Vöröstorony-hágó túra Túra

Vöröstorony-hágó túra Túra

A Vöröstorony-hágó túra Túra hossza 21 Km. Az útvonal szintemelkedése 1431 m, szintideje 10 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

A Vöröstorony-hágóhoz vezető út néhol szűk párkányokon át vezet, ezért csak azoknak ajánljuk, akik már jártak magashegyi túrán és nincs tériszonyuk.

 

 

Itiner

Színmagyarázat
 
Fekete - nehéz, kiépített útvonal, lánccal biztosított szakaszokkal vagy via ferrata, csak tapasztaltaknak és tériszony nélkülieknek

Narancssárga - fizikailag nehéz, sokszor keskeny útvonal meredek szakaszokkal, szédülésmentességet igényel

Bordó - könnyen járható turistaút, meredekebb szakaszokkal, jó kondíciót igényel, de családdal is járható.

Lila - hegyi túraútvonal, tökéletes út kezdő túrázóknak, családoknak vagy azoknak, akik a hegyek szépségében akarnak gyönyörködni a völgyből

Kék - sétaútvonal, bátran ajánljuk kicsiknek és nagyoknak

 

1. Indulás Ótátrafüredről (Stary Smokovec, (1010 m), Tarajka (Hrebienok) irányába a zöld jelzésen eleinte aszfalt, természetes talajon.

2. Tarajkáról (Hrebienok, 1262 m) a piros jelzésen haladunk Zamkovszky menedékház és a Kőpataki-tó (Skalnate pleso) irányába.

3. Az erdőbe beérve a fák közt válik láthatóvá a Zamkovszky ház, itt kell letérni a zöld jelzésre a Téry menedékházhoz vezető útra.

4. A menedékháztól (2015 m) a zöld jelzésen folytatjuk túránkat a Vöröstorony-hágóhoz (Priecne sedlo). Az út meredeken emelkedik, és egy-két helyen beszűkül.

5. Az első elágazásnál elfordulunk balra a sárga jelzésre, mely út ebből az irányból egyirányú. Innen csak tapasztalt túrázóknak ajánljuk. Szerpentin visz a láncos rész kezdetééig. Ha nem akarunk tömeget, vagy sort érdemes 10 óra előtt ideérkezni.

6. A hágó (2352 m) után is maradunk a sárga jelzésen, mely a Hosszú-tavi menedékház (Zbojnicka chata, 1950 m) bejáratáig visz. 

7. A háztól a kék jelzésen Tarajka (Hrebienok) irányába ereszkedünk. Az út egy helyen meredekebb, míg máshol kényelmesen lejt a Nagy-Tarpataki-völgyben.

8. Az elágazásnál a már ismert úton, piros jelzésen haladunk Tarajkáig, majd onnan a kezdeti emelkedőn sétálunk le Ótátrafüredre.

Hirdetés