Menü

sportág: TÚRA    táv: 7,5 km    szintemelkedés: 275 m    szintidő: 3 óra     nehézség: Könnyű

Az Ördög-orom és a Farkas-völgy

Az Ördög-oromra gyönyörű, de csúszós, meredek, morzsalékos ösvény vezet fel. A túra nehézségi fokát azért nem állítottam közepesre, mert ez a szakasz kikerülhető közúton. Igaz akkor kihagyjuk a túra egyik legszebb részét. Igazi minikaland Budapest közvetlen közelében, így akár egy délutáni programként is könnyedén bejárható. A kiinduló pont a Farkasréti temető felső bejárata, ahová sokféle közlekedési eszközzel eljuthatunk.

 

 

Túra az Ördög-oromra és a Farkas-völgybe

1. A sarokról induló zöld háromszög jelzésen indulunk a Zsigmond Vilmos utcán. 200 méter után el is érjük az Ördög-ormot. Két rövid éles kanyar után a lejtő aljában találjuk magunkat, és megkezdhetjük a mászást felfelé. Fagyökerek és néhol épített lépcsők is segítik a feljutást, de több helyen kerülgetni kell a csúszósabb részeket.

 

Felfelé a zöld háromszög jelzésen Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

 

2. Nagyjából 10 perc kapaszkodás után fel is érünk a sziklafal tetejére, ahol vaskorlát mellett haladhatunk tovább, és gyönyörködhetünk az Irhás-árok és a Farkas-völgy látványában. Hátrébb a két púp a Sas-hegy, mögötte pedig a Gellért hegy is látszik innen. Fölfelé nézve a Szabadság-hegyi adótorony magasodik az ég felé.


Kilátás a sziklafal tetejéről az Irhás-árok és a Farkas-völgy irányába Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

3. Az ösvényt követve szép erdős szakaszon megyünk szintben, majd újfent házak közelébe érkezünk, és egy nagy tűzrakóhelyet is találunk. Sajnos szétdobált szemétben nincs hiány ezen a részen. Kiérünk a lakott területre, és egy eléggé lejtős utcán kapaszkodunk felfelé egy saroknyit. A jelzés a fák közé kanyarodik és innen már a Farkas-völgyben haladunk tovább, végig erdei ösvényen.

 

Tovább a Farkas-völgyben Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

4. Leereszkedünk a  patak szintjére, ahol egy keskeny vas hídon kell átkelnünk. Az erdő egészen vadregényessé válik, feledteti az érzést, hogy a lakóházak közelében vagyunk, nyugalom és pozitív energia árad a fákból, az ösvény pedig kalandosan kanyarog a völgyben.

 

Átkelés a keskeny vashídon Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

5. A következő elágazásnál találkozunk a zöld körtúra útvonalával. Az eredeti terv szerint a Normafa felé folytatjuk az utat, de ha valaki szeretne rövidíteni, akkor itt el lehet fordulni a Szabadság-hegy felé a Normafa kihagyásával.

 

Tovább a Normafa felé Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

6. A következő szakaszon az erdő egyre szebb és vadregényesebb, egészen érintetlen környezetet varázsol körénk. Az út csak enyhén emelkedik felfelé, így kényelmesen lehet haladni, nem túlságosan fárasztó az emelkedés. Van idő alaposan körülnézni és összekapcsolódni a természettel. Egészen addig, míg fel nem érünk a Normafához.

 

Kellemes ösvényen haladunk Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

7. A gyermekvasút nyomvonalát keresztezzük először éppen a Normafa állomás mellett. Ha kedvünk tartja el is kanyarodhatunk a Normafa felé, a Normakert vendéglőben, vagy a környékbeli büféknél falatozhatunk egyet. A sínek mentén folytatjuk az utat, és a sétányon átgyalogolunk a Szabadság hegyre, a vasút végállomásához. Az állomás épületet megkerülve enyhén lefelé követjük a jelzést, és a Normafa rendezvény központ tetszetős kertjét megkerülve az Adótorony árnyékában egy tágas réten sétálunk tovább.

 

Keresztezzük a gyermekvasút nyomvonalát Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

8. A rét közepe táján a körtúra jelzés jobbra kanyarodik, de ne arra menjünk, mert az visszavezet ahhoz a kereszteződéshez, ahol a rövidítési lehetőség volt. A zöld kereszt jelzést kövessük tovább, ezen a szakaszon elég jól és sűrűn van jelezve a helyes irány.

 

Tovább a zöld kereszten Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

9. A rét végén az erdőbe kanyarodunk és egy kicsit erősebben kezdünk lefelé haladni. Két nagyobb kanyar és pár száz méter megtétele után kiérünk a Rácz Aladár úti körforgalomhoz. Innen már csak le kell sétálni a Hóvirág úton a temető kerítése mellett a kiinduló pontra.

 

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu  

Összesítés

A Az Ördög-orom és a Farkas-völgy hossza 7,5 km, az útvonal szintemelkedése 275 méter, szintideje 3 óra, nehézsége könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Kedd Szerda Csütörtök Péntek
°C -4 / 5 -4 / 4 0 / 5 -5 / 5
mm 0.0 0.0 0.0 0.0
km/h 10.4 20.2 4.7 11.9

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: normafa, Farkas-völgy, Ördög-orom, Szabadság hegy, túra, Farkasrét