Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szilfásra Túra

A Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szilfásra Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 1145 m, szintideje 4 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Jalóci-völgy parkoló (Bobrovecká Vápenica, 748 m, 49.156421°, 19.632299°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Szilfás (Brestová, 1903 m, 49.222862°, 19.682171°)

Időkalkulátor a Szilfásra: Jalóci-völgy parkoló – Kék/Zöld jelzés eá. (Rázc. pod Parichvostu, 1010 m, 1 ó 30 p) – Pálenica-hágó (Sedlo Pálenica, 1573 m, 2 ó) – Szilfás (1 ó).

Összesen: 4 ó 30 p. Vissza: 3 ó 30 p.

 

 

Itiner

1. A Jalóc (Jalovec, 685 m) községtől északra fekvő Jalóci-völgy (Jalovská dolina) torkolatában lévő nagy tisztás déli szélén található parkolóból (748 m) a tisztás keleti szélén vezető sárga jelzésen indulunk északkelet felé. A párhuzamosan haladó piros jelzés hamarosan jobbra kanyarodik (806 m), mi viszont észak felé folytatjuk utunkat a Jalóci-völgyben. A turistaút eleinte magasan a Jalóci-patak (Jalovecký potok) fölött halad, majd visszaereszkedik a meder mellé, és jobbára a patak jobb partján megy tovább. A mindkét oldalán sűrű fenyvesekkel borított Jalóci-völgy mélyén haladva érkezünk meg a Nagy-Kopasz (Lysec) meredek déli lejtői alatt található útelágazáshoz (1010 m).

 

Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szürke-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szürke-hegyre Forrás: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

2. Ezúttal a balra nyíló, erdős Nagybobróci-völgyben (Bobrovecká dolina) folytatjuk utunkat a patak jobb partján felfelé. Keresztezünk több kisebb mellékpatakot, néhol kisebb tisztások szakítják meg a sűrű erdő egyhangúságát. Feljebb az erdő ritkulni kezd, egyre nagyobb füves területeken haladunk, majd a főgerinc alá felérve a ritkás erdőben elmegyünk a Nagybobróci-tavak (Bobrovecká plesá, 1497 m) felett. Egy hosszú tisztás felső végén az ösvény meredeken emelkedni kezd, majd élesen balra fordul, és a törpefenyős főgerinc déli lejtőjén traverzálva érkezik meg a Pálenica-hágóba (Sedlo Pálenica, 1573 m).

3. A Pálenica-hágóból a keresztező piros jelzésen északkelet felé indulva eleinte törpefenyőben, majd a széles, füves gerincháton haladunk, melyet később törmelékes terep vált fel. A főgerinc két hajlattal folytatódik, majd füves-sziklás teraszokon át érkezik meg a Szalatin-csoport legfontosabb csomó-pontjának számító Szilfás (1903 m) füves ormára. A Szürke-hegyről és a Szilfásról is több lehetséges útvonal közül választhatunk a túra befejezéséhez. Mindkét csúcsról visszamehetünk a felfelé megtett úton, vagy választhatunk akár a kiindulás ponttól eltérő érkezési helyet is.

 

Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szürke-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Jalóci-völgyből a Pálenica-hágón át a Szürke-hegyre Forrás: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés