Túra Isztria legmagasabb pontjára

Túra Isztria legmagasabb pontjára

Kakuk András
Kakuk András
A Túra Isztria legmagasabb pontjára hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 459 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Horvátország területén található.
Hirdetés

Isztriára, pláne Opatijába elsősorban nem túrázni jár a magyar, pedig aki leragad a tengerparti koktélnál, nem tudja mit hagy ki.

Túra az Ućka csúcsára.

Az Ućka Természetvédelmi Terület Isztria legmagasabb hegységéről az Ućká-ról kapta a nevét. A 160 km2-es terület magába foglalja még a Ćićarija platót is. A tenger közelsége miatt, a helynek egészen különleges a klímája. Ennek köszönhetően a parttól a csúcsokig végig buja növényzettel találkozhatunk. Az Ućka hegység legmagasabb pontja a Vojak 1396 méterrel. Leleményes Horvát szomszédainkat zavarta az a pár méter, ami hiányzott az 1400 méteres magasságig, ezért építettek egy kilátótornyot a tetejére. A toronnyal a tetején, így már gyakran 1400 méter magas hegyként emlegetik.

Túra Isztria legmagasabb pontjára-1
Jelzés
Túra Isztria legmagasabb pontjára-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Túra könnyítés

Ha Opatija környékén nyaralunk, bejárhatjuk a túrát közvetlenül az Adria partjáról indulva. A túra így egy elég komoly kihívás a maga 17 km+ távjával és 1400 m szintemelkedésével. Akinek ez soknak bizonyulhat, válassza a könnyített verziót. A hegy kb. felénél található Poklon pontig autóval is el tudunk jutni. Ha innen indulunk, akkor a túra máris egy barátibb 7 km-es körré változik.

Túra Isztria legmagasabb pontjára-2
Technikás út felfelé
Túra Isztria legmagasabb pontjára-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Start

Poklon az Ućka és a Ćićarija közötti "hágón" helyezkedik el, egy kisebb kavicsos parkolóról ismerjük fel. A horvát túrajelölések itt igen egyszerűek, a piros-fehér kört, a 600-as jelzéssel kell követnünk egészen a csúcsig. A jelölések gyakran követik egymást, eltévedni nehéz, ha mégis elbizonytalanodnánk, több helyen az útra is felfestették az irányt. A terep elég technikás, igen köves, odafigyelős. Akinek ez sok, válthat az aszfaltos országútra, ami gyakran keresztezi a túrautat és ugyanúgy a csúcsra visz.

Túra Isztria legmagasabb pontjára-6
Az Adria
Túra Isztria legmagasabb pontjára-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A Vojak csúcsa

Ha elérünk a csúcsra, természetesen kötelező a toronyba felsétálni és gyönyörködni a kilátásban. A toronyból 360 fokos körpanorámában lesz részünk, egyik oldalon az Adriával a másik oldalon az Isztriai-félszigettel.

Visszaút víznyelővel

Nem célunk ugyanazon az útvonalon ereszkedni, ahol feljöttünk, ezért egy kis kunkort teszünk a körbe. Rögtön a csúcs alatt az aszfaltútnál kell letérnünk, a 601-es számú, a Sedlo nyergen át vezető útra. Ezen az oldalon is ugyanazt a jelt kell követnünk. Kb. a kunkor felénél egy "Jama", azaz barlang táblával találkozunk. Kis becsapás ez, mert a rövid kitérő egy víznyelőhöz visz. Víznyelőnek ugyan monumentális és ijesztő, de nem barlang.

Túra Isztria legmagasabb pontjára-4
Bükkös, akár itthon
Túra Isztria legmagasabb pontjára-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A túra végén, ha kipihennénk magunkat, ajánlom a Poklon felett kb. 100 méterre található látogatóközpontot, az ott található kiállítást és kávézót.

A túránk kiindulópontja és a nyugodt pihenésünk biztosítója a Liburnia Hotels aktív, sportos közönségre specializálódott szállodája, a Hotel Istra volt.

Hirdetés