Téli családi kirándulás a Vaskapu turistaházhoz

A Téli családi kirándulás a Vaskapu turistaházhoz hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 375 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Gyermekkorom egyik kedvenc kiránduló helye volt az Esztergomhoz tartozó Búbánat-völgyi halastavak környéke, nem csoda hát, hogy a szívem télen is visszahúzott oda. Mivel gyerekeknek terveztük a kirándulást, így egy rövid, kevés szinttel bíró útvonalat kerestem, lehetőleg út közbeni büfézési, melegedési lehetőséggel. Így esett a választás az Esztergom felett a hegyoldalban megbúvó Vaskapu turistaházra.
 

 

Esztergom-Vaskapu télen Forrás: Trekk.hu (c) Nyáry Tamás
Esztergom-Vaskapu télen
Kép forrása: Trekk.hu (c) Nyáry Tamás


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

1. A sétát a középső tó mellől kezdtük, ahol kényelmesen le lehet parkolni, és a kiválasztott piros kereszt turistajelzés is azonnal elérhető. A harmadik tó mellett elhaladva a sétányról letérve jobbra hangulatos, kissé emelkedő erdei úton éreztünk meg a hegy oldalába. Ez a szakasz rengeteg vadlessel van tarkítva, kifogyhatatlan kalandforrás a gyerekeknek, mindegyiket meg kell mászni és kinézni a tetejéről.

2. Ezen a szakaszon a piros jelzést kell követni, majd a Fári-kútnál a Mária-út jelzését, később a zöld jelzést követve kaptatunk fel a turistaházhoz. Az épület 1914 óta várja a túrázókat, teraszáról nagyon látványos panoráma tárul elénk az alant elterülő Esztergomra, a bazilikára, a Párkányi hídra, valamint szép idő esetén a szlovák területekre is elláthatunk. A gyerekek örömére állatsimogató is van, és kiváló meleg konyha is.
 

 

Esztergom-Vaskapu télen Forrás: Trekk.hu (c) Nyáry Tamás
Esztergom-Vaskapu télen
Kép forrása: Trekk.hu (c) Nyáry Tamás


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

 

3. Hosszabb pihenő után a zöld kereszten ereszkedünk vissza a Fári-kúthoz, majd leérkezünk a tavakhoz, ahol időtől függően remek közösségi játékokat lehet játszani a gyerekekkel. Ottjártunkkor a tó vize kis mértékben volt befagyva a szeles időjárás feltörte a jeget, és mindenféle geometriai formában tündökölt a sok összetöredezett jégtábla.

Mivel rengeteg jelzés fut errefelé, így ez a közkedvelt turistaház más túraútvonalak befejezéseként is kiváló célpont, körülbelül 1 óra sétányira van Esztergom belvárosa, ahonnan tömegközlekedéssel nagyon sok irányban tudunk utazni.

 Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu 

Hirdetés