Fehér-völgy - Őz-szikla - Palánkos-völgy körtúra

Fehér-völgy - Őz-szikla - Palánkos-völgy körtúra

Nagy Árpád
Nagy Árpád
A Fehér-völgy - Őz-szikla - Palánkos-völgy körtúra hossza 6.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 455 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

A Lengyel-Tátra magyar turisták által talán kevésbé ismert, de legalábbis kevésbé látogatott magaslata a Palánkos-völgyből (Dolina Strążyska) és a Fehér-völgyből (Dolina Białego) is elérhető Őz-szikla (Sarnia Skała, 1377 m) mészkőcsúcsa, amely a Hosszú-Giewont (Długi Giewont) gerincétől északra emelkedik ki az erdőből. A népszerű kilátócsúcsra vezető túra a Strąźyska utca végén található parkolókból körtúraként is teljesíthető, ha ezt választjuk, akkor bemelegítésképpen a Lengyel-Tátrát az erdőövezet alsó határán keresztben átszelő Alsó erdei út (Droga pod Reglami) rövid szakaszán szoktathatjuk izmainkat az emelkedőkhöz. Az erdőhatár alatt, gyakorlatilag a város és az erdő találkozásánál kialakított Alsó erdei út a Giewonttól északra szeli át a hegységet, keresztezve a Zakopane felé nyíló völgyeket.

Fehér-völgy - Őz-szikla - Palánkos-völgy körtúra-5
Havasi gyopár
Fehér-völgy - Őz-szikla - Palánkos-völgy körtúra-5
Forrás: Nagy Árpád

Ha nyár elején járunk erre, az út mentén gyönyörű havasi virágok sokasága vonzza a tekintetet és késztet állandó megállásra. A Tátrában közönségesnek mondható virágok, mint pl. a gombos varjúköröm (Phyteuma orbiculare), a bókoló gyömbérgyökér (Geum rivale), vagy a buglyos szegfű (Dianthus superbus) mellett olyan különlegességeket is láthattunk itt, mint pl. a kosborfélék családjába, azon belül az orchideafélék nemzetségébe tartozó erdei ujjaskosbort (Dactylorhiza fuchsii), gömböskosbort (Traunsteinera globosa) és a szúnyoglábú bibircsvirágot (Gymandenia conopsea).

Az Alsó erdei útról a Fehér-völgybe

A Fehér-völgy torkolatánál megváltjuk belépőnket a nemzeti parkba, majd a Fehér-patak mellett megkezdjük ennek a rövid völgynek a bejárását. A közeli rövidebb völgyekhez hasonlóan ez a völgy is rövid idő alatt kényelmesen bejárható, ezért ez a túra más völgyek bejárásával is összekapcsolható. Ebben a hangulatos, kellemesen emelkedő völgyben az erdőből kiemelkedő sziklacsúcsok lábánál folydogáló, gyors sodrású Fehér-patak mellett az Alsó erdei úttól a Felső erdei útig (Ścieżka nad Reglami) vezet a turistaút. A patak medrét kisebb-nagyobb sziklalépcsők szabdalják, amelyekről a sebesen száguldó víz kisebb vízeséseket képezve hull alá.

Fehér-völgy  Őz-szikla  Palánkos-völgy körtúra-1
Fehér-völgy
Fehér-völgy Őz-szikla Palánkos-völgy körtúra-1
Forrás: Nagy Árpád

A lassan emelkedő völgy felső részén egy-két meredek, de rövid emelkedőt leküzdve érkezünk a Vörös-nyeregbe (Czerwona Przełęcz, 1300 m), az Őz-szikára vezető fekete jelzés elágazásához. A nyereg közelében újabb kosborféléket, mégpedig füles kosbort (Orchis mascula) és kétlevelű sarkvirágot (Platanthera bifolia) is láthatunk.

Az Őz-szikla mészkőcsúcsán

A nyeregből pár perc alatt kijutunk az erdőből, ekkor már előttünk magasodik az Őz-szikla hatalmas tömbje. Eleinte törmelékes, majd a turisták bakancsai által szinte tükörsimára csiszolt sziklalépcsőkön jutunk fel a szinte teljesen lapos csúcstömbre. A nem túl magas sziklaszirt a Giewont, az „Alvó lovag” lábánál emelkedik ki az erdős hegyoldalból, ideális fekvésének köszönhetően, kedvező időjárási körülmények között nem mindennapi kilátás nyílik róla Zakopane jelképe, a Giewont (1894 m) felé.

Fehér-völgy  Őz-szikla  Palánkos-völgy körtúra-2
Őz-szikla
Fehér-völgy Őz-szikla Palánkos-völgy körtúra-2
Forrás: Nagy Árpád
Fehér-völgy  Őz-szikla  Palánkos-völgy körtúra-3
Kilátás az Őz-szikláról Zakopane felé
Fehér-völgy Őz-szikla Palánkos-völgy körtúra-3
Forrás: Nagy Árpád

Az Őz-szikla tömbjében szerencsés esetben a Tátra szimbólumának számító, fokozottan védett havasi gyopárt (Leontopodium alpinum) is találunk, amely csak mészköves talajon fordul elő, ezért a Tátrában meglehetősen kevés helyen találkozhatunk vele. A Tátra mészkő alkotta gerincein 1500-1800 m között megtalálható kecses kis virágok sziklapárkányokon és meredek bérceken akár 2300 m-ig előfordulnak, érdekessége, hogy nem csak az álvirágzata gyapjas, az egész növényt gyapjas-nemezes szőr borítja. A csúcson a gyopárhoz hasonlóan csak mészköves talajon előforduló, élénk lila sugárvirágjairól és narancssárga csöves virágjairól messziről felismerhető havasi őszirózsa (Aster alpinus) is előfordul.

Visszatérés a Palánkos-völgyön át

Az Őz-szikláról a Vörös-nyeregbe visszatérve jobbra, nyugat felé indulunk, és jól kiépített sziklalépcsőkön ereszkedünk le a Palánkos-völgybe. A lépcsősor végét jelentő tisztásról balra fordulva pár perc alatt eljutunk a Siklawica-vízeséshez (Siklawica, 1100 m), amely a legkisebb fáradtsággal megközelíthető tátrai vízesésként nagy népszerűségnek örvend. A kétlépcsős, mindkét lépcsőjén kb. 12 m magasságból aláhulló vízesés a Giewont északi fala alatt található.

Fehér-völgy  Őz-szikla  Palánkos-völgy körtúra-4
A Teaház a Palánkos-völgyben
Fehér-völgy Őz-szikla Palánkos-völgy körtúra-4
Forrás: Nagy Árpád

A vízeséstől a tisztásra visszatérve az itt található, egykori pásztorkunyhóból kialakított, Parzenica Teaház (Herbaciarnia Parzenica) nevű kis büfében felfrissülhetünk, majd a Palánkos-völgyben kényelmesen lefelé vezető turistaúton juthatunk vissza a völgy torkolatában található parkolóba.

Hirdetés