Mányoki Attila átúszta a Cugaru-csatornát Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2014/08/14
Magyar idő szerint szombatra virradóra első magyarként és a világon 13. úszóként sikerült átúsznia a japán Cugaru-csatornát Mányoki Attila hosszútávúszónak. 
Hirdetés

Az Ocean\'s Seven elnevezésű sorozat részeként a zalaegerszegi hosszútávúszó 37,1 kilométert tett meg 7 óra 29 perc alatt. A Honsu és Hokkaido szigete között elért eredménye a világon a második legjobbnak számít.

Az Ocean\'s Seven sorozat a világ hét legkeményebb csatornáját foglalja magában és ennek köszönhető, hogy Attila nem fog unatkozni a következő pár évben, hiszen valamennyit le akarja nyomnni. Tavaly kipipálta a La Manche-csatornát és meg is kapta a 2014-es év leggyorsabb La Manche átúszója címet, amit magyar úszó még nem kapott előtte.

 

Tsugaru csatorna; Forrás:WikiPédia
Tsugaru csatorna; Forrás:WikiPédia

 

Második a hétből
Ahhoz, hogy valaki nekiveselkedhessen a hét legveszedelmesebb csatorna bármelyikének, hosszú várólistázást kell végigbírni, évente kb max. 20 úszó vetheti magát a vízbe. Attilát már szerencsére jól ismerik a szervezők, tisztában vannak a képességeivel, így némi előnnyel indul a várólistán. Persze a két szép szeméért senkinek nem adnak indulási lehetőséget, az idei japán megmérettetés alapfeltétele, hogy a La Manche csatorna ki legyen pipálva. Attilának persze ezzel nem volt gondja. Számára a teljesítés önmagában nem kihívás, hiszen tudja, hogy minden képessége megvan rá. Az idő a legnagyobb ellenfele, a lehető leggyorsabban akarja abszolválni a csatornákat, vagyis kellemes lubickolásról szó sem lehet.

Mányoki Attila helyi idő szerint hajnali 4 órakor indult el a Gongen-Zaki-fokról. "Az első óra nyugodtan telt, de azt követően nagyon elkezdett hullámozni a tenger és a szél is jelentősen felerősödött, de később az áramlat lassult és a szélirány is kedvezően alakult" - nyilatkozta a sportoló partra érést követően. 

 

Az élővilág az para
Az ultramaratonista végig nagyon erősnek érezte magát, bár a célhoz közeledve kis időre szüneteltetnie kellett az úszást. "Több nagyobb cápa is egyre közelebb került, és a szervezők úgy döntöttek, meg kell állnom" - tette hozzá.

De honnan lehet tudni, hogy jön a cápa?
A kísérőhajó és a partiőrség folyamatosan szonározza a környéket és az úszó mellett egy cápariasztó is duruzsol. Az áramlatokra és az időjárásra fel lehet készülni, a technikának köszönhetően elég pontosan ki lehet számítani, de az élővilág működése nagyon bizonytalan és ez bizony nyugtalanító.

 

A riasztó 10 méteres körben fejti ki hatását, ehhez képest engem három méterre is megközelítettek a cápák...

 

Az, hogy az úszót megeszik-e a cápák, vagy sem, a szervezők és a kísérő hajó kapitányának a felelőssége. Ha ők azt az utasítást adják az úszónak, hogy kapaszkodjon a hajóba, akkor nincs mit tenni, kapaszkodni kell, leállítják a motorokat is és igyekeznek minden mozgást megszüntetni, ami felkeltheti a cápák érdeklődését. Ugyan azt gondolná az egyszeri halandó, hogy jól esik az úszónak az efféle potyapihi, valójában az áramlatok miatt így jelentős hátrányba került Mányoki.

Kis idő elteltével tiszta lett körülötte a tenger, folytathatta az útját Hokkaido felé. "A célterülethez közeledve a tenger egyre hidegebb lett és rengeteg medúza jelent meg, amelyektől néhány kellemetlen csípést szereztem" - mondta el a sportoló.

 

Mányoki Attila
Mányoki Attila

 

Lepel a víz alatt
Az a pletyka járja, hogy valamilyen lapot helyeztek el az úszó alatt, ami a hajóra van rögzítve és ez védi a ragadozóktól az úszót. Attilától viszont megtudtuk, hogy az úszó alatt kifeszített lepel valójában azért van, hogy ne szédüljön bele az úszó a folyamatosan imbolygó környezetbe. A lepel egy fix pont az úszó látómezejében, ami segít a szédülést elkerülni. Ez egyébként ennél a japán csatornánál mindenki számára előírás.

 

Pisikaki-Eszemiszom
Igen, szörnyen közönséges, mégis többnyire a legtöbb ember fejében megforduló kérdés egy 8 órás úszás során az input-output szükségletek kielégítésének mikéntje. Attila taktikája az óránkénti fél müzliszelet, illetve banán és a hasonló rendszerességű folyadékbevitel, amit a kísérőhajóról, egy speckó bot segítségével juttatnak el hozzá. Túl nem eheti magát, de valamivel ki kell tölteni a gyomrot ilyen helyzetben. A nagydolgokat 8 órán keresztül nem okoz különösebb problémát visszatartani, a hideg vízben viszont általában még jól is szokott esni némi meleg folyadékveszteség.

 

Hogyantovább
A Cugaru-csatornát a zalaegerszegi sportemberrel együtt eddig mindössze tizenhárman úszták át. Mányoki Attila első magyarként, az eddigi második legjobb eredménnyel teljesítette a természeti körülmények miatt a világon az egyik legnehezebbnek számító távot.

A hétből tehát kettő már megvan. Jövőre a Catalina és a Molokai (Hawaii) a cél, utána jön Új-Zéland és Skócia. Nos... hajrá!

 

Hirdetés