Kő-pataki-tótól a Nagy-Lomnici-toronyra Túra

A Kő-pataki-tótól a Nagy-Lomnici-toronyra Túra Az útvonal szintemelkedése 20 m, szintideje 15 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 m, 49.187761°, 20.232259°) – ülőszékes felvonóval a Lomnici-nyeregbe (Lomnické sedlo, 2189 m).

Érkezési hely és legmagasabb pont: Nagy-Lomnici-torony (Veľká Lomnická veža, 2202 m, 49.185953°, 20.218011°)

Időkalkulátor: Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo, 2189 m) – Nagy-Lomnici-torony (15 p).

Összesen: 15 p.

 

 

Itiner

1. Tátralomnicon a villamos vasút állomásától a szállodák és panziók közötti parkban a kék jelzésen indulunk észak felé. Keresztezzük a Tátra körutat, majd a Hotel Morava alatti tisztás bal szélén vezető ösvényen megyünk tovább a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso, 1751 m) közlekedő kabinos felvonó alsó állomásáig. A kabinos felvonó pályájának jobb oldalán felfelé kanyargó, szilárd burkolatú széles erdei úton emelkedünk egyre feljebb a szélviharok által megtépázott erdős területen. Az aszfaltozott út egyik hosszú jobb kanyarulatánál elhagyjuk a balra elágazó kék jelzést, és rövid átkötés után rátérünk az egykori nagykabinos felvonó nyomvonalán a Grand Hotel Praha épületétől ide érkező zöld jelzésre.

2. Az út innen már szinte egyenesen emelkedik felfelé a felvonó Start nevű átszállóállomásának az épületéhez (1157 m). Innen egy darabig a sípálya jobb oldalán, majd a törpefenyők sávjába megérkezve nagyjából a sípályával párhuzamosan, széles kanyarokkal meredeken emelkedünk felfelé. A sípálya építési munkái miatt fokozottan figyelni kell a jelzést, amely a sípálya jobb oldalán halad, majd felső részén nagy ívben a Kő-pataki menedékház (Skalnatá chata, 1732 m) alá kanyarodik, végül a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 m) mellett ér véget.

A Kő-pataki-tóig vezető GPS-track elérhető a "Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz" elnevezésű túraleírás alatt.

3. A Kő-pataki-tótól a kétszemélyes, ülőszékes felvonóval juthatunk fel a Lomnici-nyeregbe (Lomnické sedlo, 2189 m), ahová a felvonó alatt néhány évtizeddel ezelőtt még jelzett turistaút vezetett. A nyeregből egy rövid, mindössze 600 méter hosszú, zölddel jelzett turistaút vezet végig a Lomnici-gerincen (Lomnický hrebeň), egészen az annak déli részén található Nagy-Lomnici-toronyig (2202 m). Ezért a rövid turistaútért is érdemes azonban ide felmenni, mert a Lomnici-nyeregből, majd a turistaút több kilátópontjáról nagyon szép kilátás nyílik a Tátra csúcsaira.

4. Alattunk látható a Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina) felső, Öt-tavi-katlan (Kotlina Piatych spišských plies) nevű felső része, melyben a gerincről négy tó, valamint a Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékháza, a Téry-menedékház (Téryho chata, 2015 m) is látható. A legnagyszerűbb kilátás azonban a Tátra harmadik legmagasabb csúcsára, a szinte kézzelfogható közelségben lévő Lomnici-csúcsra (Lomnický štít, 2632 m) nyílik. A csúcs első megmászói minden bizonnyal Fábri Jakab és családtagjai voltak 1760-1790 között. Az első ismert turista, aki feljutott a csúcsra, az angol utazó, Robert Townson volt, aki 1793. augusztus 17-én egy ismeretlen vezető kíséretében mászta meg a csúcsot.

Tátralomnicról a Nagy-Lomnici-toronyra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Tátralomnicról a Nagy-Lomnici-toronyra
Kép forrása: Nagy Árpád

 

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés
Hirdetés