Betyárok nyomában a Kerca mentén Túra

A Betyárok nyomában a Kerca mentén Túra hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 77 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ismerkedjünk meg egy kicsit azzal a ténnyel, hogy az Őrség egykoron tényleg őrség volt. Vagyis ezen a területen alakítottak ki határvidéki őrhelyeket az Árpád korban és határként szolgált a történelmi Kuruc - Labanc háborúk idején az 1700-as évek elején. Sok helyi gazdálkodó vett részt ezekben a háborúkban, és vannak, akiknek fennmaradt a nevük a krónikákban. Ilyen volt például a Szentpéterről származó Batta György, aki Kis Gergely kuruc ezredes csapatában szolgált, és a Stájer országi megelőző hadjáratokban vett részt. A hadnagy az 1709-es körmendi vereség után bujdosóvá lett és betyárként élte további életét a környéken. Hozzá hasonló hazamenni nem merő kóborlókból alakított csapatot és az osztrák területeken tett fosztogatásai legendás hőssé emelték a helyiek szemében. A legendák pedig ide vezetnek Szomoróc környékére. Járjuk hát be ezt a vidéket, ráadásul nagyon szép a táj is.
 

 

Betyárok nyomában a Kerca mentén

1. Szomorócon a haranglábnál érdemes leparkolni, illetve ha busszal jönnénk, akkor Őriszentpéterről tudunk idejutni, de a busz csak Kercaszomorig megy, onnan sétálnunk kell. Jobban megéri ide biciklizni egy Őrin bérelt bringával. Szomorócot az ország legbátrabb falvának is emlegetik, mert 1920-ban a lakosság fegyverrel vívta ki Magyarországhoz való visszacsatolását a helyi megszálló szláv erőkkel szemben. Maga a harangláb is ennek emlékére emeltetett 1922-ben. A sárga jelzésen indulunk a határ felé. Pár lépés után egy kiállított tűzoltó kocsit találunk, vele szemben pedig egy információs táblát, amin elolvashatjuk Szomoróc történetét.
 

 

Harangláb az 1920-as visszacsatolási harcok emlékére Forrás: Nyáry Tamás
Harangláb az 1920-as visszacsatolási harcok emlékére
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

2. Tovább megyünk az utcán, ahol elmegyünk a szomoróci temető mellett és rövidesen megérkezünk az országhatárra. Itt az útkereszteződésben balra fordulunk, a táblák is mutatják, hogy erre található a Kerca menti tanösvény, ahová igyekszünk.
 

 

Tábla mutatja a Kerca menti tanösvényt Forrás: Nyáry Tamás
Tábla mutatja a Kerca menti tanösvényt
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

Az ösvény nagyon röviden a határ mentén halad, aztán eléri a Kerca patakot ahol egy betonhíd biztosítja az átjutást. A patak nagyon szép mindkét irányban.

3. A tanösvény a Kerca menti rétek élővilágát mutatja be, meg is érkezünk egy nagyon hosszú rét szélére. Olyan nyugalom honol itt, hogy az embernek a szívverése is lelassul egy kicsit, és csak néz perceken keresztül. De sétáljunk tovább a réten, élvezzük a nyugalmat, és játsszunk el a gondolattal, hogy itt hajdanán kóborlók járták a csalitost. Batta például innen nem messze egy erdei forrásnál lőtte keresztül magát puska tisztogatás közben, a most Szlovénia területén lévő Kotormány-hegyi szőlőkben pedig egy Csámpás Istók nevű haramia fosztogatta a tehetős földműveseket. A jelen és a történelem összeér, és nagyon érdekes dolog megélni.
 

 

A Kerca menti rétek élővilágát mutatja be Forrás: Nyáry Tamás
A Kerca menti rétek élővilágát mutatja be
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

4. A rét széli táblák segítségével betekintést nyerhetünk a telepített és őshonos növényfajok együttélésébe, majd a rétek állatvilágába is. Az ösvény annyira lankás és sima, hogy ide akár babakocsit is be lehet tolni, egy remek kis családi séta. A rétet végigjárva az erdők fáival és a patak menti kórófajtákkal is megismerkedünk, aztán visszatérünk a patakhoz.
 

 

A rét széli táblák segítségével betekintést nyerhetünk a telepített és őshonos növényfajok együttélésébe Forrás: Nyáry Tamás
A rét széli táblák segítségével betekintést nyerhetünk a telepített és őshonos növényfajok együttélésébe
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

A patakon egy gázlón kelhetünk át, ezen az úton visszajutunk a haranglábhoz. Viszont van még itt valami az erdőben, amit igazán érdemes megnézni, tegyünk egy kis kitérőt a kék jelzésen felfelé.

5. Mindösszesen 300 métert kell felfelé sétálnunk és egy kis magaslaton egy ismertető tábla mögött megnézhetjük a Szent Vencel templom helyét. A templom az Őrség legrégebbi Árpád kori építménye volt, és a legfontosabb szakrális helynek számított egészen a tatárjárásig, amikor felgyújtották. Olyan fontos helyszín volt, hogy később helyreállították és a Mohácsi csata után is még virágzó plébánia működött itt és a környékbeliek vásárokat tartottak.
 

 

Az erdőben megtaláljuk Szent Vencel templomának helyét Forrás: Nyáry Tamás
Az erdőben megtaláljuk Szent Vencel templomának helyét
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

Maga a templom már nem létezik. 1781-ben II József türelmi rendelete megpecsételte a sorsát. Köveit elhordták és a falun belül építettek meg belőle egy új templomot. Az ott lévő temető 1844-ben szűnt meg. Szóval van ennek a helynek egyfajta kisugárzása ott az erdőben. Mindenképpen javaslom meglátogatni. A kitérő után visszatérünk a gázlóhoz és az eredeti ösvényen visszasétálunk a haranglábhoz.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu 

Hirdetés