Túra a Zebegényi Malom-völgyben

Túra a Zebegényi Malom-völgyben

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Túra a Zebegényi Malom-völgyben hossza 11.9 Km. Az útvonal szintemelkedése 260 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A csodás Zebegényből egy csodás túrát tehetsz a csodás Törökmező turistaházig, mindezt egy könnyű, kevés szintet tartalmazó útvonalon, közben sok látványosságban lesz részed, és még a gyerekek is motiválva lesznek ezen a családi túrán. Tapasztald meg a sok csodát, élőben jobb, mint leírva!

Zebegényi zsombékok

A Malom-völgy patakja

Zebegényről sohasem lehet eleget írni, egy igazi gyöngyszem a Dunakanyarban. Mivel a túra kényelmesen rövid, így hozzátehetünk néhányat az itteni látványosságokból kedvünk szerint. Említésre méltó a főtér a templommal, amit szinte el sem kerülhetünk, de nem is akarjuk. Aztán van még a Kálvária hegy a kilátóval, a Vasmúzeum és a Szőnyi István mini múzeum is. A Vasútállomás közelében több hangulatos étterem is található. A vasút éppen jó helyen tesz le a túrához, így jó választás vonattal érkezni. 

Túra a Zebegényi Malom-völgyben-1
Zebegényi híd
Túra a Zebegényi Malom-völgyben-1
Forrás: Nyáry Tamás

A főutcán végigsétálva jutunk ki a Malom-völgybe a zöld jelzés mentén, nem lehet eltéveszteni, az utca folytatódik egyenesen az erdőben. Már a fák között haladunk, de itt még van néhány erdei vendégház, mielőtt végleg elhagyjuk a lakott területet. A Malom-patak mentén sétálunk egy darabon, majd elérkezünk egy gázlóhoz, ahol át kell kelni a patakon.

Lápvilág a réteken

A patak túloldalán, lápos zsombékos réteket láthatunk, ezek nagyobb vízállás esetén megtelhetnek vízzel, most csak a sáscsomókat lehetett felfedezni, de így is jól megkülönböztethetőek egy sima száraz réttől. 

A gázlón is könnyű átkelni, ha éppen nincs magasabb vízállás, ettől függetlenül jól jön, ha vízálló cipőben kezdünk neki a túrának. 

A patak másik oldalán egy szép nagy mezőre érkezünk, amely a térkép szerint a sátorozó rét nevet viseli. Ez mindenképpen vadkempinges hely, mivel semmilyen infrastruktúra nincs, ha valakinek itt támad kedve táborozni, feltétlenül érdeklődjön az Ipolyerdő erdészetnél. Tovább sétálva a réteken ismét két gázlóhoz érkezünk. Ezeken is könnyen át lehet kelni, de ha valamilyen nehezítő körülmény lép fel, akkor a hegyoldalban haladó erdészeti úton ki is lehet kerülni őket.

A hajdani vízimalom

Ezután pedig egérkezünk a Malom-völgyi kulcsosházhoz. Tetőtér beépítéses nomád házikó az erdő közepén, mellette két oldalt jurtasátrakat is találunk. A ház előtt egy kút is található, innen lehet vizet venni, villany viszont nincs. Máris szimpatikus. 

Túra a Zebegényi Malom-völgyben-3
Nomád kulcsosház
Túra a Zebegényi Malom-völgyben-3
Forrás: Nyáry Tamás

De miért hívják ezt az egész környéket Malom-völgynek? A következő 800 méteren kiderül, ugyanis elérjük az országos kék jelzést és itt felfedezhetjük egy régi vízimalom már alig látszó falait. Egy kereszt is árválkodik az út szélén. 

Innen már csak pár lépésre van csak a Törökmezői horgásztó, ami egy csendes nyugodt vizű kis tavacska a völgyben. Most éppen be volt fagyva és a jegén ádáz hokimeccs zajlott.

Törökmező és a Vizesárok

A turistaház

A tavacskát elhagyva felkapaszkodunk a túra egyetlen rövid, meredekebb emelkedőjén és meg is érkezünk a turistaházhoz. Az utóbbi években rengeteg új fejlesztés történt itt, már nem csak egy szimpla turistaház, hanem kalandpark és állatpark is. Étterem is működik az épületben, és a réten rengeteg turista padot találunk, pihenjünk egy jót a visszaút előtt.

Túra a Zebegényi Malom-völgyben-6
Az igazi Törökmező
Túra a Zebegényi Malom-völgyben-6
Forrás: Nyáry Tamás

A vizes-árkon lefelé

A túra további részében egy darabon a kék jelzésen megyünk, majd letérünk a zöld keresztre. Ez az ösvény vezet keresztül a Vizesárkon Zebegénybe. A patak völgye szépen kanyarog az ösvény mellett, de szerencsére itt nincsenek gázlók, a völgy neve nem fedi a valóságot. 

Az erdőből a főutcára érkezünk ki Zebegényben, ezen a szakaszon már jártunk induláskor. A főtér felé visszaindulva mindenképp álljunk meg a rétesezőnél egy kis kalória pótlásra.

Hirdetés
Hirdetés