Túra a Papodi kilátóba

Túra a Papodi kilátóba

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Túra a Papodi kilátóba hossza 13.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 474 m, szintideje 4 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Eredetileg körtúrát terveztem a papodi vagy másnéven Vitéz Bertalan Árpád kilátó felfedezésére, és a túra Lókúton kezdődött volna, de a három és fél kilométeres aszfalt gyaloglás végül is megváltoztatta az elképzeléseimet. Ha valakinek nem derogál az autók mellett sétálni az országúton az körbe is járhatja. Egy a lényeg: A 644 méter magas csúcson álló kilátót mindenképp meg kell látogatni, mert káprázatos a kilátás körbe a Bakonyra.

Dombokon át a csúcsig

Előtervezés

A hegyet Lókútról és Hárskútról is meg lehet mászni, Lókútról a piros háromszög majd a piros sáv jelzéseken, Hárskútról rögtön a piros jelzés vezet fel és itt kell a legkevesebb aszfaltos szakaszt bejárni ezért én végül is ezt választottam. A településen kívül még egy parkoló is található éppen ott ahol a piros jelzés a hegy felé kanyarodik.

A Borzás-hegyi kitérő a barlanghoz

Amikor elindulunk felfelé nem a Papod oldalában járunk, hanem a Borzás-hegy kopasz tetejére mászunk fel. Itt még nincs meredekség inkább nevezhető dombnak. A tetőt elhagyva egy kicsit lefelé menet találunk egy barlang jelzést jobb kéz felé. Itt tudunk lemászni a Borzás-hegyi kőfülkéhez. A barlang nem túl nagy, "U" alakú fülke, egy sziklafalban található. Legjobban úgy lehet megközelíteni ha végigsétálunk a sziklafal alatt és az alsó végéről mászunk visszafelé egy párkányon. A barlang szabadon látogatható de vegyük figyelembe hogy a téli időszakban denevérek alhatják téli álmukat benne, ezért novembertől márciusig tilos felmászni. A barlang meglátogatása után visszamászunk a piros jelzésre.

Túra a Papodi kilátóba-2
A Borzás-tetői kőfülke lelőhelye
Túra a Papodi kilátóba-2
Forrás: Nyáry Tamás

Lássuk a lényeget, irány a Papod

Tovább haladunk jó 400 métert, ezen a szakaszon teljesen vízszintesen megyünk, aztán némi meglepetésre lefelé kell mennünk egy nyeregbe, mire elérjük az emelkedőt a Papodra. A nyeregben több irányból érkező utak kereszteződésébe ütközünk, de egy útjelző tábla tisztán mutatja hogy merre kell mennünk. Szilajabb emelkedés következik a csúcsra 520 méterről 646 méterre kell felmásznunk, a táv pedig összesen 700 méter, ebből látszik hogy elég meredek az ösvény.

Túra a Papodi kilátóba-5
Kilátás a Bakonyra
Túra a Papodi kilátóba-5
Forrás: Nyáry Tamás

A szimbolikus magasságú kilátó

A kemény munka meghozza jól megérdemelt gyümölcsét, hamarosan a Papod csúcsán állunk, és előttünk magaslik a Vitéz Bertalan Árpád kilátó. A névadó egy pilóta volt aki részt vett a magyar ejtőernyős fegyvernem megalapításában az I. világháborúban. Hősi halált halt egy bevetésen. A kilátónak van egy másik érdekessége is, éppen ezerkilencszázötvenhat cm magas, amely az 56-os forradalomnak állít emléket. Legfelső emeletén csodálatos a kilátás, észak felé a Bakonyra, dél felé pedig a Balaton is látható.

Túra a Papodi kilátóba-6
A kilátó felső teraszán
Túra a Papodi kilátóba-6
Forrás: Nyáry Tamás

A kilátó tövében kényelmes asztalok és padok vannak ahol elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott élelmet. Aki nem vállalja be az aszfaltot az innen ugyanazon az úton érhet vissza Hárskútra, amelyiken jöttünk. Ha nem szeretsz ugyanazon az útvonalon menni, akkor ereszkedj le Lókútra a piros sáv, majd a piros háromszög jelzéseken, de innen az országúton kell visszamenned Hárskútig.

Hirdetés