Bánki-tó túra

Bánki-tó túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Bánki-tó túra hossza 5.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 175 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű (Családi). Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Bánki-tó környéke egy szépen fejlődő turisztikai központ, ahol nem csak strandolni, horgászni, wellnessezni és pihenni lehet, de még kirándulni is. Persze ezek nem zárják ki egymást, így a lehetőségek száma szinte határtalan.

Egy viszonylag fiatal forrástó és a Cserhát magaslatai

Főleg a sárga úton

Ha itt járunk és valóban kirándulni is támad kedvünk, akkor a települést átszelő sárga jelzésen tudunk kalandozni mindkét irányba. Nyugat felé Rétságon keresztül egészen a Börzsöny lábáig, Diósjenőig juthatunk el, kelet felé pedig a Cserhát mélyére barangolhatunk, Alsópetény felé a Nagy-Kő-szikla hegy ormán található Prónay-kilátóig. A távolságoknak csak erőnlétünk és a túrázásra szánt időnk szabhat határt.

Bánki-tó túra-2
Erdei ösvény a tó fölött
Bánki-tó túra-2
Forrás: Nyáry Tamás

Akármeddig is megyünk, vegyük számításba, hogy onnan ugyanazon az úton kell visszatérjünk, mert a környéken nincs más turista jelzés, és nincs lehetőség körtúrázásra. Ebben a leírásban keleti irányba a Hársas-tetőig sétálunk el, majd visszatérünk és körbejárjuk a tavat is.

Körbenézés a Hársas-tetőn

A tó keleti oldalán a kemping közelében találunk egy tágas parkolót, itt leparkolunk és már indulhatunk is. Átlépünk a vasúti síneken, aztán egy ház mellett jobbra fordulva lassan emelkedni kezdünk a hegyoldalban. Néhány lépés után az erdőben egy bal kanyarral ráfordulunk a hegyre és az elsőre igen meredeknek tűnő hegyoldalon egyenesen felfele kapaszkodva kiderül, hogy nem is annyira meredek. Az emelkedő végén el is fogy az erdő és egy művelés alatt álló terület mellett, szekérúton sétálunk tovább. Innen észak felé, már messzebbre elláthatunk, feltűnnek a Romhány környéki dombok.

Bánki-tó túra-3
Vadles az út mentén
Bánki-tó túra-3
Forrás: Nyáry Tamás

Az út szélén egy vadlesből még jobban megfigyelhetjük a környéket. Aki szemfüles, az felfedezheti a Szanda-vár jellegzetes formájú dupla ormát is. Innen nincs túl sok szint már a Hársas-tető legmagasabb pontjáig, szinte teljesen vízszintesen halad az út. Mégis érdemes idáig elmenni, mert a tetőpont közelében dél felé is mezők nyílnak és innen még több hegy válik láthatóvá. Szemközt a Naszály erdővel borított vonulatát fedezhetjük fel, érdekes erről az oldalról nézve, ahonnan egyáltalán nem látszik a bánya. Attól jobbra pedig a Börzsöny, és a Dunakanyaron túl a Visegrádi-hegység kéklő csúcsai sorakoznak. Innen, ugyanazon az útvonalon kényelmesen visszasétálunk a tóhoz.

Bánki-tó túra-4
Kilátás a Naszályra
Bánki-tó túra-4
Forrás: Nyáry Tamás

Bánki-tó kerülés

Sétányok és horgászstégek

A parkolóba visszatérve egy hídon átjutunk a tópartra és a sétányon folytatjuk a gyaloglást. A Bánki-tó nevét az 1800-as évek elején említik először írásos feljegyzésben. Vizét a mederből feltörő források táplálják, és emiatt a helyiek tengerszemnek nevezték, mivel nem befolyó patak táplálja. Az 1900-as évek végére elmocsarasodott, majd 2000 környékén iszapkotrással, part rendezéssel szépítették meg. A sétányon sok horgászstég és pihenőpad található, érdemes kicsit elidőzni és belemerülni a látványba.

Bánki-tó túra-5
Sétány a szinpadnál
Bánki-tó túra-5
Forrás: Nyáry Tamás

Először a vízi színpadot közelítjük meg, ahol nyáron előadások, kertmozi és különböző rendezvények szoktak lenni. Na és persze a Bánki-tó fesztivál is. A színpadot elhagyva a strand bejáratához érkezünk, amely a wellness hotel kertjében található.

Bánki-tó túra-1
Bánki-tó partján
Bánki-tó túra-1
Forrás: Nyáry Tamás

Kempingtől a wellnessig

Az utat itt nem tudjuk a parton folytatni, a hotel külső oldalán az utcán haladunk tovább egészen a kempingig. Persze azért a tavat innen is jól láthatjuk út közben. Ha megtetszett a környék, akár több napot is érdemes itt eltölteni, a sátorozástól a kényelmes hotelszobákig mindenféle szálláslehetőség a rendelkezésünkre áll.

Hirdetés
Hirdetés