Wiener Höhenweg 5 napos túra Túra

A Wiener Höhenweg 5 napos túra Túra hossza 40 Km. Az útvonal szintemelkedése 3516 m, szintideje 23 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: június – szeptember 

5 nap a Schobergruppen, a Nemzeti Park vad szívén keresztül! Tapasztalt, gyakorlott hegyi túrázóknak ajánlott, akik egy magashegyi magányos túrán szeretnének részt venni. Az egyes napokon megtett szakaszok ugyan nem túl hosszúak, de megkövetelik a tapasztalatot, különösen a 3. napon. Tériszony esetén nem javasolt. Fontos, hogy legyen alpesi tapasztalatunk hómezőn történő átkelés és kötéllel biztosított hegymászás területén.

A túra kiindulópontja: Nemzeti Park Winklern melletti alpesi legelő
A túra végpontja: Alpincenter Glocknerhaus
 


Itiner

1. szakasz: Winklerner Hütte - Wangenitzseehütte

Kissé nehéz, többnyire jól járható emelkedők és csak rövid szakaszon kell biztosítás, a Wangenitz tó felett. A legmagasabb pont Obere Seescharte (2.604m ). Menetidő 4 óra. Szintkülönbség: 697 m felfelé és 100 m lefelé. Az út hossza 8,2 km.

A Nemzeti Park winklerni legelőjének parkolójától néhány perc alatt elérjük a Winklerner Hüttét majd ezután a Roaner Almot. Itt kezdődik egy hosszú, eleinte csak mérsékelten emelkedő út és egy elágazásnál a 918 sz. úton megyünk tovább. A Strasskopf csúcsának meghódítása vagy akár további kitérő a Schwarzkofelsee nevű tóhoz egy remek alternatív útvonal. (A többlet idő kb. 2 óra) A Himmelwand alatt vezet az emelkedő tovább az Obere Seescharte irányába. Innen már jól látható a nap célpontja a Wangenitzseehütte. A Schartetól a lefelé vezető út eleinte több kanyarral tarkított, végül egy kötelekkel biztosított szakasz következik a tó felett. Ezután már kényelmes út vezet a Wangenitzsee illetve Kreuzsee nevű tavak mellett a menedékházhoz.
 

2. szakasz: Wangenitzseehütte - Adolf-Nossberger-Hütte

Enyhén nehéz, néhány félreeső szakasszal a Weisswandspitze alatt. Rövid sziklás szakaszok felfelé a Niedere Gartenscharte felé. Legmagasabb pont a Kreuzseeschartl (2.810 m)
Menetidő: 4,5 óra, szintkülönbség: 540 m felfelé és 560 m lefelé, az út hossza: 6,2 km

A Wangenitzseehüttétől enyhe emelkedővel indítunk, végül valamivel meredekebb szakaszon jutunk el a Kreuzseeschartlhoz. Az út ezután egy sziklapárkányon folytatódik, így ereszkedünk le a Perschitzkar-ig. Itt van lehetőségünk arra, hogy a Hohe-Gradenscharten keresztül eljussunk az Adolf-Nossberger-Hüttéig. Mivel ez a kitérő nehéz viszonyokat jelent, javasoljuk, hogy a Niederen Gradenscharten haladjunk tovább, ami könnyebbé teszi a Graden völgyének (Gradental) megközelítését. Ráadásul innen rövid másfélórás kitérővel felmászhatunk a Keeskopfra is. A Scharteról a Nossbergerhütteig gleccseren keresztül ereszkedünk le, ami csodálatos kilátással párosul.

Úton a Wangenitzseehüttéhez Forrás: (c) Rollo Steffens, alpenvereinaktiv.com
Úton a Wangenitzseehüttéhez
Kép forrása: (c) Rollo Steffens, alpenvereinaktiv.com

 

3. szakasz: Adolf-Nossberger-Hütte - Elberfelder Hütte

Itt két lehetőség áll előttünk. Mindegy azonban melyiket választjuk a 3. szakasz a kulcspontja a Wiener Höhenwegnek. A fogadósnál érdemes tájékozódni az aktuális körülményekről és az alapján kell a végleges döntést meghozni. Mindazonáltal létezik az ökölszbály, hogy az év korai szakaszában inkább  a Klammerscharten keresztül a későbbi időszakban pedig a Hornscharten keresztül érdemes túrázni. 

1 variáció - Klammerscharte

Jellemzők: helyenként nehéz szakaszok; A Klammerscharte a déli oldalon meredek az északi részen gleccser borította. Itt gleccserfelszerelés szükséges! Hóolvadáskor a Hornscharte-t javasoljuk. Legmagasabb pont Klammerscharte (2.930 m) Menetidő: 4 óra, szintkülönbség: 442 m felfelé és 584 m lefelé, a táv hossza: 6,2 km

A tó északi oldalától egy rövid ideig a Gradenscharte felé kell menni, majd északra fordulunk a már látó távolságba került Klammerscharte felé. Eleinte egy hegyháton, majd egy egyre meredekebbé váló hó- és kőmezőn kelünk át, végül pedig egy szerpentin vezet fel az oromra. Lefelé menet is meredek szakaszon kell átjutnunk először, ahol a gleccser-felszerelésre is szükség lesz! (Kötél, csákány és jégmászó vas) Az év későbbi szakaszában is előfordulhatnak torlaszok. Ilyenkor a Hornscharten keresztül kell lejönni. A kis gleccseren átkelve már lényegesen egyszerűbb az út az eberfelder Hütte-ig. 

2. verzió - Hornscharte:

Jellemzők: részben nehéz, mivel a Hornscharte hihetetlenül meredek, különösen a déli oldalon. A nehéz szakaszokon kötélbiztosítás van. Csak akkor szabad ezt az utat választani, ha a biztosító kötelekről a hó már leolvadt. Legmagasabb pont: Hornscharte (2.598. m). Menetidő: 5 óra, szintkülönbség: 638 m felfelé és 780 m lefelé, táv: 5,5 km

A Nossberghütte-től a Gradental völgy baloldalán kicsit lefelé a völgy kijárata felé haladunka Tierleitenig, amíg az út a Hornscharte felé el nem ágazik. Egyre meredekebb az utunk a Hornschartera, ami Wiener Höhenweg (Wiener magashegyi túra) legmagasabb pontja.  a szakasz acélkötelekkel biztosított. Figyelem! Kora nyári időszakban az acélköteleket gyakran még hó takarja! A másik oldalon is meredek az út lefelé, helyenként csúszós. Nagyon kell figyelni minden lépésre! A Hornkees-t jobbról kerüljük meg és végül egy könnyebb úton érjük el az Eberfelder Hüttét.
 

4. szakasz: Elberfelder Hütte - Glorer Hütte

Közepesen nehéz, ugyanakkor kitartónak kell lenni, különösen ha a Böse Weibl-t meg akarjuk mászni! Amennyiben hó fedi a Kesselkees nyereg területét és a Kastenecks nyugati oldalát, akkor nagy óvatosságra van szükség! Legmagasabb pont: Kesselkees Sattel (2.926 m). Menetidő: 5 óra, szintkülönbség: 732 m felfelé és 436 m lefelé, távolság: 9 km

Az Eberfelder Hüttétől eleinte enyhén emelkedik az út, végül valamivel meredekebbé válik egészen fel a Tramer-tóig és a hatalmas Blockgleccserig. Innen nagy ívben megyünk fel a Kesselkeessattelre, ahol az út vége kötelekkel biztosított szakasz. A nyereg (Sattel) felett kicsivel található a Gernot-Röhr-Menedékház. Innen egy kis kitérővel és többletenergiával (kb. 1-1,5 óra) és különösebb alpinisztikai nehézség nélkül juthatunk fel a Böse Weibele csúcsára. Ebben az esetben nem a Kesselkeessattel felé érdemes lejönni, hanem északon közvetlenül a Peischlachtörl felé. Ha kihagyjuk a csúcsot, akkor a nyeregről a Peischlachkesselkees felé ereszkedünk le egészen a Peischlachtörlig. Az innen északra emelkedő hegy – a Kasteneck – jobbról (nyugat) könnyen megkerülhető. A hegytől északra található a Glorerhütte, a mai nap célpontja.
 

5. szakasz: Glorer Hüttetől a Salmhütte érintésével a Glocknerhausig

Közepesen nehéz, de a Glatzschneid és a Stockerscharte közötti lejtő fokozott óvatosságot igényel. Legmagasabb pont: Glatzschneid (2.660 m). Menetidő: 4,5 óra, szintkülönbség: felfelé 239 m, lefelé 749 m, az út hossza: 10,2 km

A Wiener Höhenweg utolsó szakasza már nem a Schobergruppe nevű hegycsoport, hanem a Glocknergruppe része. A Glorerhüttetől az ún. Glatzschneidon keresztül a leghátsó Leiter-völgybe és a Salmhüttéhez az út kb. 1 - 1,5 óra. Innen többnyire könnyebb lejtős szakasz következik, majd a végén rövid meredekebb emelkedő a Stockerschartera. Innen rálátunk a Pasterzere, a Keleti Alpok legnagyobb gleccserére. Észak felől eleinte kanyargós út vezet lefelé, majd a Margaritzen-tározótó duzzasztógátjának falain megyünk végig és kb. 30 perc múlva feljutunk a Grossglockner Magashegyi útra a Glocknerházhoz. 

 

A szerző javaslata: vedd igénybe a Nemzeti Park buszjáratait! 

Biztonsági figyelmeztetések: a javasolt útvonalakat tapasztalt hegyi vezetők legjobb tudásuk szerint állították össze. A javasolt útvonalak kivétel nélkül az Alpesi szövetségek tagjai által kerültek kijelölésre és ők tartják ezeket karban. Ennek ellenére előfordulhat, hogy előre nem látható események következtében az állapotuk változik, ezért garanciát vállalni nem is lehet arra, hogy az út mindig és mindenkor járható. Fontos, hogy helyesen mérjük fel az erőnlétünket és kellő tapasztalattal vágjunk neki ennek a túrának. A hegyekben az időjárás és az ezzel összefüggő feltételek gyorsan változhatnak. Mindenki saját felelősségére indulhat csak útnak! 

Megközelítés: Winklerntől a Möll völgyében Iselsberg felé, röviddel a hágó előtt kell jobbra lekanyarodni. Elhajtunk a penzelbergi kápolna mellett és végül a táblákat követve egy kavicsos úton érkezünk meg a Winklerner Alm nevezetű alpesi legelőre. 

Parkolás: a Nemzeti Park Winklerner Almnál lévő parkolójában 

Tömegközlekedés: a Grossglockner Magashegyi úton álló Glocknerhaushoz naponta háromszor közlekedik buszjárat. A Winklerner Almhoz javasoljuk a Nemzeti Park túrataxijának (Wandertaxi) igénybevételét. 

 

Szerző és forrás:
Szerző Nationalpark-Region Hohe Tauern
Létrehozva:  2010.06.17.
Módosítva. 2017.06.14.
Forrás: Kärnten Hohe Tauern

Hirdetés