Tihany panoráma túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Tihany panoráma túra hossza 15 Km. Az útvonal szintemelkedése 410 m, szintideje 7 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ha egyszer Tihanyban járunk, mindenképpen érdemes a romantikus település ékszerdobozba illő utcái mellett bakancsot is húzni, mert megszámlálhatatlan természeti látványosságot találunk a félsziget többi részén. Ezen a túrán a legmagasabban haladó panoráma ösvénnyel ismerkedhetünk meg. Garantálom, hogy kedvet kapsz bejárni ezt a sziklás fenyőillatú kabócáktól hangos horvát tengerpartra hajazó útvonalat.
 

Horvát tengerpart? Annál jobb... Tihany panoráma túra

1. Ha vonattal érkezünk Aszófőre, akkor a 71-es út mentén induljunk visszafelé, és a vasúti átjáró után hamarosan megpillantjuk jobbra a Kövesdi templomromhoz vezető utat, ahonnan szép rálátás nyílik a mező felett a Tihanyi félsziget nyugati peremén sorakozó csúcsokra és a Sajkodi öbölre. Csak pár percet kell gyalogolnunk a fasorban, máris elérkezünk a még épen maradt falakhoz. Leírások szerint Kövesd falu és teljes lakossága a törökdúlás idején pusztult el. A lerombolt házak kövei a környező települések építményeiben köszönnek vissza.  Itt érdemes az összes vizes palackunkat az Almás-forrás hűs vizével feltölteni, mert a túra alatt nem lesz további vízvételi lehetőség.

Kövesdi templomrom Forrás: Nyáry Tamás
Kövesdi templomrom
Kép forrása: Nyáry Tamás


2. Hamarosan a bicikliúton haladunk tovább a 71-es út mentén. A túloldalon a helyiek szerint a környék legjobb halsütője illatozik, és csak reméljük, hogy nyitva lesz még a túránk végén is. Innen már csak pár lépés az Apáti templomrom, ami egyetlen fennmaradt épülete az egykori Apáti településnek, amely szintén „a török hódoltság idején pusztult el”- áll a felújításakor a falába épített márványtáblán.

3. Ha autóval érkezünk, akkor ezen a helyen, Sajkod mellett érdemes parkolni és a túra elején vagy a végén beiktatni a Kövesdi templomromokat. Itt a sárga jelzésen indul a Lóczy-Gejzír tanösvény is, ezen indulunk felfelé. Cserjékkel tarkított kaszálatlan mezőkön haladunk át, egyre többet és többet látva a félszigetből, míg felérkezünk az Apáti-hegyen az Őrtorony-kilátóba.

Az Őrtorony-kilátó az Apáti-hegyen Forrás: Nyáry Tamás
Az Őrtorony-kilátó az Apáti-hegyen
Kép forrása: Nyáry Tamás

4. A kilátás itt válik teljessé, innen erről a pontról látható be a legjobban a félsziget: Tihany legrégebbi része, a hegytetőn álló apátság jellemző dupla tornyával, a Belső-tó és a Külső-tó, az Őslevendulás és a félszigetet körülölelő Balaton.

5. Kissé visszaereszkedünk a csúcsról és jelzésen a szemközti Nyereg-hegy felé vesszük az irányt. Egy ponton választanunk kell, hogy a sárga jelzésen a panorámát csodáljuk meg, vagy a tanösvényen lefelé indulva a gejzír sziklákat. Mi az utóbbit javasoljuk, hiszen panorámában folyamatosan részünk van.

Sziklákkal csipkézett tanösvény Forrás: Nyáry TamásSziklákkal csipkézett tanösvény

 
Kép forrása: Nyáry Tamás

6. Tovább haladva alattunk a Balaton zöldes vizében gyönyörködhetünk, a forró nap égette fenyőtűk, a lehullott tobozok illata és a kabócák folyamatos muzsikája pedig mediterrán nyaralások emlékeit idézi fel. A part mentén benőtt nád változatos formákra szabdalja a szabad vízhatárt, otthont adva néhány mólónak és csónakkikötőnek.

7. A Csúcs-hegy előtt ismét kétfelé ágazik az ösvény, a tanösvényt követve a Sobri Jóska-barlang mellett haladunk el, melyet sajnos tűzrakó helyként használtak és belseje teljesen kormos lett.

 

A Sobri Jóska barlang ürege Forrás: Nyáry Tamás
A Sobri Jóska barlang ürege
Kép forrása: Nyáry Tamás

8. Innen az út lejteni kezd és egyre közelebb kerülünk a partvonalhoz. Még néhány szép kilátó ponton fotózhatunk, aztán az erdei iskola után már a Szarkádi-erdőben haladunk, amely a félsziget peremének hegyeit borító erdők legszebbje, jellemző faállománya a cseres – kocsánytalan tölgyes.

9. A Hálóeresztő-hegy után balra indul a sárga kereszt jelzés, ezen szeljük át a Gejzír-mezőt. Ha időnk-energiánk engedi, akkor itt a tanösvényen tovább haladva pár kilométeres kitérőt tehetünk a sziklaformációkhoz, melyek utóvulkáni hatások nyomán keletkeztek mintegy hárommillió évvel ezelőtt. Kimagasló számuk és különleges megjelenési formájuk miatt a félsziget elnyerte az Európa Diplomát. De a legismertebb szikla, az Aranyház gejzírkúp a sárga kereszten érhető el a legrövidebb úton.

10. Az Aranyház sziklától perceken belül a Hármashegyi-kúpra érkezünk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Belső-tó tiszta víztükrére. Utunk feléhez érkezve itt visszafordulunk a sárgán, ezúttal az Aranyház szikláit a másik irányból is megcsodálhatjuk, és kb. száz méter után jobbra fordulunk a tanösvény jelzésen és leereszkedünk a Belső-tóhoz. Miután dél felől megkerültük, egy utolsó pillantással visszanézve köszönhetünk el tőle.

Ez akár a horvát tengerpart is lehetne... Forrás: Nyáry Tamás
Ez akár a horvát tengerpart is lehetne...
Kép forrása: Nyáry Tamás

11. Nemsokára útelágazáshoz érkezünk egy szőlősor mellett, itt balra fordulunk a zöld háromszög jelzésre, amely ívesen elhalad a Külső-tó körül, de távolabb annál, hogy ráláthassunk. Utolsó látnivalónk az Őslevendulás, melyen nem jelzett turistaút vezet keresztül egészen az Őrtorony-kilátóba, úgyhogy figyeljük a letöltött trekket, amikor már az Apáti-hegy alá érkezünk. A zöld háromszög a Csúcshegyre vezet vissza, de ha már Tihanyban túrázunk, kár lenne kihagyni ezt az útszakaszt. Az Őslevendulás szabadon látogatható, információs táblát is találunk a bejáratánál, viszont a levendula szedése tilos, szigorúan védett terület.

12. Innen a már ismert úton térünk vissza a kiindulópontra. És akkor jöhet a megérdemelt halászlé.

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu  

Hirdetés