Vérteskert rejtett tanösvénye a Csuka-tóhoz Túra

A Vérteskert rejtett tanösvénye a Csuka-tóhoz Túra hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 105 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ez egy nagyon látványos és izgalmas útvonal! Úgy indultam neki, hogy végigjárok egy szép tanösvényt, és egy útkeresős kalandozós, felfedezős séta lett belőle. Mindenkinek ajánlom, aki rövid, de kalandos útvonalat keres. Erősen ajánlott a leíráshoz csatolt gps trekket letölteni és használni, mert gyakorlatilag sehol nincsen jelzés, vagy ahol van is ott egyszer csak elfogy, és megszűnik. Olyan mintha elkezdték volna kiépíteni és aztán félbemaradt.


Vérteskert - Csuka-tó körtúra

1. Az út a Pusztavámon található Malomerdő Vadászház és Panzió gyönyörűen parkosított kertjéből indul. A park nincs körbekerítve így kapuzörgetés nélkül be lehet jutni. Az épületegyüttes mögött az erdő szélén van néhány karám, ahol a környék őshonos vadjaival lehet találkozni egyfajta vadaspark stílusban. Vannak itt szarvasok, vaddisznók, muflonok és volt egy őz is, igen harcias kedvében. A karámokat elhagyva tanösvényre jellemző ismertető tábla jelezte, hogy jó felé járok, bár semmilyen jelzés nincsen felfestve. Egy dararbon van még több is, a lényeg, hogy minden táblánál irányváltoztatás szükséges, ha a kijelölt úton szeretnénk maradni.

A Malomerdő Vadászház és Panzió vadasparkja Forrás: Nyáry Tamás
A Malomerdő Vadászház és Panzió vadasparkja
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!
 

2. Az első táblán a Vértes Erdő Zrt bemutatását olvashatjuk el. A második kanyarban a Vértesre jellemző növényekről szól. A harmadik a madárfajokról, a negyedik pedig az állatvilágot mutatja be egy kicsiny mocsaras tavacska partján. Aztán kiérünk egy aszfaltozott erdészeti útra, amelyen balra kanyarodva 100 métert kell sétálnunk. Itt jobbra kell kanyarodnunk egy olyan bekötő útra, amelyről az ember még csak nem is gondolná, hogy arra ösvény található, de aztán néhány lépés után kialakul és járhatóvá válik.

 

3. Az ösvényen 50 méter után megjelenik a piros turista jelzés, amely a Közép-Dunántúli piros itt haladó szakasza. Egyenesen megyünk tovább 150 métert haladva a jelzésen, ekkor megérkezünk az első tó partjára. Ipari eredetű bányatóról van szó nagyjából 100 méter hosszú és 40-50 méter széles, és gyönyörű kék színben csillogó vize egészen káprázatos hangulatot biztosít a környéknek. A sarkán a térkép szerint a tanösvény jobbra kanyarodik és észak felől megy végig a tó partján, de itt csak arra volt jó jobbra fordulni, hogy megtalálhassunk egy - feltehetően a környékről idejáró fürdőzők által épített -  fából tákolt ugródeszkát, amely magasan a víz tükre fölött kinyúló fatörzs végén imbolygott. Lélekvesztőnek nézett ki, így nem próbáltunk felmászni rá. Tartozott hozzá egy szintén fadarabokból összerakott lépcső is, amely segítségével ki lehet mászni a vízből. Rövid pihenő után tovább sétálva hamar kiderült, hogy a térkép szerinti tanösvénynek nyoma sincsen, még az ösvény is elfogyott az erdő fái között.

Látvány a Csuka-tó feletti gerincről Forrás: Nyáry Tamás
Látvány a Csuka-tó feletti gerincről
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!
 

4. Leereszkedve a tó partjára viszont homokos fövenyt és újabb ösvényeket találtunk, amelyen tovább lehet menni és ezek elvittek a tó délnyugati partjára. Itt már több szélesebb út is volt, de ezek alaposan meg voltak dolgozva, a nyomokból látszik, hogy motoros tereppályának van használva. Ki kellett kerülni pár sáros gödröt, hogy tovább lehessen folytatni a gyaloglást. A tavat elhagyva egy szélesebb úton tovább lépkedve ismét felfedeztük a tanösvény nyomait, piros jelzés foszlányokat a fákon, de ezek csak a nyomvonalát jelölték, ezen a szakaszon már nem készültek el a végleges jelzések.

 

5. Viszont a hiányzó jelek ellenére nagyon is megéri tovább menni. Éles bal kanyar után telepített fenyves erdőben járunk. Az ösvény teljesen elhanyagolt, bár ettől függetlenül jól járható és nagyon hangulatos a sűrű fenyőerdőben haladva. 300 méter után jobbra fordul és ismét egy tóhoz érkezik. Ez a Csuka-tó. Egy része sűrű nádas, de vannak olyan részei is, amelyek megmaradtak szabad felületű víztükörnek is. Rezzenéstelen tükrét csak néha borzolta fel egy-egy szellő, élesen tükröződött benne az erdő összes fája. Kék vizében az égbolt köszönt vissza. Egyszerűen lenyűgöző hely.. Az ösvény is újult erőre kapott, visszatért  a klasszikus erdei ösvény jelleg, ahogy kerülni kezdte a tavat. A térkép szerint itt pihenőhelynek kell lennie, viszont padok helyett két megmagyarázhatatlan, kövekből épített építményt találtunk. 1-2 négyzetméter alapterületű, terméskőből épült, nagyjából 5-6 méter magas tornyocskák állnak egymással szemben. A tövükben vasajtóval elzárt üregekkel, pont olyanok, mintha kemencék lennének, de felül nem volt kémény egyiken sem. Azt hiszem ez a rejtély megfejtésre vár.

Forrás: Nyáry Tamás
Forrás: Nyáry Tamás
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!
 

6. További 200 métert sétálva az ösvényen megérkezünk a Csukató-forráshoz. Első alkalommal, mikor tervezni kezdtük az útvonalat, első sorban ez a forrás kezdett bennünket érdekelni, mivel nem vezet hozzá más jelzés, csak ez a félig elkészült tanösvény. Nem kellett csalódni. Rendes foglalattal ellátott forrás, bár a kifolyó egészen alacsonyan van, félig bele is ér a vízbe, ahol tovább folyik. Inni csak akkor lehetne belőle, ha kikotornánk az avart alóla. Nem messze tőle egy korhadó, de azért még használható erdei asztal és padok, és az egész helynek van egy kicsit elhagyott, de mégis otthonosan kellemes erdei légköre. El is kellett időzni itt egy kicsit.

 

7. Aki úgy gondolja, hogy belefér, hogy a 7 km-es távot még kibővítse 2 további km-el, annak ajánljuk, hogy kapaszkodjon ki a forrás feletti dombtetőre ahol egy további pihenőpados kis tábor van, és az ott induló úton sétáljon ki a következő bányatóhoz. Már a partjáról is nagyon látványos ez az erdei tó, de ha kikapaszkodunk az északnyugati partján lévő magaslatra, pazar kilátásban lesz részünk mind a tóra, mind pedig a korábbi tóra is, ahol előzőleg jártunk. Az egész környéknek van egyfajta skandináv hangulata rengeteg a nyírfát látni a környéken.


Az első tó - bányató Forrás: Nyáry Tamás
Az első bányató
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!
 

8. Visszatérve az eredeti útvonalra, a forrás fölött elindulunk a Csuka-tó feletti gerincre, ahonnan kissé fentebbről is ráláthatunk a tóra. Érdemes innen is megnézni. Hamarosan egy aszfaltos útra térünk rá, ahol egy elhagyottnak látszó festékgyár éktelenkedik. Szerencsére nem kell sokáig nézni, hamarosan ismét az erdő felé kanyarodunk, ahol megint találkozunk a piros jelzéssel. Ezúttal csak keresztezzük (vagy el is indulhatunk rajta Mór irányában), és visszatérünk az út elején megismert táblás tanösvény szakaszra. Innen már ugyanazon az úton sétálunk vissza, ahol elkezdtük a kört.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés