Menü

sportág: TÚRA    táv: 9,5 km    szintemelkedés: 400 m    szintidő: 3 óra     nehézség: Közepes

Barangolás Bánkút környékén

Hazánk egyik legmagasabb pontján, a 956 m magas Bálványon található Petőfi-kilátót minden évszakban érdemes meglátogatni. Télen azonban még izgalmasabb lehet, hiszen ilyenkor általában még tisztább a levegő és nagy eséllyel akár a Magas-Tátra vonulatait is megpillanthatjuk a távolban. Az évszakra gyakran jellemző hőmérsékleti inverzió (a völgyekben hidegebb van, mint a magasabban fekvő csúcsokon) miatt sokszor gyönyörködhetünk az alattunk elterülő völgyeket paplanszerűen beborító felhők látványában. Ezért, és a téli erdő csendes, békés hangulata miatt is megéri egy körtúrával összekapcsolni a kilátó megtekintését.

(Vígh-Tarsonyi Gergő túraleírása)

 

 

Itiner

1. A Bánkúton található Fehér Sas Panziótól indulunk, ahol a kerítésen több turistatérkép is segít eligazodni a számos útvonal között. A piros sáv jelzést követve északi irányba kezdjük meg utunkat. Elhaladunk a Bánkúti Síház mellett, majd keresztezzük a műutat. Innentől enyhén emelkedik utunk, amely hol bükkösök, hol fenyvesek között vezet. Tőlünk jobbra, kissé hátrafelé többször feltűnik a fák között a hatalmas gombára emlékeztető NATO radar.

 

Barangolás Bánkút környékén ForrĂĄs: Vígh-Tarsonyi Gergő

 

2. Egy idő után ereszkedni kezd az ösvény és ismét elérjük a műutat, amit keresztezve áttérünk a piros kör jelzésre. Egyre csak lefelé haladunk és hamarosan elérjük a Meteor-forrást.

3. Egy rövid szakaszon a forrástól a sárga kört követjük, amely a sárga kereszt jelzésbe vezet minket.

4. Jobbra fordulunk a sárga kereszten és megkezdjük a hosszú visszakapaszkodásunkat Bánkút felé. Szép lassan haladunk egy kis patak mentén, elhaladunk a Bánkúti Vízház mellett, majd lassan feltűnnek a sípályák. Innen már nincs messze kiindulási helyünk, ám még hátra van a nap "fénypontja", a Bálvány csúcsán álló Petőfi-kilátó.

5. A Fehér Sas Panziótól néhány métert haladunk a műúton, majd a zöld kereszt jelzésre térünk, csatlakozik hozzánk a Kék háromszög is és némi emelkedőt leküzdve pár száz métert megtéve elérjük a kilátót. Fentről tiszta időben Pazar körpanoráma tárul elénk.

 

Barangolás Bánkút környékén ForrĂĄs: Vígh-Tarsonyi Gergő

 

6. Miután kipihentük és kigyönyörködtük magunkat, az idevezető úton térünk vissza a Panzióhoz.

 

Összesítés

A Barangolás Bánkút környékén hossza 9,5 km, az útvonal szintemelkedése 400 méter, szintideje 3 óra, nehézsége közepes. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Péntek Szombat Vasárnap Hétfő
°C 5 / 10 2 / 9 2 / 9 2 / 7
mm 0.0 0.0 0.0 4.9
km/h 11.9 6.1 5.8 3.2

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info