ha kicsit mozog önmagáért?.....ráadásul, ha megveszi az ember, akár minden nap használhatja (amikor akarja), és valóban 10perc....ha nagyon alapos, akkor 15perc/nap. Sz.tem minden, csak hozzáállás kérdése.

  válasz erre...

 • Laya 2015.12.31.   21:25

  Laya

  Ahhoz képest sok, hogy csak egy műa. cső, habszivaccsal bevonva. Gondolom mindkettő előállítása eget verő tétel lehet. Aztán nyomnak hozzá valami parasztvakító hülye dumát pl. hogy így a bütykök kialakítása, meg úgy a bütykök kialakítása. Egy egész csapatnyi, angol-japán professzor-gárda tervezte 5 évig, stb. Azért egy masszőr(z)től többet kapsz annyi pénzért. Eleve nem neked kell dolgoznod és még egy kis belső energiát is biztos kapsz. u.i. Nem vagyok masszőr :)

  válasz erre...

 • karcsilu 2015.12.30.   09:14

  karcsilu

  Azert ne ugy hasznaljatok,h iszonyuan fajjon! Fajdalomra az izom vedekezik, jobban megfeszul. Ha nagyon faj, szinte elviselhetetlen, akkor le kell venni egy kis sulyt a hengerezett teruletrol, majd szepen fokozatosan elerni,h max sullyal tudj dolgozni.

  válasz erre...

 • zsuzsa Néni Úszóovija 2013.03.31.   21:36

  zsuzsa Néni Úszóovija

  �s akkor most készítsük el magunknak egy 110-es lefolyó cs�b�l, meg egy kivénhedt strandszivacsból!! A lehet� leg szuperebb, és kb 1500 ft-ból kihozható :)

  válasz erre...

 • nincs 2013.03.28.   11:41

  nincs

  Na de bakker, ezt már régen feltalálták, úgy hívják pilates henger! Évek óta használom!

  válasz erre...

 • Makker 2013.03.28.   11:40

  Makker

  Miért Isti!

  Mihez képest sok a 15 000 Ft. 1 órás masszázs 4-8 000 Ft önmagában.

  válasz erre...

 • Isti 2013.03.28.   08:23

  Isti

  15.000 ft? Van bőr a ... Vicc!

  válasz erre...