Menü

sportág: TÚRA    táv: 4,96 km    szintemelkedés: 0 m    szintidő: 1 óra 30 perc     nehézség: Könnyű

Šmartno - Dobrovo gyalogtúra

Néhány alkalommal már írtunk Szlovénia délvidékéről, Goriska Brda-ról, amely Szlovénia legfőbb bortermő vidéke, akár azt is mondhatnánk, hogy Goriska Brda a szlovén Toszkána.

A télen is enyhe klímával rendelkező vidéken remekül megterem a szőlő, ezért a szőlőtermesztésnek és a borászatnak ebben a régióban nagy hagyománya van. A térség központja Dobrovo, ahol a dobrovói várkastély is áll, valamint egy hatalmas üzem is, ahol a gazdálkodó családok leadott szőlőjét dolgozzák fel és készítik a helyi borokat.

Goriska Brda-ban számos látnivalót találunk, pl. érdemes felfedezni az apró falvakat, túrázni a Parenzana vagy az Alpok Adria ösvényein, felsétálni a Gonjače kilátóhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a hullámzó szőlődombokra, felkeresni Šmartno középkori városkáját és Dobrovo késő reneszánsz várkastélyát, vagy akár eltúrázni a Kotline és Krčnik szurdokvölgyében található természetes kőhídhoz.

 


Itiner

1. Túránkat Šmartnoból indítjuk, aszfaltozott úton Imenje falu felé. A túraútvonal végig lejt, ezért fizikailag egyáltalán nem megterhelő. Ahogy Imenjét elhagytuk, balra letérünk egy kavicsos útra és a sárga jelzést követjük a továbbiakban.

Kilátás Šmartnoból Forrás: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

2. Utunk szőlőtőkék mellett halad el, átvágunk árnyas erdei szakaszokon és végül mindvégig a sárga jelzést követve megérkezünk Dobrovo településéhez. A túraútról már messziről látszódik a domb tetején álló várkastély, amelynek alsó részében idegenforgalmi hivatal és egy étterem működik. Ahogy Dobrovóba érünk, elhaladunk a pincészet mellett is, amelynek üzletébe érdemes betérni, ha pedig több időnk van, akár egy borkóstolóra is befizethetünk, igazán érdemes.

A túraútvonalon a sárga jelzést követjük Forrás: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

Összesítés

A Šmartno - Dobrovo gyalogtúra hossza 4,96 km, az útvonal szintemelkedése 0 méter, szintideje 1 óra 30 perc, nehézsége könnyű. Az útvonal Szlovénia területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: szlovénia, Šmartno, Dobrovo, gyalogtúra, Goriska Brda