Túrázz Nagymarosról Toronyaljára és a Bibevárhoz

Túrázz Nagymarosról Toronyaljára és a Bibevárhoz

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Túrázz Nagymarosról Toronyaljára és a Bibevárhoz hossza 17.1 Km. Az útvonal szintemelkedése 530 m, szintideje 7 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ezen a túrán Nagymarosról Kismarosra jutunk el, közben felfedezzük egy régen létezett falu és egy erődítmény emlékeit és kevésbé ismert kilátóhelyek látképeiben gyönyörködünk. Nem körtúra, de jó a közlekedés, használd a vonatot. Budapestről, Vácról is jöhetsz a vasparipán, de ha kocsival jöttél, akkor Kismaroson parkolj le, és vonatozz át Nagymaros-Visegrád állomásra egy megállót. 

Túra Törökmezőre, de nem a kéken

Az Eszperantó-hegy

Nagymarosról a Törökmezői turistaházig leginkább Köves-mező érintésével az országos kéken szokás eljutni, de van nekünk egy piros jelzésünk is, most ezt járjuk végig. Az állomástól a főúttal párhuzamosan egy mellékutcában sétálunk végig, majd a temetőnél kiérünk a hegyoldalba és a Köböl-völgyben emelkedünk fel a Kapu-hegy és az Eszperantó-hegy közötti nyeregbe. Itt a Köves-mezőhöz hasonló turista pihenőt találunk, és ugyanolyan szép kilátást a Duna túloldalán lévő Visegrádra és a fellegvárra.

Csillagles-hely Törökmezőn

A bicikli út mentén folytatjuk a túrát és hamarosan megérkezünk Törökmezőre. Ez még nem a turistaház, hanem a tényleges mező, ami egy nagy kiterjedésű rét, és optimálisan távol esik mindenféle lakott területektől, így a fényszennyezés olyan alacsony, hogy hivatalos csillag megfigyelő állomásként szokták használni. Érdemes egyszer éjszaka is ellátogatni. A rét mentén végigsétálva érkezünk meg a turistaházhoz, ahol pihenhetünk egy nagyot. Ha nyitva van, akkor étterem is működik itt, illetve állatpark és kalandpark is.

​Toronyalja, a rég elveszett falucska

Pálosok az erdőben

Az utat a zöld és a piros jelzésen folytatjuk tovább a Kóspallagi horgásztó irányában. A turistaháztól nem messze a völgyben egy forrás párost is felfedezhetünk, ezek a Fehér-kút és a Havanna-források, amelyek sajnos ivóvizet nem adnak, de szép a környékük. A jelzések kivisznek minket a Kis-Kelemen-hegy alatti rétre, ahol a turistaházhoz vezető erdészeti út becsatlakozik a Kóspallagi országútba. A réten a két jelzés kettéválik, mi pedig a piroson folytatjuk a túrát. A Kishanta-patak völgyében kalandozunk és hamarosan megérkezünk a Toronyalja pálos kolostor emlékhelyéhez. Egy nem rég felépített fa kápolna állít emléket a hajdan itt épült tekintélyes méretű kolostornak, amelynek már csak a kútja és néhány földből alig kiálló falmaradványa látható.

Túrázz Nagymarosról Toronyaljára és a Bibevárhoz-2
Nagy mező a Kis-Kelemen-hegy alatt
Túrázz Nagymarosról Toronyaljára és a Bibevárhoz-2
Forrás: Nyáry Tamás

Kóspallag horgásztava.. vagy mégsem?

Toronyalja egy itt épült település volt, amely az Árpád-korban született, és tartozott hozzá egy erőd is. A Kóspallagi horgásztó a völgyben az egykori település közelében egy meredek oldalú hegy tövében található.

Túrázz Nagymarosról Toronyaljára és a Bibevárhoz-3
Toronyalja horgásztó
Túrázz Nagymarosról Toronyaljára és a Bibevárhoz-3
Forrás: Nyáry Tamás

Ennek a hegynek a tetején fedezhetjük fel az Árpád-kori erődítmény, a Bibe-vár maradványait. A vár arról kapta a nevét, hogy volt egy tornya, amely egy virág bibéjéhez hasonlított, és így már érthető is, hogy a falut mért hívták Toronyaljának. A várhegy oldalában a piros jelzés a Torony-forrás mellett kúszik fel elég meredeken, ez síkos esős időben elég nehezen járható. Közlekedjünk óvatosan. A várhegy megmászása után nem sokkal a piros kereszt jelzésre térünk át, és ezen visszajutunk a zöld jelzésre, amit korábban elhagytunk. Ez a jelzés visz minket a Gál-hegyre.

Túrázz Nagymarosról Toronyaljára és a Bibevárhoz-4
Toronyalja kolostor emlékhely
Túrázz Nagymarosról Toronyaljára és a Bibevárhoz-4
Forrás: Nyáry Tamás

Nagy-kőszikla, egy rejtőző kilátópont

A Gál-hegy egy hosszú elnyúlt gerinc, amelyen kényelmesen végig lehet sétálni. Számos erdei utat találunk itt, amelyeknek a térképen érdekes módon utca neveik vannak. Ezen a területen erdei nyaraló házak állnak az erdőben, amelyek Kismaros külterületéhez tartoznak. Van köztük nagyon leromlott, és vannak egészen komoly, új építésű házak is. A hegygerincet egy ponton a zöld háromszög jelzésen elhagyjuk, és kissé ereszkedve kitérünk a Nagy-kőszikla kilátóponthoz. Egy sziklás letörés fölött érkezünk meg a Szentendrei-sziget felső végével egy vonalban, és az egész Dunakanyart belátjuk innen. Érdemes hosszabb pihenőt tartani és gyönyörködni a tájban.

Kismarosra még le kell innen másznunk. Visszatérünk az eredeti zöldre, és egy villanyvezeték erdővágásában meredeken ereszkedünk, míg el nem érjük az aszfaltozott utcákat. Ez a szakasz egy eléggé nehézkes szakasz, sáros időben alapos figyelmet igényel. Ha kiértünk a házak közé, már hamar elérjük a vasútállomást.

Hirdetés
Hirdetés