Kiry parkolóból a Lejtős-réten át a Sötét-hegyre Túra

A Kiry parkolóból a Lejtős-réten át a Sötét-hegyre Túra hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 1150 m, szintideje 4 Óra 20 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Kiry parkoló (Kiry, 927 m, 49.275604°, 19.868900°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Vörös-hegyek,  Sötét-hegy  (Ciemniak,  2096  m, 49.231154°, 19.903295°)

Időkalkulátor a Sötét-hegyre: Kiry parkoló –Piros eá. balra(Ścieżka nad Reglami,  952  m, 20 p) –Keskeny-csorba (Chuda Przełączka, 1850 m,3 ó 15 p) –Sötét-hegy (45 p).

Összesen: 4 ó 20 p. Vissza: 3 ó 20 p.
 


Itiner

1. A Kościelisko-völgybe (Dolina Kościeliska) tervezett túrák kiindulópontja a Kościelisko községhez tartozó Kiry nevű üdülőtelep parkolója (927 m). Innen a dél felé induló zöld jelzés vezet a Nyugati-Tátra legszebb, leglátogatottabb völgyébe, amely számos túralehetőséget kínál. A turistaút egy hosszú, észak-déli tájolású tisztást hosszában keresztezve indul, és rögtön a tisztás déli végén megérkezünk a völgy turistaútjának első elágazásához (952 m).
 

 

Kiry parkolóból a Lejtős-réten át a Sötét-hegyre Forrás: Nagy Árpád
Kiry parkolóból a Lejtős-réten át a Sötét-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

2. A Felső erdei út (Ścieżka nad Reglami) keresztezi itt a völgyet, és itt ágazik el balra a Vörös-hegyek nyugatról nézve első csúcsára, a Sötét-hegyre vezető turistaút is. A piros jelzésű széles, murvás út eleinte sűrű erdőben vezet felfelé, majd megérkezik a kiterjedt, festői, napsütötte Lejtős-rétre (Polana Upłaz, 1309 m).

3. Az elkeskenyedő, sziklalépcsős ösvény a keletről nyugat felé lejtő tisztás keleti szélén halad, majd az egyre ritkuló erdőben a Lejtő-púpocska (Upłaziańska Kopka, 1457 m) nevű sziklához érkezünk. Innen eleinte törpefenyők között meredeken emelkedik az út, majd egy füves keleti lejtőn kényelmesen traverzálva érkezünk meg a Keskeny-csorba (Chuda Przełączka, 1850 m) nevével ellentétben viszonylag széles, füves-sziklás nyergébe. Ugyancsak ide érkezik a Kościelisko-völgyből a zöld jelzés, és együtt vezetnek tovább a Sötét-hegy csúcsára.

4. A csúcs megközelítése innen már viszonylag egyszerű, de azért meglehetősen fáradtságos. A mintegy háromnegyed órás túrát jelentő sziklás terepen az egykor jól kiépített, mára azonban jelentősen erodálódott ösvény a felső részén rövid szerpentineken vezet a Vörös-hegyek nyugatról nézve első mészkőcsúcsára (2096 m). A gránit- és mészkedvelő növényekben gazdag csúcsról szép kilátás nyílik a Kościelisko-völgyre, valamint a Tátra árvai részére.

5. A Sötét-hegyről kelet felé indulva bejárhatjuk a Vörös-hegyek további csúcsait, így átmehetünk a csoport legmagasabb csúcsára, a kőemberek seregéről jól felismerhető Vésett-kőre (Krzesanica). A lapos tetőről a Svinicától (Świnica) a Krivánig (Kriváň), valamint a Sebes-pataki-hegytől (Bystrá) a Szilfásig (Brestová) szép kilátás nyílik a Magas- és a Liptói-Tátra legmagasabb csúcsaira. Ettől keletre található a Kis-réti-hegy (Małołaczniak), valamint a Konrád-púp (Kondracka Kopą), a Vörös-hegyek keletről nézve első csúcsa.

6. A Lengyel-Tátra közkedvelt csúcsairól tetszőleges útvonalakon juthatunk vissza Kiry parkolójába, vagy akár Zakopane városába.
 

 

Kiry parkolóból a Lejtős-réten át a Sötét-hegyre Forrás: Nagy Árpád
Kiry parkolóból a Lejtős-réten át a Sötét-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés
Hirdetés