Fehérvíz parkolóból a Késmárki-Zöld-tó mellett a Nagy-Fehér-tóhoz Túra

A Fehérvíz parkolóból a Késmárki-Zöld-tó mellett a Nagy-Fehér-tóhoz Túra hossza 16 Km. Az útvonal szintemelkedése 735 m, szintideje 5 Óra 10 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Fehérvíz amh. (Biela voda, 925 m, 49.187716°, 20.292465°)

Legmagasabb pont: Háromszög-tó (Trojrohé pleso, ~1620 m, 49.218828°, 20.229910°)

Időkalkulátor a Nagy-Fehér-tó körtúrához: Fehérvíz amh. – Zsázsa-forrás (Šalviový prameň, 1200 m, 55 p) – Zöld-tó (Zelené pleso, 1545 m, 1 ó 45 p) – Nagy-Fehér-tó (Veľké Biele pleso, 1612 m, 30 p) – Zsázsa-forrás (Šalviový prameň, 1200 m, 1 ó 15 p) – Fehérvíz amh. (45 p).

Összesen: 5 ó 10 p. Vissza: 5 ó 25 p.

 

 

Itiner

1. A Fehér-víz autóbusz megállóhely parkolójából a sárga jelzésű széles erdei úton indulunk északnyugat felé. A Matlárházáról érkező kék jelzésű út csatlakozása (1058 m) után egyenletesen emelkedő terepen érkezünk meg a Zsázsa-forráshoz (Šalviový prameň, 1200 m). A forrás közelében a kék jelzés egyenesen megy tovább, a sárga viszont balra fordul, majd a Késmárki-Fehér-víz (Kežmarská Biela voda) felett átívelő hídon át törmelékes terepen emelkedik tovább. Újabb útelágazást (1252 m) elhagyva a fák ritkulni kezdenek, a fenyők lassan elmaradnak, a Zöld-tavi-völgyben (Dolina Zeleného plesa) már törpefenyők között haladunk. Hosszú, de fizikailag nem túl megerőltető, kanyargós úton kis idő múlva megérkezünk a Késmárki-Zöld-tó (Zelené pleso, 1545 m) partján álló Zöld-tavi menedékházhoz (Chata pri Zelenom plese, 1551 m). A Zöld-tavi-völgy zárlatát képező sziklaamfiteátrum négy mellékvölgyével, a Weber-csúcs (Malý Kežmarský štít) 900 m magas északi falával a Tátra legszebb részei közé tartozik.

 

Fehérvíz parkolóból a Késmárki-Zöld-tó mellett a Nagy-Fehér-tóhoz ForrĂĄs: Nagy Árpád
Fehérvíz parkolóból a Késmárki-Zöld-tó mellett a Nagy-Fehér-tóhoz
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

2. A menedékháztól a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská Magistrála) északkelet felé indulunk. A Zerge-csúcs (Kozí štít) délkelti hegyoldalát keresztezve némi ereszkedést követő lassú, majd egy szakaszon meredekebb emelkedéssel, a szép fekvésű, kicsiny Háromszög-tó (Trojrohé pleso) mellett elhaladva érkezünk meg a Fehér-tavi-völgy (Dolina Bielych plies) legnagyobb tavához, a Nagy-Fehér-tóhoz (Veľké Biele pleso, 1612 m). Itt a keresztező kék jelzésen jobbra fordulunk, és a törpefenyők között vezető kavicsos ösvényen mérsékelten, majd rövid szakaszokon meredeken ereszkedünk lefelé. Szúette fenyők között kanyarogva kétszer keresztezzük a Fehér-patakot (Biely potok), majd a keskeny erdei ösvényen egy gyér tisztáson található esőbeállóhoz jutunk.

3. Innen a kék jelzést az utóbbi években jobbra, az erdőbe terelték, és egy rövid, a Késmárki-Fehér-vizet (Kežmarská Biela voda) keresztező szakasz átvezet a Zöld-tótól érkező sárga jelzésre. Törmelékes terepen, egy jobbra kezdődő ösvény elágazását (1252 m) elhagyva érkezünk meg a Zsázsa-forrás melletti útelágazáshoz, ahová az eredeti kék jelzést követve is érkezni kellene. Az útelágazást, majd a nagyobb tisztáson található forrást elhagyva széles, jól karbantartott erdei úton egyenletes lejtéssel ereszkedünk lefelé. Jobbról elhagyjuk a Matlárházára vezető kék jelzés elágazását (1058 m), majd hamarosan megérkezünk a Fehér-víz melletti parkolóba (925 m).

 

Fehérvíz parkolóból a Késmárki-Zöld-tó mellett a Nagy-Fehér-tóhoz ForrĂĄs: Nagy Árpád
Fehérvíz parkolóból a Késmárki-Zöld-tó mellett a Nagy-Fehér-tóhoz
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés