Időutazás a Föld kamasz korába

Időutazás a Föld kamasz korába

Az Időutazás a Föld kamasz korába hossza 2 Km. Az útvonal szintemelkedése 100 m, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Palóc Grand Canyon

Déli irányból érkezva át kell gurulnunk Nógrádszakálon, majd a település végét jelző táblától nagyjából 1 kilométerre érjük el az útszélén álló pici "Páris-patak szurdokvölgye" táblát. A tábla után lesz jobbra egy földút, melynek szélén, kicsit bentebb le tudunk parkolni. Innen már látszik a szurdok bejáratához épített esőbeálló.

 

A Palóc Grand Canyon
A Palóc Grand Canyon

A szurdok főága jól követhető, és könnyen, akár gyermekekkel is járható. Az év túlnyomó részén száraz, de nagyobb esőzések, illetve hó olvadást követően pici ér formájában, apró zuhatagokon keresztül csorog le a víz - ilyenkor, és esőben, nem ajánlott a szurdokban túrázás, mivel az üledékes, homokos kőzet, amivből a falak vannak, könnyen omlanak.

Kőbabák ForrĂĄs: Paraferee
Kőbabák
Kép forrása: Paraferee
 

A főág járható végén egy sziklakarély tövébwen apró vízesés, illetve szárazabb időszakban a falon éppen csak csordogáló víz fogad minket. Innen ugyanott kell visszagyalogolni, amerre jöttünk. Ha kalandos kedvünkben vagyunk, visszafele tartva balkezünkre nyílik a mellékág, mely a számos bedőlt fa miatt vadregényesebb, és meredekebb is.

Ezen az ágon cirka fél órát tudunk kapaszkodni felfele, amikor az ágat a zöld-keresztjelzés keresztezi. Balra felfele és egyben kifele a mellékág aljából, egy darabon kapaszkodunk (lombkorona vastagságtól függően akár kilátás is nyílik közben Rárósmulyadra, mely ma már Szlovákia területén található. A nagyon jellegzetes formájú temploma Magyarország első teljesen betonvas szerkezetű temploma volt. Az utat követve hamar a szurdok főágának falának tetejéhez érünk. Itt nagyon óvatosan gyalogoljunk, és semmiképp ne térjünk le az ösvényről. Balra tartva a főág és mellékág találkozásához érünk vissza, ahol egy rövid de igen csak meredélyen tudunk beereszkedni a szurdokba.

A zöld-keresztjelölésnél viszont jobbra fordulva és azt követve egy körívet leírva a szurdok elejére jutunk vissza, ahol egy lépcsőn ereszkedünk le a szurdokba.

 

A Geopark

A nógrádszakáli szurdoktól cirka 15-20 percnyi autókázásra fekszik Ipolytarnóc, melynek határában találjuk az Ipolytgarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet - Geoparkot. A megfoghatatlan nyugalmat árasztó park – a levelek között bujkáló szél susogása, a víz és erdő talajának illata, a lankásan hullámzó táj látványa, a Földből áradó sugárzás együttese azonnal olyan érzést kelt bennünk, mintha hazaértünk volna - nagyrésze ingyenesen látogatható, de vannak fizetős részek is, melyeken érdemes résztvenni.  

A Lombkorona-sétány főleg a gyerkőcöknek lesz izgalmas ForrĂĄs: Paraferee
A Lombkorona-sétány főleg a gyerkőcöknek lesz izgalmas
Kép forrása: Paraferee

Fizetős programok a Lombkorona-sétány, melyen biztonsági felszerelés viselése mellett 8-10 méter magasan húzódó függőhidakon lehet gyalogolni. A kicsiknek hatalmas kaland lehet, de a „földhöz ragadt” felnőtteknek is izgalmas negyedórát kínál.

A másik kihagyhatatlan program a Borókás-árok Geológiai tanösvény. Ezen a vezetett túrán közel 20 millió évet utazunk vissza a Föld korába. Az ösvény mentén, különböző állomások során kapunk betekintést a múltba, míg végül a kör csúcspontján örök pillanatképpé kövesedett dínóstrandra érünk. A fedett területen, egy 20 millió éve itt húzódó folyó megkövesedett partszakasz részletét nézhetjük meg közelről, melyen több száz különböző lábnyom maradt meg az utókornak. Mindez egy közeli, gigantikus és egyben végzetes vulkán kitörésnek köszönhető, mely szó szerint kiégette az akkor még puha és nedves, homokos, agyagos talajban levő nyomokat.

Megkövesedett strand ForrĂĄs: Paraferee
Megkövesedett strand
Kép forrása: Paraferee
 

A Palóc Grand Canyon térképe 

Hirdetés