Erdei Iskola és Szentkút túraút a Kupi-erdőben

Az Erdei Iskola és Szentkút túraút a Kupi-erdőben hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 71 m, szintideje 1 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Kup települése mellett helyezkedik el az összefüggő erdős területet képező Kupi-erdő, amely azon túl, hogy számos régi tölgyfa egyeddel és értékes vadállománnyal is rendelkezik, található benne az Esterházy Erdei Iskola, amelyben gyerekek nyári táborok alkalmával játékos keretek között igen sokat tanulhatnak a természetről és az élővilágról, valamint átfolyik rajta a Körös-patak. Az oktatást az itt dolgozó erdészek végzik, akiknek igen nagy az elkötelezettsége a Kupi-erdő iránt. Az erdőben két tanösvényt alakítottak ki az érdeklődők számára, egy 1 km-es és egy 4 km-es kört.

1. Kup felől érkezve a főútról jobbra bekanyarodva máris a Kupi erdőben vagyunk. Innen egy kb. 2 km-es hosszú egyenes útszakaszon jutunk el az erdészházig. Ide akár gyalogosan, akár kerékpárral vagy autóval is be lehet hajtani. Az erdészház mellett találjuk az erdei-iskolát egy külön épületben. Innen indul a rövidebbik, kb. 1 km hosszú tanösvény a fák közé.
 

 

Kellemes árnyas tanösvények várják a látogatókat a Kupi-erdőben Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kellemes árnyas tanösvények várják a látogatókat a Kupi-erdőben
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

2. Az ösvény tölgyfákkal és cserjékkel sűrűn benőtt erdős szakaszon át vezet, amelyek között borostyánszőnyeg lapul mindenütt. Hamarosan elérkezünk a Szentkúthoz, a nyári forróságban csak annyi tűnik fel, hogy zöldebbek a fák és mintha a levegő is kicsit frissebb lenne. A forrás egy laza homokos talajból bugyog fel, de mivel a környezete zavartalan, ezért teljesen kristálytiszta. Érdemes kulacsunkat itt megmeríteni, üdítő friss vízhez juthatunk.

3. A Szentkúttól visszafelé haladva, erdei kerítésen keresztül kilépünk az erdei "főútra", ahol az ösvényeket és túrautakat jelző oszlopot egyből meg is találjuk. A táblákat nézegetve könnyű eldönteni, hogy merre is haladjunk tovább. Mi ugyanarra, amerről jöttünk, az erdészház érintésével visszatérünk kiindulópontunkra.

 

Hirdetés