Skrzyczne túra a Beszkidekben

Skrzyczne túra a Beszkidekben

Kakuk András
Kakuk András
A Skrzyczne túra a Beszkidekben hossza 8.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 730 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Szczyrk síközpont túra

A neveket úgysem tudod kimondani, ne is próbáld. Szczyrk Lengyelország legnagyobb síközpontja, nyáron pedig a túrázók, kerékpárosok helyi Mekkája. A házi hegyük a Skrzyczne 1257 m magas, ahova felvonóval és gyalog is feljuthatunk. A mostani túránk egy kisebb körtúra. Az egyik felvonó alatt a jelölt turistaúton túrázunk fel, majd a másik felvonóhoz átgyalogolva a gondolával ereszkedünk vissza a völgybe.

Az üléses felvonó völgyállomásánál elkapjuk a felvonót és a középső állomásig libegőzünk. Onnan  a kék jelet követve haladunk a csúcsig. A túra rövidebben, a sípályán egyenesen felfelé is meg lehet tenni, de az úgy meredekebb és kevésbé látványos. 

Skrzyczne túra a Beszlkidekben-2
Skrzyczne túra a Beszlkidekben-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A Beszkidek itt engem a alpesi környezetre emlékezetet, hiába éppen, hogy magasabb a Mátránál. Köves, technikás ösvényeken haladunk és fenyvesek kísérik az utunkat. 

A csúcson jól felszerelt menedékház várja a turistát. 

Az utunk ezután széles, kavicsos, sóderes úton halad a gerincen, ahonnan csodás kilátás nyílik a Beszkidekre és Bialsko-Biala városra. Jó időben a Fátra és a Tátra is látható. 

Aki siet -mint mi - az lefele választhatja a másik, gondolás felvonót vissza a völgybe. Aki ráér lefele is túrázhat. Az út itt a helyi bringapark ösvényei mellett halad.

Skrzyczne túra a Beszlkidekben-3
Skrzyczne túra a Beszlkidekben-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
Hirdetés