Tauernhöhenweg 6 napos túraút Túra

A Tauernhöhenweg 6 napos túraút Túra hossza 69 Km. Az útvonal szintemelkedése 5212 m, szintideje 35 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: július - szeptember

Időtartam: 6 nap

Megerőltető átkelés a Tauern fő gerincén. Az egyes napok szakaszai nagy tapasztalatot igényelnek. Rövid kötélbiztosítások a hegyoldalakon ugyanúgy vannak, mint nem kevésbé veszélyes gleccser-szakaszok. A Hocharn csúcsot megmászva egy 3000 méteres gleccserrel fedett csúcsot is meghódítunk. Csak olyan gyakorlott alpinistáknak javasoljuk, akiknek van magas hegységekben tapasztalata - ugyanakkor óriási élmény! Kevésbé gyakorlott hegymászóknak tapasztalt hegyi vezetővel javasoljuk csak.

A Tauernhöhenweg a 02-es központi alpesi út (Zentralalpenweg) és Hohe Tauern Nemzeti Park egyik „koronaékszere”. Az út ugyanakkor egy félrevezető megjelölés. Itt egy rendkívül megterhelő, alpinista vállalkozásról van szó. Gyakran vagyunk közel a Tauernek fő gerincéhez és többször is 3000 m fölé kerülünk. Helyenként elgleccseresedett szakaszon vezet át az utunk. Ez a túra kezdőknek nem ajánlott!

A túra kiinduló pontja: Alpincenter Glocknerhaus a Grossglockner magashegyi úton
A túra végpontja: Kölnbreinsperre – Maltatal-Hochalmstraße (Malltatal Magashegyi út)


Itiner

1. szakasz: Glocknerhaus - Wallackhaus

Többnyire jól kijelölt útvonal. amely a tapasztalatlanabbakat erősen igénybe veszi, míg elérik a Spielmann csúcsát. Tériszonytól teljesen mentesnek és tapasztalt túrázónak kell lenni, hogy teljesíteni tudjuk ezt a szakaszt. A Spielmann csúcsa előtti szakaszt kötéllel biztosították. A Hochtortól a Grossglockner Magashegyi út mentén a Wallackhausig ereszkedünk le. Legmagasabb pont a Spielmann csúcs (3.027 m).
Menetidő: 5 óra
Szintkülönbség: felfelé 880 m, lefelé 723 m
Táv: kb. 8 km

2. szakasz: Wallackhaus - Zittelhaus

A legnehezebb napi szakasz – magashegyi, helyenként rövid sziklamászó részekkel. Jegesedés nyáron is lehetséges! Erőnlétileg és technikailag is a kulcspont a Hocharn megmászása, mely a túra legmagasabb pontja. Reggel időben kell elinduln! Az  Otto-Umlauf-menedékház kb. az út felénél biztosít szükség esetén menedéket. Legmagasabb pont: Hocharn (3.254 m)
Menetidő: 10 óra
Szintkülönbség: felfelé 1020 m, lefelé 350 m
Táv: kb. 12 km

3. szakasz: Zittelhaus - Duisburgerhütte

Rövid, de jól kijelölt szakaszon átkelés gleccseren. A Niederer Schartetól lehetőség van arra, hogy a Schareck csúcs felé menjünk, Legmagasabb pont: Sonnblick (3.106m) ha a Herzog-Ernst-Spitze felé megyünk. A Schareck felé a Schareck (3.122 m)
Menetidő: 4 óra / Schareck felé 6 óra
Szintkülönbség: felfelé 550 m, lefelé 950 m
Út hossza: kb. 9,5 km

Részlet a Tauernhöhenweg 6 napos túraútból Forrás: www.bergfex.at
Részlet a Tauernhöhenweg 6 napos túraútból
Kép forrása: www.bergfex.at


4. szakasz: Duisburgerhütte - Hagenerhütte

Jól kijelölt útvonal kis szintkülönbséggel. A Feldseescharte és a Hagener Hütte között fokozottan kell vigyázni nedves idő esetén!
Menetidő: 4 óra
Legmagasabb pont: Feldseescharte, 2.710m
Szintkülönbség: felfelé 200 m, lefelé kb. 300 m
Táv: kb. 9 km

5. szakasz: Hagenerhütte - Hannoverhaus

Jól kijelölt útvonal kis szintkülönbséggel, a Hagener Hütte és a nem működő Mindener Hütte között van egy hosszabb szakasz, ahol a legkisebb tériszony is veszélyes lehet. Az a rész azonban messze nem a túra legnehezebb szakasza! Legmagasabb pont: a célállomás a Hannoverhaus
Menetidő: 6 óra
Szintkülönbség: felfelé 250 m 
Táv: kb. 13 km

6. szakasz: Hannoverhaus - Osnabrückerhütte – Parkplatz Kölnbreinsperre

A Grosselendscharte felé ez a hagyományos útvonal. Kitérő: az Ankogel csúcs meghódítása a hegygerincen és egy hosszú gleccser által fedett szakaszon. Legmagasabb pont: Ankogel, 3.250m
Menetidő 6 óra a Grosselendscharte felé és további 2,5 óra az Ankogel felé tett kitérővel
Szintkülönbség: felfelé 550 m, lefelé 1250 m
Táv: kb. 9 km

 

Megközelítés: Heiligenblutból a Grossglockner Magashegyi úton keresztül a körforgalomnál a Ferenc József Kilátó felé hajtunk tovább, ahol a parkolóházban tudunk parkolni.

Parkolás: 100 méterrel a Glocknerhaus után van egy parkoló

Tömegközlekedés: a buszok júniustól szeptemberig naponta többször közlekednek a Grossglockner Magashegyi úton a Glocknerhaushoz.


Szerző és forrás:
Szerző: Nationalpark-Region Hohe Tauern
Létrehozva:  2010.06.24.
Módosítva: 2017.06.14.
Forrás: Kärnten Hohe Tauern

Hirdetés