Podbanszkóról a Csendes-völgyön át a Száraz-hágóra Túra

A Podbanszkóról a Csendes-völgyön át a Száraz-hágóra Túra hossza 15 Km. Az útvonal szintemelkedése 1090 m, szintideje 6 Óra 45 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Podbanszkó (Podbanské, 940 m, 49.141993°, 19.902274°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Száraz-hágó (Suché sedlo, 1950 m, 49.231196°, 19.983011°)

Időkalkulátor a Száraz-hágóhoz: Podbanszkó – Zöld eá. (Tichá dolina, 983 m, 30 p) – Sárga eá. (Rázc. pod Kasprovým, 1265 m, 3 ó 45 p) – Száraz-hágó (2 ó 30 p).

Összesen: 6 ó 45 p. Vissza: 5 ó 30 p.

 

 

Itiner

1. A kicsiny Podbanszkó település központjában található parkolóból (940 m) indul a Liptói-Tátra leghosszabb völgyébe, a Csendes-völgybe (Tichá dolina) vezető sárga jelzésű turistaút. Viszonylag nagy hosszúsága mellett a völgy lejtése igen enyhe, ennek, valamint a völgyben vezető aszfaltozott útnak köszönhetően kisgyermekes családok és kerékpárosok is előszeretettel keresik fel. A parkolóból a Béla-patak (Belá) hídján átkelve, a szilárd burkolatú utat elérve balra, észak felé indulunk. A Kapor-völgybe (Kôprová dolina) vezető zöld jelzésű turistaút elágazásától (983 m) továbbra is a sárga jelzésen, jelentős emelkedő nélkül haladunk a Csendes-völgy mélyén az egykor sűrű, mára azonban a viharok és a szúkárok miatt erősen károsodott erdős környezetben. A völgyet keletről határoló gerincen a Liptói-Kereszt-hegy (Krížna) kiterjedt nyúlványai láthatók, számos völggyel és vályúval. Elérjük a Toman-völgybe vezető, 2008-ban lezárt turistaút elágazását (1164 m), innen már egyre szebb panoráma nyílik az előttünk magasodó Vörös-hegyek (Červené vrchy) csoportjára. Az egykori elágazástól to-vábbra is aszfaltozott úton folytatódik a túra, majd a Csendes-patak (Tichý potok) hídján átkelve elérjük a Száraz-hágóba vezető útelágazást (1265 m).

 

Podbanszkóról a Csendes-völgyön át a Száraz-hágóra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Podbanszkóról a Csendes-völgyön át a Száraz-hágóra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

2. A nyitott terepen található útjelző táblánál elhagyjuk a szilárd burkolatú utat, és továbbra is a sárga jelzésen maradva immár keskeny ösvényen megyünk tovább. Egy rövid, az eddigi útvonalhoz képest kissé nehezebb emelkedő után a fölöttünk emelkedő főgerinc déli lejtőn traverzálva keresztezünk néhány fenyőfákkal benőtt bordát és az ezeket egymástól elválasztó füves vályút, majd a Gáspár-csúcsról leereszkedő füves vályút keresztezve, a Beszkid (Beskid, 2012 m) délnyugati nyúlványait elérve északkelet felé fordulunk.

3. Immár a törpefenyők sávjában eleinte szélesen, majd mind szűkebben szerpentinezve emelkedünk egyre feljebb a meredek hegyoldalon. Az emelkedő végén egy hosszú, északnyugat felé irányuló traverzzel érkezünk meg a Tátra főgerincén található Száraz-hágóba (1950 m). A hágóból szinte karnyújtásnyira emelkedik a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch, 1987 m), amelyen keresztülmegy a főgerincen vezető piros jelzésű turistaút. A négy völgy találkozási pontjában, egyúttal fontos turistautak kereszteződésében emelkedő, gránitból felépülő Gáspár-csúcs a lengyel oldalról ide vezető kabinos felvonónak köszönhetően rendkívül népszerű a turisták körében.

 

Podbanszkóról a Csendes-völgyön át a Száraz-hágóra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Podbanszkóról a Csendes-völgyön át a Száraz-hágóra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés