Šmartno - Dobrovo gyalogtúra Túra

A Šmartno - Dobrovo gyalogtúra Túra hossza 4 Km. szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Néhány alkalommal már írtunk Szlovénia délvidékéről, Goriska Brda-ról, amely Szlovénia legfőbb bortermő vidéke, akár azt is mondhatnánk, hogy Goriska Brda a szlovén Toszkána.

A télen is enyhe klímával rendelkező vidéken remekül megterem a szőlő, ezért a szőlőtermesztésnek és a borászatnak ebben a régióban nagy hagyománya van. A térség központja Dobrovo, ahol a dobrovói várkastély is áll, valamint egy hatalmas üzem is, ahol a gazdálkodó családok leadott szőlőjét dolgozzák fel és készítik a helyi borokat.

Goriska Brda-ban számos látnivalót találunk, pl. érdemes felfedezni az apró falvakat, túrázni a Parenzana vagy az Alpok Adria ösvényein, felsétálni a Gonjače kilátóhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a hullámzó szőlődombokra, felkeresni Šmartno középkori városkáját és Dobrovo késő reneszánsz várkastélyát, vagy akár eltúrázni a Kotline és Krčnik szurdokvölgyében található természetes kőhídhoz.

 


Itiner

1. Túránkat Šmartnoból indítjuk, aszfaltozott úton Imenje falu felé. A túraútvonal végig lejt, ezért fizikailag egyáltalán nem megterhelő. Ahogy Imenjét elhagytuk, balra letérünk egy kavicsos útra és a sárga jelzést követjük a továbbiakban.

Kilátás Šmartnoból Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kilátás a szőlővidékre
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

2. Utunk szőlőtőkék mellett halad el, átvágunk árnyas erdei szakaszokon és végül mindvégig a sárga jelzést követve megérkezünk Dobrovo településéhez. A túraútról már messziről látszódik a domb tetején álló várkastély, amelynek alsó részében idegenforgalmi hivatal és egy étterem működik. Ahogy Dobrovóba érünk, elhaladunk a pincészet mellett is, amelynek üzletébe érdemes betérni, ha pedig több időnk van, akár egy borkóstolóra is befizethetünk, igazán érdemes.

A túraútvonalon a sárga jelzést követjük Forrás: www.mozgasvilag.hu
A túraútvonalon a sárga jelzést követjük
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

Hirdetés