A leggyorsabb magyar csatornaúszó újabb kalandjai

A leggyorsabb magyar csatornaúszó újabb kalandjai

Dobor Dezső
2014/08/07
Úszás áramlatok, örvények, medúzák, cápák és tartályhajók között
Hirdetés

Mányoki Attila veszélyekkel teli Tsugaru-csatorna átúszása

Az angliai La Manche-csatorna átúszását méltán hasonlítják az Everest megmászásához. Mányoki Attila tavaly augusztus 20-án úszta át a csatornát. A célhoz vezető út alatt 47.23 km-t úszott, 10 óra 47 perc alatt. A közel 70 nemzetet képviselő több mint 300 sportoló közül csak 42 ért be a célba! Mányokit a 2013-as év leggyorsabb férfi átúszója címmel ismerték el, melyet első magyarként vehetett át.

A idei esztendőben újabb hatalmas kihívással néz szembe a kitűnő zalai úszó. Az Ocean’s Seven sorozat részeként meghirdetett Tsugaru-csatorna átúszás vár rá, a Honshu és Hokkaido közötti 19.5 km. Az esemény időpontja augusztus 8-9.

Az angliai-csatorna 1875-ös első sikeres átúszását követően napjainkig több mint 900 sikeres átúszás történt. Évente, átlagosan 25-35 úszónak sikerül teljesíteni az angliai átúszást, míg a Tsugaru-csatornát története alatt csupán összesen 12 embernek sikerült legyőznie!
A közel 20 kilométeres táv önmagában nem számít hosszúnak, a csatorna átúszásának igazi nehézségét inkább a természeti körülményekben kell keresni. A Tsugaru áramlat folyik át a Tsugaru-csatorna között a Japán-tengerből a Csendes-óceán irányába. Ezt a területet rendkívül turbulens vízfelület jellemzi. Augusztusban már 16 °C fölé melegszik a tenger.

 

A csatorna számos kihívást tartogat, úgy mint az erős áramlatok, ár-apály, kiszámíthatatlan örvények, úszhatatlan vizek, amikor a szél is támad, medúzák, óriás tintahalak, cápák kísérik az úszót, miközben nagy olajszállító tartályhajók és teherhajók szelik át a csatornát.



Mányoki Attila: célom, hogy első magyarként teljesítsem a távot. A kísérőhajóm a Eikoh-Maru No. 61 lesz, Mizushima kapitány irányításával, aki a legtapasztaltabb hajós a csatornán. A kíséretet a japán parti őrség adja, az átúszás jelentős kockázatai miatt.
A teljesítést nehezíti majd, hogy az időjárás percről percre változik. Az óceán tegnap reggel félelmetes erővel dolgozott. Párszáz méter úszás is majd fél órát vett igénybe. Nagyon nehéz haladni. Érzésre nem volt annyira hideg, de ez a próba csak partközelben zajlott. Rengeteg az áramlat és a szél is erős, nincs nap, hogy ne esne az eső.

Mányoki Attila akcióban
Mányoki Attila akcióban

Hirdetés