Rohácsi-völgyből a Volovecre és a Hegyes-Rohácsra Túra

A Rohácsi-völgyből a Volovecre és a Hegyes-Rohácsra Túra hossza 17 Km. Az útvonal szintemelkedése 1410 m, szintideje 8 Óra 45 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Rohácsi-völgy parkoló (Roháčska dolina, 1063 m, 49.238110°, 19.714440°)

Legmagasabb pont: Placslivo (Plačlivé, 2126 m, 49.197215°, 19.747777°)

Időkalkulátor a Hegyes-Rohács körtúrához: Rohácsi-völgy parkoló – Fekete-pocsolya (Ťatliakovo jazero, 1370 m, 1 ó 15 p) – Zábrat-hágó (Sedlo Zábrať, 1656 m, 45 p) – Rákony (Rákoň, 1876 m, 45 p) – Volovec (Volovec, 2063 m, 45 p) – Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč, 2088 m, 1 ó 15 p) – Placslivo (Plačlivé, 2126 m, 1 ó) – Szomorú-hágó (Smutné sedlo, 1962 m, 30 p) – Fekete-pocsolya (Ťatliakovo jazero, 1370 m, 1 ó 30 p) – Rohácsi-völgy parkoló (1 ó).

Összesen: 8 ó 45 p. Vissza: 9 ó.

 

 

Itiner

1. A Rohácsi-völgy (Roháčska dolina) délkeleti oldalán, a Zsarátnok-vályúban (Spálený žľab) található sípályák közelében lévő parkolóból (1063 m) dél felé indulunk az aszfaltozott úton vezető piros jelzésű turistaúton. A jobbra elágazó kék jelzést (1183 m) magunk mögött hagyva érkezünk meg a Fekete-pocsolyához (Ťatliakovo jazero, 1370 m). A kis tavacska partján álló büfétől az észak felé induló zöld jelzésre térünk, és az eleinte ritkás erdőben, majd törpefenyőfoltokkal tarkított nyitott terepen vezető széles erdei úton rövid szerpentinekben emelkedünk fel a Zábrat-hágóba (Sedlo Zábrať, 1656 m). A hágóból a keresztező sárga jelzésen jobbra fordulva a széles, nyitott, füves-törmelékes vályúban már csak egy szép kilátást nyújtó emelkedő vár ránk a Rákony (Rákoň, 1876 m) füves ormára.

2. A Rákonyról szép kilátás nyílik a Liptói-Tátra főgerincének nyugati részére, a kézzelfogható közelségben lévő Volovecre, a mögöte megbújó Hegyes-Rohácsra és a Placslivora, de kelet felé, a háttárben a Magas-Tátra néhány magasbb csúcsa is látható. Innen a keresztező kék jelzésen dél felé vesszük az irányt, és a Rákony-nyeregbe történő rövid ereszkedés után megkezdjük a törmelékes terepen vezető fárasztó emelkedést a Volovec kopasz kúpjára.

 

Rohácsi-völgyből a Volovecre és a Hegyes-Rohácsra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Rohácsi-völgyből a Volovecre és a Hegyes-Rohácsra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. A főgerinc nyugatról az első, Lengyelország területén emelkedő csúcsa három völgy találkozási pontjában emelkedik, tetejére több irányból is feljuthatunk. A Volovecről (Volovec, 2063 m) az Ék-hegytől (Klín) a Bobrovecig (Bobrovec) a Liptói-Tátra szinte valamennyi jelentős csúcsa látható. A csúcsról a főgerincen vezető piros jelzésen leereszkedünk a Jamniki-hágóba (Jamnícke sedlo, 1908 m), majd a következik egy sziklás, láncokkal biztosított meredek mászás a kettős ormú Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč, 2088 m) sziklacsúcsára. Innen a néhol meglehetősen kitett gerinc déli oldalán újabb ereszkedés, majd ez előzőnél enyhébb emelkedő következik a Placslivo (Plačlivé, 2126 m) sziklás-törmelékes csúcsára. Továbbra is a piros jelzésen újabb, rövid emelkedővel nehezített ereszkedés után érkezünk meg a Szomorú-hágóba (Smutné sedlo, 1962 m), ahol észak felé elhagyjuk a főgerincet. A sziklás, kietlen Szomorú-völgyben (Smutná dolina) vezető kék jelzésen a felső részén meredek szerpentineken, majd a völgy északi hegyoldalát hosszan traverzálva érkezünk vissza a Fekete-pocsolyához, ahonnan a felfelé már megtett úton jutunk vissza utunk kiindulópontjára.

 

Rohácsi-völgyből a Volovecre és a Hegyes-Rohácsra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Rohácsi-völgyből a Volovecre és a Hegyes-Rohácsra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés