Zichy barlangtúra a Királyerdő-hegységben Túra

A Zichy barlangtúra a Királyerdő-hegységben Túra hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 23 m, szintideje 2 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Románia területén található.
Hirdetés

A Révi Szoros természetvédelmi terület 1955-ben lett kialakítva Vársonkolyos és Körösrév között, a Sebes Körös 3 km hosszan húzódó szurdokvölgyében, több, mint 200 hektáron. A védetté nyilvánítás az itt található meredek sziklafalak, barlangok, vízesések, kanyargó vízfolyások és tavak, látványos flóra és fauna, valamint a jelentős régészeti leletek által képviselt értékek összességének köszönhető.

A körösrévi barlang (Zichy barlang) a szoros bal oldalán található a Pestera (Barlang) vasúti megállóhelytől 250 méterre. A barlangon keresztül folyó földalatti patak egy látványos, 6 m magas vízesés formájában ömlik a Sebes-Körösbe. A barlangot 1903-ban fedezték fel, a szoroson áthaladó vasútvonal építésének idejében. Röviddel ezután gróf Zichy Ödön, a környék birtokosa, kiépíttette a turisták számára egy 500 m hosszú szakaszon. Amikor a barlang megnyílt a látogatók előtt, Európa legszebb barlangjának tartották. Ez a barlang az egyik leggazdagabb barlangi faunával rendelkező hely a Királyerdő-hegységben és jelentős tudományos kutatások tárgyát képezte az elmúlt több, mint 100 évben, ugyanis a denevéreken kívül számos csiga-, féreg-, bogár és rákfajnak ad otthont.

A barlangban különféle cseppkő formációkat láthatunk, amelyekre a vezetőnk teremről-teremre felhívja a figyelmünket. A termek között hol meredek vaslépcsőkön, hol hidakon közlekedünk.


 

Itiner

1. A barlangot legegyszerűbb Vadul Crișului települése felől megközelíteni, Nagyvárad felől (54 km) a következő útvonalon: Tileagd - Aleșd - Topa de Criș - Vadul Crișului. A települést elhagyva a Sebes-Körös felett átívelő hídon áthajtva az autókat leparkoljuk a parkolóban.

2. A parkolóban rögtön feltűnik a környékről szóló információs tábla, amelyet útbaigazításként érdemes elolvasni. A túraösvény mellett egyébként a későbbiek folyamán is megjelennek különféle táblácskák, pl. az erdőben követendő helyes magatartásról, vagy szemetelésről szólók. Az ösvényen folyásiránnyal szemben indulva, a Sebes-Körös jobb oldalán haladunk a túraösvényen, melynek célja a barlang.

Néhány kitettebb szakaszon láncok segítenek Forrás: www.mozgasvilag.hu
Néhány kitettebb szakaszon láncok segítenek
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
 

3. Az ösvényről egyszer sem kell letérni, ezért nyugodtan lehet nézelődni menet közben a fáktól sűrűn árnyékolt keskeny kis úton haladva, bal kéz felől a Sebes-Körös végig csak néhány méterre található tőlünk. 

4. Az út folyamán néhány sziklás, kitettebb részt is keresztezünk, ahol a bizonytalanabbakat láncok segítik az áthaladásban. Akiknek nincsen gondjuk a keskenyebb átlépésekkel, azoknak a láncot meg sem kell fogniuk, a lépések teljesen biztonságosak.

5. Kb. 2 km erdei séta után megérkezünk a barlang bejáratához, ahol balra a már említett 6 méteres vízesést láthatjuk, jobbra fordulva pedig egyenesen a barlang bejáratához érkezünk. A barlang bejárását vezető segíti, sőt, mielőtt bemennénk magyar nyelvű tájékoztatást is kapunk a barlang kialakulásáról és a bejáráshoz kapcsolódó szabályokról.

A barlangban teremről-teremre különböző cseppkő formációkat láthatunk Forrás: www.mozgasvilag.hu
A barlangban teremről-teremre különböző cseppkő formációkat láthatunk
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

Hirdetés