Szárról Vértessomlóig a Közép-Dunántúli piroson Túra

A Szárról Vértessomlóig a Közép-Dunántúli piroson Túra hossza 19 Km. Az útvonal szintemelkedése 504 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Az északi Vértes legszebb vonulatára kalauzollak most, melyet így egyben érdemes végigjárni, de szétszedhető két részletre is, ha nem szeretnél 20 km-t egyszerre lesétálni. Szártól a Gráciák bércéig gyalogolva elkanyarodhatunk a kékre és lesétálhatunk Szárligetre, vagy Szárligetről indulva a Gráciák bércétől kirándulhatunk a második szakaszon Vértessomlóig.

 

Szár-Vértessomló túra

1. A Szári vasútállomásra érkezünk a túra kezdetén. A piros jelzés itt halad át és vonattal könnyen megközelíthető. Hátránya, hogy a jelzés a település utcáin kevereg jó 2 km-t, amíg eléri az erdőt az Öreg tölgy vendégház mellett. A neve alapján egy erdei faházat képzelne az ember, azonban ez a ház valószínűleg egy borászati feldolgozó üzemből lehet átalakítva, ahhoz hasonlít leginkább. Igen modern és elegáns helynek látszik. Innen ritkás szál erdőben kanyarog tovább az út, egy széles kocsiúton, majd 1 km után összetalálkozik a Szárligetet Vérteskozmával összekötő aszfaltozott erdészeti úttal.

A Vértes legszebb vonulata Forrás: Nyáry Tamás
A Vértes legszebb vonulata
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

2. Szerencsére sokat nem kell rajta menni, jobbra kanyarodva egy nagy íves kanyar után már le is tér róla a jelzés és délnek fordulva elkezd lassan emelkedni a Körtvélyes oldalában. Kezdetben lankásan, aztán egy újabb jobb kanyar után meredekebben kaptat és ez a meredekebb szakasz kitart több mint másfél km-en keresztül, míg fel nem ér a 481 m magas Körtvélyes csúcsára.

3. A tetőn található geodéziai toronyból átalakult kilátót egy rövid kitérővel a piros háromszög jelzésen érhetjük el, de érdemes kimenni, mert nagyon szép a kilátás odafentről. Legyünk nagyon óvatosak, mert a torony belsejében lévő létrák meredekek és viszonylag baleset veszélyesek, mindig kapaszkodjunk. A kilátás megcsodálása után visszatérünk a piros jelzésre és két és fél kilométeren keresztül a hegygerincen halad az út tovább teljesen vízszintesen. Nagyon kényelmes, mélázós szakasz. Aztán egy kereszteződésbe érünk, ahol jelzésünk találkozik a kék kereszt jelzéssel. Ha rövid túrát szeretnénk, itt jobbra kanyarodva Körtvélyes-puszta érintésével leereszkedhetünk Szárligetre.

A Körtvélyes csúcsán álló kilátó Forrás: Nyáry Tamás
A Körtvélyes csúcsán álló kilátó
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

4. Ha folytatjuk az utat, akkor az élesen balra kanyarodó piros jelzést követve szintén lefelé haladva sziklás lejtőn érjük el a Szép Ilonka-Forrást. Mennyei csoda! Gyönyörű völgy, hűs vizű forrás, pihenőpadok, eső védő kunyhó, nem is kell más egy kiadós pihenőhöz. Olyan nyugi van itt az erdőben, hogy komolyan figyelni kell, ne ragadjon ott az ember órákra. A pihenő után a jelzés a patak mentén folytatódik tovább lefelé, majd egy zöld dombocska megkerülése után egy tisztáson kanyarodik balra, aztán a tisztás végén jobbra felkanyarodik egy dózerútra. Vadkerítés mellett haladunk rövid ideig, közben a kerítés fölött megpillantjuk a hegyoldalban a Gráciák bércének szikláit.

Somló-hegyi kilátó Forrás: Nyáry Tamás
Somló-hegyi kilátó
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

5. A széles sóder borítású úton megtéve pár száz métert találkozik a piros jelzés a kékkel, amelyen elindulhatunk Várgesztes, vagy Vitány-vár felé is. A piroson tovább lépkedve meseszerűen zöld erdőkbe érkezünk különösen tavasszal. További 3 km-t gyalogolunk nagyon lankásan lefelé, mire elérjük Vértessomló szélét. Akinek  van kedve még egy külön kitérőt tenni, az a piros háromszög jelzést követve mindenképpen másszon fel a Somló-hegyi kilátóba, nem marad el jutalma kilátás terén. A távolságmérésnél beleszámoltuk a kilátó kört is, így jött ki a 19 km.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés