Jó tanácsok amatőr átúszóknak

Jó tanácsok amatőr átúszóknak

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2014/06/04
Kuttor Csaba megszívlelendő jótanácsai
Hirdetés

Ha Balatont, Velencei-tavat, esetleg Balatont2x szándékozunk átúszni, nem árt, ha indulás előtt elgondolkodunk rajta, hogy ezek a távok már nem egy kellemes strandolást jelentenek, hanem igazi kihívások.

Mint egykori Balaton-átúszás győztes, és évi nem kevés nyílt vizes triatlont teljesítő sportoló, Kuttor Csaba javasol nektek pár dolgot, amit érdemes megszívlelni.

 

1. Tiszteld a távot! Ez annyit jelent, légy tudatában, hogy óra hosszan, de akár két órát is vízben leszel. Oszd be az erőd, hiszen itt nem lehet sétálni, folyamatosan mozgásban kell lenned. Ez annyit jelent, hogy ha nem szeretnél „falnak úszni”, akkor kezdettől tartsd kordában a lelkesedésed, és csak olyan tempóban ússz, amelynél nem köt be az izomzatod, nincs savasodás. Így kellemesebb is lesz, és eléhezni sem fogsz úszás közben.

2. Tervezd meg a napod! A tökéletes úszó élményért fontos, hogy ne együnk az úszás előtt túl sokat, de ha keveset eszel az is könnyű étel legyen! Kis sajt, sonka, tojás mehet, ha valaki kívánja, de inkább egyszerűbb dolgokkal operáljunk. Lángos, kolbász, májas, nehezen emészthető zöldségek, mint paprika, paradicsom, retek kizárva. Az egész pedig érjen véget legkésőbb 2 órával a rajt előtt.

3. Váltogass úszásnemet. Profi úszók természetesen a leggyorsabb úszásnemet, a gyorsúszást preferálják, de még náluk is előfordulnak görcsök, elgémberedett lábak, a monoton mozgás miatt. Előzd meg ezt azzal, hogy időnkét mellúszásra váltasz, de segíthet némi hátazás is. Azt hiszem, a pillangót kihagyhatjuk.

4. Válassz profi úszódresszt! Egy lebernyeges, kinyúlt, régi úszóruha lehet, hogy menő a haverok előtt ebben a retro őrületben, de a sima szörfgatyákkal együtt úszásra alkalmatlanok! Ezzel az erővel egy kisebb ejtőernyőt is húzhatsz magad után. Amellett, hogy visszatart, a számodra elérhető lehető legjobb úszótechnikában is akadályoz. Ugyanígy a bevágó melltartópántok, falatka úszóbugyik sem túl ideálisak. Ide-oda húzgálni két órán át úszás közben, nem lesz túl kellemes.

5. Nézz előre! Medencében úszás közben az az ideális, ha az úszó lefelé, enyhe szögben kicsit előrefelé néz. Ekkor a csík bűvölése mellett a fordulókat is épp jókor észleled. Tóban azonban nincs csík, sőt egyáltalán nincs mit nézni lefelé. Tehát igyekezzünk a távot leúszni, ne pedig táv+1kilométert azért, mert cikk-cakkban úszunk. Amellett, hogy iszonyú energiapazarlás, a többi úszót is zavarjuk ütközéseinkkel. Javaslom, hogy 8-10 tempónként nézzünk előre, és a távolban mindig pécézzünk ki egy pontot, ami kimagaslik a vízből és irányadóként szolgálhat. A légvételt medencében gyakoroljuk verseny előtt! Elég ugyanis kinézni csak előre, a levegőt viszont ugyanezzel a mozdulattal összefűzve vehetjük oldalt! Így nem kell annyira kiugrani a vízből (takarékosság), és a megszokott módon vehetjük a levegőt (nem záródik el a légcsövünk, zavartalan a légzés).

 

Hajrá!

Hirdetés