Menü

2009.03.09.     Hozzászólás 27

Úszáskorrepetálás #2

Megtartottuk második korrepetálásunkat is. Igen, így többesszámban, ...

Megtartottuk második korrepetálásunkat is.

Igen, így többesszámban, mert lassan az egész csapat kiveszi ebbő‘l a részét. A vízalatti felvételekért Madarász Gábor, mint búvár, volt a felelő‘s. A víz felettiekért a kamera gazdája, Horváth Ádám. Az igehírdetésben pedig most már Schumacher Ákos is partnerem volt. A gyönyörű úszás bemutatásában pedig Bartos Tomi segédkezett.

Lassan kialakul az ideális programja is eme délutánoknak. Elő‘ször némi észosztás a parton, az úszással kapcsolatos legfontosabb, megdönthetetlen technikai alapelvekrő‘l, addig a bemutató alany melegít. Utána az általunk használt alapgyakorlatok bemutatása magyarázatokkal, majd bemelegítés után a résztvevő‘k megpróbálják ugyanezt elő‘adni a gyakorlatban is. Ezzel kicsit csiszolódik a stílus, majd következhet a felvételek elkészítése 2x25m-vel, alulról illetve oldalról. Utána pedig szintén egyesével felülrő‘l. Amíg a csapat átöltözik, addig a büfében felvisszük Ádámmal a felvételeket laptopra, és egy kb. egy órás elemzés következik interktív módban. Erő‘sítésre, lazításra vonatkozó tanácsokkal zárjuk a meetinget.

Igy összesen 2,5 -3 órát vesz igénybe a program.

Nekem pedig kezd körvonalazódni, hogy mi is a legnagyobb alapprobléma az amatő‘röknél. Számomra hihetetlen, hogy mekkora energiákat ölnek bele az úgynevezett age-group sportolók a triatlonba anélkül, hogy tisztában lennének vele, mit is kellene pontosan csinálni. Rendben, hogy többségük nem gyermekkorban tanult meg úszni, ami mindörökké látszik is a technikájukon, de érdekes módon legalább annyit tudtam technikailag belekötni például a Bartos Tomi úszásába, mint a jobb amatő‘rökébe! Pedig ő‘ lassan 18-on belüli 1500-as, amit szerintem sokan elfogadnának...

A helyzet az, hogy neki egy hatalmas elő‘nye van, hogy laza. Ez szinte egyik korrepetáltról sem volt elmondható. Gyakorlatilag úszásban is úgy állunk manapság, hogy mindenféle stílusra találunk nemzetközi klasszist, tehát igen nehéz megdönthetetlen technikai alapelveket köbe vésni. Egy dolog azonban biztos, merev úszó klasszist soha nem fogunk találni! Azaz, a legnagyobb "amatő‘r bűn", a lazítás elmulasztása. A második bűn pedig a technikázás szinte teljes elhagyása. Sokan úgy állnak hozzá, hogy ez már úgy sem lesz jobb, nem is erő‘lködünk vele, feltépjük a tenyér-ellenállást, aztán csihi-puhi. No, ennek nem sok értelme, mert csak a ronda stílust mélyítjük el készség szintre, és egyre nehezebb lesz rajta változtatni. Meg, ahogy Széles Sanyi is mondta, rendben, hogy gyorsan úszni nem feltétlenül a legszebb módja az úszásnak, de legalább legyen mibő‘l elcsúnyulni...

Egy "harmadik bűn" pedig a lábtempó teljes hatástalansága. Kedvenc szadizmusom, hogy elő‘ször pillangó lábat kérek a csapattól. Ebbő‘l kiderül, hogy legalább egy pici hullám kinek a lábtempójában van meg. A hatékony gyors láb ugyanis szerintem egy fél gyorslábnak felel meg, azaz csípő‘bő‘l indul, és az ízületek egymás után veszik át a hullámzást (csípő‘-térd-boka). No, mondanom sem kell, hogy amatő‘röknél a pillangónál igen furcsa dolgokat lehet látni...  Á‰s itt a kör bezáródik, hiszen aki nullát nyújt, annak bot merevek a csipő‘-horpasz izmai, a combja, a bokája. Azaz, kizárt, hogy hatékony gyorslábat tudjon bemutatni. A pille lábtempója pedig feltételezhető‘en teljesen hatástalan.

Felső‘testnél ugyanez a helyzet. Ha olyan merev a váll, hogy gyakorlatilag a háttal együtt mozog, akkor óriási torzulásokat okoz a kartempó a felső‘test helyzetében. Ezt aztán az amúgy sem túl hatékony lábnak kell valahogy ellensúlyoznia, ami azt jelenti, hogy kinyúl oldalra folyton, azaz nem az elő‘rehaladást szolgálja 100%-ban. Plusz levegő‘ vételnél jön a feketeleves, mert akkor egyenesen oldalt feküdnek a versenyző‘k

A tanácsaim tehát zanzásítva:

Nyújtás orrvérzésig karra-lábra

Lábtempózás rogyásig (aztán majd ráérzünk, mert ezt tanítani nem nagyon lehet)

Technikázás minden edzés elején (legfontosabb a hónalj-érintés, amivel a kar középtengelytő‘l való legkisebb eltávolodását gyakoroljuk)

Tempószámolás (ezzel öntudatlanul is folyamatos a lábtempó, hosszabb a karmunka, szebb a vízfekvés)

Mennyiség emelése (nem sok értelme van 2000m-eket úszni akkor, ha maga a versenytáv 3800)

 

Szponzorok

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Usszoda 2013.02.01.   12:17

  Usszoda

  Szervusz Csaba, Remek ez a bejegyzés az úszással kapcsolatban.. Eleve azért találtam rá a guglin keresztül, mert az úszástechnikával kapcsolatos információkat kerestem - ami azt is jelenti, hogy nem vagyok magammal elégedett az úszásomat illetően. (hobbi triatlonistaként) Érdeklődöm, hogy ilyen részletes úszótechnikai 'elemzést' avagy 'jó útra terelést' kinél, hogyan, mi módon lehetne kérni?

  válasz erre...

 • Kepesztő 2009.03.11.   15:00

  Kepesztő

  Hello! Ha kell segítség nyárra a gyerkőcökhöz, beszéljünk róla. Bár kicsit elkanyarodtam eredeti végzetségemtől de testnevelő és úszóedző lennék. Üdv

  válasz erre...

 • kutya 2009.03.10.   17:19

  kutya

  Nos, eredetileg úszni tudó gyerekekkel terveztünk, akiket aztán önző módon akár az utánpótlásunkba is beépíthetünk majd... :) De látva, hogy van igény kisebbekre is, küröljárjuk, hogy tudunk-e vállalni ilyen piciket is. Végülis jó volna, csak azért ők gondosabb felügyeletet igényelnek, ami azt jelenti, hogy akár egy plusz fő kell, aki csak velük foglalkozik. Az pedig ugyebár költség. Meglássuk. Számolunk agysérvig, aztán kitaláljuk.

  válasz erre...

 • polipman 2009.03.10.   16:57

  polipman

  Gyerektábort hány éves kortól szervezitek? Lenne itt egy 6 éves jelentkező, akibe lehetne egy kis triatlont oltani.

  válasz erre...

 • kutya 2009.03.10.   16:44

  kutya

  Ja, akkor én is reklámoznék ittene gyet! Aki véresre vakarta már a tarkóját, hogy hova kellene adni az 1%-át, és még mindig nem talált semmit, annak hálás köszönettel eloroznám az adóját. Ha szimpi a Király Kristóf, vagy olyan ari a Suma bácsi vagy tetszik a Kutya vádlija, akkor ide vele izibe: Uniqa Team ښjbuda SE 1118, Bp, Fehérvári út 63. adószám: 18775435-1-43 Előre is köszi! :)

  válasz erre...

 • kutya 2009.03.10.   16:40

  kutya

  Olá Evribádi! Nos, a tábor igaz, hogy lesz. Sumival ezerrel szervezzük, ellnben nem a Sportmaxban, hanem a Kamaraerdőben! Talán még jobb is... Próbálok szerezni kis bicókat, és a környéken kisebb csoportokkal leeht majd kolbászolni, erdőben számháborúzni, meg ott van két medence, plusz görlfrend angolt is csepegtet nekik, szóval full extrásra tervezzük a tábort. Ha van konkrétum, időben jelzem! A portugál dolog úgy nézett ki, hogy 52 volt a jegy, és 125öt kért először a mama a szállásért, amit lealkudtam 5 főnek 550eurora, tehát napi 9euro. A kaját mindenki maga állította elő, de sokszor főztünk együtt. A Kenéz nyert, mert ő 60eurot költött kajára... :) Az uszi meg 8x1,5=12euro volt. A szumma valahol 100körül állt meg szerintem, főleg, hogy visszafelé támadtak bonyodalmak... A Kristófnak kellett egy nap szállás 14euroért Lisszabonban, mert úgy volt csak busz, mi meg egyszerűen lekéstük a járatot. Persze normálisan ezek kiküszöbölhetőek, dehát mégiscsak először voltunk ott, jövőre rutinosabbak leszünk. Kicsit volt csak drágább, mint Tunézia, de én a kúlturáltságért fizetek 20pluszt... Nomeg ott egyáltalán nincs uszi... :)

  válasz erre...

 • Rozsa Dori 2009.03.10.   15:55

  Rozsa Dori

  Rendben, de en Budapestre gondoltam. 5 evest neveznek be a nyari taborra meg egy 4 evest is.

  válasz erre...

 • Brother 2009.03.10.   15:46

  Brother

  REKLÁM!!!!! :) (Kutya engedéjével!) Uszótábor nálunk is van!Kecskeméten.Akit érdekel ezen a környéken hivjon nyugodtan! Edzeni is lehet!Azokkal a modszerekkel mint,Csabinál!!! Technika,nyujtás,lazitás!Mindhárom sportágban! Bogdány Kenéz nálunk kezdett,most a Csabinál tolja és nem annyira rossz! :) (alapképzéseknek köszönhetően!) Na kösz Kutya! :) pápá

  válasz erre...

 • AdamH 2009.03.10.   15:37

  AdamH

  3 hét múlva tábor után biztos romon leszünk, de ha a vezető edző előírja a prágai felmérőt, akkor menni kell :) A nyári táborra egy 6 és fél évessel neveznék, várjuk a részleteket.

  válasz erre...

 • Rozsa Dori 2009.03.10.   14:40

  Rozsa Dori

  Koszonom az infokat a gyerekuszassal kapcsolatosan, akinek van meg infoja kerem irja meg mert kicsit tobb szervezest igenyel reszemrol mivel nem otthon lakunk. Amugy bocs hogy ez a tema nem eppen a lazitasrol vagy a temposzamrol szol, de mindennek eljon az ideje.Nektek is lesz gyereketek ifju titanok! Nem hirdetem tovabb de 3 het mulva marc 29en Pragai felmaraton lesz, akinek van kedve jojjon.

  válasz erre...

 • Pányó 2009.03.10.   14:34

  Pányó

  Ádámó! A héten, szerda, péntek. (remélhetőleg)

  válasz erre...

 • csecsaba 2009.03.10.   12:35

  csecsaba

  Ide írok, mert a korábbi Portugáliás bejegyzésedet talán nem olvassod rendszeresen. Mennyi volt kint a szállás-kaja fő/nap-ra?

  válasz erre...

 • csecsaba 2009.03.10.   12:32

  csecsaba

  Azért az amatőrök se keseredjenek el, a szép úszású 28as és a veretős 33-36os karcsapás/ 33 m + nulla (2-es ollózó) lábbal is lehet 19es 1500at úszni akár a Kondorosiban is. Igaz, ezt senki se érti, főleg ha az edzésszámaimat és a 6:30-7 óra közti edzésidőt is megtudják.

  válasz erre...

 • AdamH 2009.03.10.   12:29

  AdamH

  Ne higgyetek Pányónak ! Reggelente (ha jön) halként csúszik el mellettem, a TEA-t is csak azért veszi fel mert a puszta kéz már nem motiválja.:) Szolgálati közlemény: Pányó gyere úszni !

  válasz erre...

 • MZ/X 2009.03.10.   11:30

  MZ/X

  Hello! Lesz nyári tábor az Uniqa ښjbuda TC keretein belül több helyszínen is!A Sportmaxban egészen biztosan lesz,amely egész napos elfoglaltságot jelent majd a gyerekeknek.Lesz játék, úszás minden, amit a gyerekek szeretnek és megismerkednek a triatlonnnal is! Részletes infók később lesznek,kerresétek Csabit!

  válasz erre...

 • Rozsa Dori 2009.03.10.   10:35

  Rozsa Dori

  Kosz az infot Panyo! Pragai udvozlettel :)

  válasz erre...

 • AdamH 2009.03.10.   09:43

  AdamH

  A nyújtó-lazító gyakorlatokat valamikor (talán a francia edzőtáborban) felvesszük videora valami nagyon laza emberrel, mondjuk Bartos Tomival :) és ha lesz időm az ilyen tárgyú képes anyagaimat is beszkennelem és valahogy közzétesszük. A lábtempóról annyit, hogy amikor januárban elkezdtem rövid uszonnyal kb. 2.30-as százakat tudtam lábazni vele, ma vegyesben (delfin. hátdelfin, gyors, hát) 2 percen belül úsztam ugyanazt, sokkal jobban, nagyobb úton mozog a csípő és az uszonyt is bele tudom nyomni rendesen a vízbe. Igaz hetente ötször legalább 1 kili láb van de annyit már elértem, hogy az úszás során a láb folymatosan mozog, végig fönn van, jobban el tudok fordulni levegővételnél elbillenés nélkül, és persze a láb nem köt be rövid idő alatt. A többi (az előrehajtó erő) az lazítás, pontosan ahogy Csabi mondta. Igaz ez a többire is a söprtésre, hónaljara, kivárásra stb. csak szorgalom és nagy türelem kell hozzá. A TI módszerből főleg az oldalon történő úszást, és a vertikális (álló helyzeti) lábtempót csinálom a vízfekvésben, levegővételben segített sokat. ښszás után mindig van nyújtás-lazítás!

  válasz erre...

 • Pányó 2009.03.10.   09:34

  Pányó

  Hello Dóri! Nem vagyok biztos benne, de talán a Perjámosi Kata még csinálja a nyári úszótábort. Csabi akár a piros kereszttel áthúzott - hogyan nem szabad - úszást, jó pénzért bemutatom. Ugyanez vonatkozik a lazaságra is. (már el is képzelem: -Hhúú odanéz milyen merev!!!) :-)

  válasz erre...

 • geot 2009.03.10.   08:40

  geot

  Nagyon érdekes olvasni, amiket írsz, bár felét (pl. hónalj-érintés?) nem is értem. Lesz még ilyen "korrepetálás"? Mikor? ښjak is jelentkezhetnek rá?

  válasz erre...

 • ftamas 2009.03.10.   08:27

  ftamas

  Hello, Egy ötlet/kérés a videóval kapcsolatban - sztem hasznos lenne ha pár alap nyújtógyakorlatot videón feltennétek az oldalra, hogy azt nézve otthon lehessen gyakorolni. Hiszen itt is a jól elvégzett nyújtás a legfontosabb, hogy amikor csinálja az ember tudja azt is hogy hol és mit kell érezzen. Januárról még halványan emlékszem dolgokra, de sajnos nem mindenre. És mivel ma reggel is megkaptam azt amit úgy 4 hete :) igy ráfeküdnék erre a témára.

  válasz erre...

 • Rozsa Dori 2009.03.10.   07:19

  Rozsa Dori

  Ja es a gyerekek iszonyu lazak!!!! (mint minden gyerek) Szoval kezdetnek szerintem jo, ki is hagyhatjuk a nyujtas orverrzesig fejezetet :

  válasz erre...

 • Rozsa Dori 2009.03.10.   07:16

  Rozsa Dori

  Semmi gond, majd legkozelebb. Remelhetoleg tobbet jarok identol haza. Van egy szakmai kerdesem uszassal kapcsolatosan. Tudsz valakit a MArgitszigeten aki csinal gyerek uszotabort kicsiknek es "szakmailag" jo es megbizhato?(nyarra) Dusi nem tudott segiteni. Molnar Erikaeknak van valami uszo ovija, az milyen? (vagy mashol?) 5 evesrol van szo. Amugy ha a gyerekek megtanuljak a jo technikat most akkor nem kell kesobb hozzad menniuk uszas korrepetalasra es videos elemzesre :) Amugy azert Anyjuk is tanitgatja oket mert valaha elol jott ki a vizbol az Ebn.. haha

  válasz erre...

 • kutya 2009.03.09.   22:17

  kutya

  Hello Dóri! ښgy volt, hogy megyek, de mivel hazafelé lekéstük a gépet... elég későn értünk haza csütörtökön. Aztán pénteken is valahogy úgy alakult, hogy éjfélkor feküdtem, ezért szombaton valószínűleg belehaltam volna egy éjszakázásba. Persze, ha tudom, hogy ilyen rég nem látott ismerősök is lesznek biztosan lenézek! :) A Portugáliai tábor szuper volt, legalább is nekem nagyon bejött a hely. Kicsit kihívásos a terep kerón, de tudod: ami nem öl meg az megerősít!

  válasz erre...

 • Rozsa Dori 2009.03.09.   20:32

  Rozsa Dori

  Szia Csabi, VEge az edzotabornak?Milyen volt? Szombat este nehany amator kedves regi Honvedossal talkoztam egy szulinapi buli-felen a cha-cha-ban. Jo volt latni par regi arcot..Igaz hamar leleptem mert nem birtam a sorozes tampojat pedig Pragaban edzhetnek erre is. Szoval hianyoltalak. Igen, Panyo ott volt, Sumat mar nem birtam kivarni...

  válasz erre...

 • polipman 2009.03.09.   16:41

  polipman

  Ezt amatőrként maximálisan tapasztalom, Kb fél éve csinálom komolyabban a TI-t és most tartok a 42-es karcsapásnál (kezdeti 55-60-ról). Külön köszönet érte Csőke Balázsnak aki egyengeti a bénázásomat.

  válasz erre...

 • kuttor.csaba 2009.03.09.   15:07

  kuttor.csaba

  Köszönöm, jól esik a dícséret! Most pirulok is... :) Aki azt hiszi, hogy elkésett a technika csiszolással, annak megemlíteném, hogy amikor először lementem a Széles Sanyihoz, megkért, hogy ússzak 50m-t amilyen szépen csak tudok. 50 karcsapással sikerült. Aztán mindent beleadtam, és 42-re tudtam leszorítani, tovább nem ment. Aztán elkezdtük a technikám teljes átalakítását, és ma ott vagyok, hogy ha nagyon májerkedni akarok, akkor akár 25 tempóval is megy az 50m. És nem csúsztatok, hanem lassított felvétel üzemmódban megyek :) Aztán normálban olyan 40tempó körül csapok, míg ha elkezdem zúzni a vizet, akkor sincs meg az 50! Amit korábban gyöngy úszásnak mondtam volna... És az a vicces, hogy én úszó voltam! Akkor jöttem rá, mennyire nulla úszó lehettem. :)

  válasz erre...

 • WITCH 2009.03.09.   14:20

  WITCH

  Elég sok helyen magamra ismertem a múlttal kapcsolatban, az írásodban - én lennék az amatőr állatorvosi ló :) Most már talán jobb a helyzet, megpróbálok jobban figyelni a technikára is! (pl. már nem úgy úszok mint egy vízbe került rotációs kapa) Persze gondolom a közép szinttől is messze lehetek az biztos. Hát hiába amatőr vagyok. Amiben max megveregethetem a vállam hogy most már simán leúszok kb 2 óra alatt 5km-t, ami régebben csak álom volt számomra. :) Szerintem Tte vagy az egyik legjobb trathlonos blogger a profik részéről, grat...! :)

  válasz erre...