Túra a Kisinócra és Kisirtáspusztára

Túra a Kisinócra és Kisirtáspusztára

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Túra a Kisinócra és Kisirtáspusztára hossza 14.6 Km. Az útvonal szintemelkedése 655 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Egy igazán vadregényes túraútvonalat járhatunk be a Börzsöny nyugati végei felé és érdemes is erre venni az irányt, hiszen Kóspallagról mindenkinek az országos kéktúra jut eszébe. Hagyjuk most el a bejáratott utakat a Nagy-Hideg-hegy felé, és fedezzük fel a Kisinóc kilátásait, és a környék forrásait Kisirtáspuszta környékén.

A Kisinóc nem csak egy turistaház

A Pokol-völgyi-patak

A túra kiindulási pontját elsősorban autóval érdemes megközelíteni, de azért busszal sem lehetetlen. Tömegközlekedéssel a Kisinóci turistaház csak szabad- és munkaszüneti napokon közelíthető meg a Kismarosi vasútállomásról induló buszjárattal, ám vigyázat, naponta csak 3 járat indul, ezek közül is a reggelit érdemes elcsípni. Viszont Kóspallagra el lehet jutni busszal Vác felől naponta többször is, viszont az oda érkező busz megállójából még körülbelül 2km séta a turistaház.

A túra a 90 éves – már-már történelmi – múltra visszatekintő kastély szerű Kisinóci turistaház parkolójából indul a kék sáv jelzésen, de hamarosan – a Kisinóci rétnél – áttérünk a sárga kereszt jelzésre. Ez a túra legizzasztóbb szakasza, mindjárt az elején 300 méteres szintemelkedést kell leküzdenünk. A Pokol-Völgyi-Patak mentén haladunk, és kb. egy kilométernyi útszakasznál kis kitérőt tehetünk szintben a Pokol-Völgy Forrásához a sárga kör jelzésen, majd visszatérve a sárga keresztre, folytatjuk az emelkedést egészen a sárga háromszöggel jelzett Szép-bérci kilátópontig. 

Csúcsok sokasága a Kisinócról

A csúcs alatt a füves letörésen pazar panoráma nyílik a szomszédos Nagy-Sas-Hegyre, a Só-Hegyre és a távolabbi Kopasz-Hegyre és Vastag-Hegyre, valamint jobbra a Nagy-Sas-Hegy mögött a Nagy-Gallára.

Visszatérve a sárga kereszt jelzésű ösvényre a Kisinóc oldalában elérkezünk az Inóci-nyeregbe, túránk legmagasabb pontjára, ahol a tisztáson átvágva egy darabon még szintben haladunk a bükkerdőben, amíg újabb sárga háromszög jelzésen újabb kilátóponthoz tudunk kis kitérőt tenni.

Kisirtás, Nagyirtás? De ugye, erdő is van?

Innen lefele ereszkedünk egészen Kisirtáspuszta katlanszerű tisztásáig, amit a Nagybözsöny és Szob közötti kisvasút szel ketté. A kisvasút nyomvonalát nem rég újították fel, és összekötötték a Szob – Márianosztra és a Nagybörzsöny –  Nagyirtás között közlekedő szakaszokat így most már több mint 20 km-en keresztül lehet vonatozni az erdőben.

Túra a Kisinócra és Kisirtáspusztára-3
Befutó sínek Kisirtáspuszta felé
Túra a Kisinócra és Kisirtáspusztára-3
Forrás: Nyáry Tamás

A műemlék csúcsfordító

Ha valaki busszal jött a túrára, és úgy dönt, hogy elég volt, itt ki lehet szállni és fel lehet szállni a vonatra. A Kisirtás és Nagyirtás közötti szakasz ipartörténeti műemlék és itt található a Tolmács-Hegyi Csúcsfordító, ami az egyetlen használatban maradt csúcsfordító az országban. Pontosabban két csúcsfordító, melyek közötti rövid szakaszon tolva közlekednek a vonatok, jelentős szintet nyerve ezen a meredek terepen. Érdemes egy körsétát tenni a szépen felújított kulcsosházak között is, akad hely bőven piknikezésre.

Túra a Kisinócra és Kisirtáspusztára-4
A Kisirtáspusztai turistaház
Túra a Kisinócra és Kisirtáspusztára-4
Forrás: Nyáry Tamás

Utunkat a Kóspallag felé tartó sárga jelzésen folytatjuk. A Hosszú-Völgyi-Patakon átkelve hamarosan elérjük a Templom-Rétet, majd tovább emelkedve az Érsek-Tisztást, innen pedig a legrövidebb úton a zöld sáv jelzésen az aszfaltúttal párhuzamosan jutunk vissza a Kisinóci Turistaházhoz.

Túra a Kisinócra és Kisirtáspusztára-7
Az Érsek tisztáson fakitermelés zajlik
Túra a Kisinócra és Kisirtáspusztára-7
Forrás: Nyáry Tamás
Hirdetés
Hirdetés