Barlangligetről a Bélai-cseppkőbarlanghoz Túra

A Barlangligetről a Bélai-cseppkőbarlanghoz Túra hossza 1 Km. Az útvonal szintemelkedése 130 m, szintideje 1 Óra 50 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Barlangliget (Tatranská Kotlina, 760 m, 49.229545°, 20.317145°)

Érkezési hely: Bélai-cseppkőbarlang (Belianska jaskyňa, 890 m, 20 p, 49.229107°, 20.311678°)

 

Itiner

1. A Magas-Tátra keleti részén, a Barlangliget feletti Kobold-hegy (Kobylí vrch) északi lejtőjén található a Bélai-cseppkőbarlang, amely a Tátra szlovák oldalának egyetlen látogatható barlangja. A sárga jelzésű tanösvényen elérhető barlangot 1882-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, az elektromos világítást 1896-ban vezették be. A barlang bejárata 890 m magasságban található, teljes hossza 1752 m (ebből 1370 m bejárható). A 125 m szintkülönbségű, két egymásba nyíló meredek sziklahasadékból álló barlangot kb. 70 p alatt járhatjuk végig, átlagos hőmérséklete + 5°C körül mozog. A barlang a november végi két hetes szünetet kivéve egész évben, csoportosan látogatható, a csoportok óránként vagy másfél óránként (szükség szerint ennél sűrűbben is) indulnak. A barlang elérhetősége: (magyarul is olvasható).

 

Barlangligetről a Bélai-cseppkőbarlanghoz ForrĂĄs: Mika László Tamás
Barlangligetről a Bélai-cseppkőbarlanghoz
Kép forrása: Mika László Tamás

Galériáért katt a képre!

 

2. A barlangba belépve hamarosan elágazáshoz érkezünk, ahol a barlang két, nagyjából párhuzamos folyosóra nyílik szét. A barlang-túra a bal oldali járaton, a Felfedezők termében (Dóm objaviťelov) folytatódik, ahonnan erős emelkedéssel, két kis tavat elhagyva érkezünk a Hosszú-folyosóba (Dlhá chodba). Jól kiépített szerpentinekben vezet utunk, a folyosó első részén található a Magas dóm (Vysoký dóm), a gyönyörű cseppkövekkel szegélyezett Fehér-tóval. A folyosó felső végén lévő Pálma-termet (Palmová sieň) elhagyva bepillantást nyerünk a Rom-terembe (Zrútený dóm), melyben a Pisai ferde-torony nevű cseppkőképződmény látható. A terem nem véletlenül kapta nevét, az embernek olyan érzése támad, mintha egy földrengés dobálta volna szerteszét a hatalmas sziklákat.

3. Innen egy mesterséges vágaton át a Betyár-kamrába (Zbojnícka komora) jutunk, bal oldalt megpillanthatjuk az Arany-tavat, hátterében szebbnél-szebb cseppkőalakzatokkal. Ezután már csak rövid ideig emelkedik a járat, majd egy újabb, cseppkővel gazdagon díszített termet elhagyva, meredek lépcsőkön lefelé indulva megérkezünk a Vízesés-terembe (Veľký dóm), ahol egy kb. 25 m magas cseppkő-vízesés elragadó látványa fogad. Tovább folytatva az ereszkedést, utunk a Zene-terembe (Hudobná sieň) vezet, ahol újabb tavacskát pillantunk meg. A járat következő jelentősebb kitágulása a Fehér-terem (Biely dóm), melynek nevezetessége, hogy a terem összes cseppkőképződménye márványfehér. A hosszú Mély-termen (Hlboký dóm) át a Törmelék-terembe (Priepasťová chodba) érkezünk, ahol a mennyezetről lehulló cseppkövek között kanyarog a járat. Ezután már csak egy mesterséges áttörésen kell áthaladnunk, és máris visszaérkeztünk az elágazáshoz, ahonnan pár perc alatt kijutunk a barlangból.

 

Barlangligetről a Bélai-cseppkőbarlanghoz ForrĂĄs: Mika László Tamás
Barlangligetről a Bélai-cseppkőbarlanghoz
Kép forrása: Mika László Tamás

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés