Keszthelyi haditerv Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2016/06/03
Hirdetés

Keszthelyi haditerv

Tudás szinttől függetlenül egy középtávú triatlon már nem gyerekjáték. Az élvezetes versenyzés, és a lehető legjobb eredmény elérése azon múlik, mennyire vagyunk tudatosak mind a verseny előtt, mind közben.

Kaja terv

Sokan túldimenzionálják az étkezést, az viszont egészen biztos, hogy szükség van kalória bevitelre, legyen az folyékony vagy szilárd halmazállapotú. Az edzéseken ezt már rég ki kellett volna kísérletezni, de aki ezt nem tette meg, vagy csak bizonytalan, annak sorrendben a következőket javaslom. Reggeli középtávon lehet kicsit közelebb a rajthoz, mint egy sprintnél. Míg utóbbinál 4órával előtte eszem, középtávon semmi gond a 2,5-3 órával, de akár a két órával előtte elfogyasztott könnyű reggeli is belefér. Ha távolabb eszünk, mehet egy hagyományos sajt-sonka, némi édessel. Paradicsomot és mindent, aminek nehezen emészthető héja van, ezúttal hagyjunk ki! Rajt előtt amolyan aktiválónak egy gélt el lehet fogyasztani, főleg ha érezzük, hogy kiment a reggeli már. Kerékpár elején törekedjünk a szilárd táplálékra. ekkor még lesz energiánk elfogyasztani. Ne felejtsünk el jó sokat inni minden szilárd ételre, mert a felszívódása csak akkor lesz 100%-os. Ahogy közeledünk a kerékpár végéhez, egyre inkább kisebb falatokban étkezzünk, mert egyre gyengébben fognak felszívódni a dolgok. Én a keró második felében már csak gélezek, vagy esetleg csokizom. Folyadék tekintetében, ha két kulaccsal megyünk, akkor egy iso - egy sima víz az, ami nálam bejött. Ha csak egy kulaccsal rendelkezünk, azzal sincs semmi baj, mert elegendő frissítési lehetőség van Keszthelyen. Ekkor inkább iso legyen nálunk, mert a víz egyszerűen beszerezhető a frissítőknél. Egy kulacsnál figyeljünk rá, hogy az étkezést a frissítők előtti 500m-en tudjuk le, így ott rá tudunk inni. Szilárd ételre még egy iso-t vagy valami jó cukros italt ráinni öngól. A sűrű massza így nagyon nehezen fog felszívódni a gyomorból, és később gondokat okozhat majd. Futáson már abszolút csak a gélek, és ha kicsit elindul a kókadozás, akkor mehet némi kóla. Aki totál elkészül a vége felé, annak javaslom a legegyszerűbb dolgokat bevinni, hogy folyamatosan legyen a vérében némi cukor. A túrós tészta és társai ilyenkor nem annyira nyerők.

 

FB_IMG_1433671984197.jpg
FB_IMG_1433671984197.jpg

 

Erőbeosztás terv

Egy 70.3-as verseny nem lóverseny! Sokan rá vannak feszülve az úszásra, hogy ott XY-tól mennyit fognak kapni, vagy a legjobbjukhoz képest most jobb, vagy rosszabb lesz-e 30mp-cel az úszás. Jó hírem van, semmi sem múlik az úszáson. Eliteknél persze nem mindegy, hogy a 45-tel száguldozó Timo Bracht-ra fel kell-e tekerni, vagy együtt száll fel vele mondjuk a Hankó. Amatőröknél ennek már igen kevés jelentősége van. A legfontosabb az energia raktárakkal való spórolás. Mivel exponenciálisan nő az energiaigény az anaerob küszöböt átlépve, így a legfontosabb, hogy próbáljunk mindig aerob zónában maradni, azaz legfeljebb a maximális pulzusunk 80% körül. Az nagyjából mindenkinek aerob zóna. Jó tudni, hogy kerékpáron a pulzus a felsőtest vízszintes állapota miatt a futásnál 5-10 ütéssel lejjebb van. Természetesen, ha jön egy-egy kisebb emelkedő, akkor a lendület megőrzése érdekében, és némi átmozgatásként ki lehet lépni ebből a zónából, de tartósan ennél gyorsabban menni jó eséllyel mind az izmok túlzott elfáradásával, mind a glikogén raktárok lemerülésével jár. Szájon át ezért fontos kerékpáron egyenletesen, tehát kis dózisokkal bevinni szénhidrátot, hogy ezzel is késleltessük a raktárak lemerülését. Tök egyszerű cukrokkal is lehet operálni, de akkor még kisebb dózisokat együnk. A komplexebb szénhidrátokat tartalmazó táplálék azért jobb, mert egy kicsit a gyomornak is lesz tőle bizonyos komfortérzete, és ritkábban kell ennünk is, mert a benne lévő egyszerű szénhidrátok fognak először energiát adni, majd utána a lassabban lebomlók. A kerékpáron egy másik probléma a fordulatszám fenntartása. Az idegrendszer fáradásával egyre butább lesz a lábunk, és esik a fordulat, elkezdünk kockát tekerni. Tehát törekedjünk már az elején egy kicsit magasabb fordulatra, hogy az izmok túlzott igénybevételét jelentő kő-áttétel tekerésből minél kevesebb jusson. Persze nem véletlen, hogy a hosszútávosok eleve lassú fordulattal edzenek rengeteget. Ha ezt amúgy már megszoktad, akkor az agynak egy jó kis spórolás, hogy mondjuk végig 80-as fordulattal kell mozgatni a virgácsokat. Ehhez viszont láb kell, aki nem szokott hozzá, ne most próbálja ki! Futáson adjunk egy kört legalább arra, hogy rendeződjön a mozgásunk. Ha van pulzusmérőnk, akkor kontrolláljunk folyamatosan, ha nincs, akkor csak figyeljünk rá, hogy a lihegésünk legrosszabb esetben (az emelkedő a belvárosban) se legyen gyorsabb, mint két lépés belégzés – két légzés kilégzés. A lejtőn pedig próbáljunk kilazulni. A lejtőfutás az izmoknak fokozott igénybevételt jelent, azaz, ha az elején, még relatív frissen nagyon elengedjük a lejtőt, az később izomgyengeséget okoz majd, és garantált lassulást. Tehát a lejtőn egy picit engedhetjük a pulzust megnyugodni, ne pedig a konstans erőbedobásra törekedjünk, mert itt az izom frissen tartása fontosabb.

 

20160422_105208.jpg
20160422_105208.jpg

 

Én a versenyt a Garmin 920XT-mel fogom teljesíteni, és remélem utána majd egy szakirodalomnak megfelelő, gyönyörű görbét tudok majd megmutatni ugyanitt.

Mindenkinek jó versenyzést, ha kérdés van, még 2 napig tudok válaszolni! :)

Hirdetés