Alpe-Adria-Trail 7. szakasz: Mallnitz - Obervellach Túra

Az Alpe-Adria-Trail 7. szakasz: Mallnitz - Obervellach Túra hossza 17 Km. Az útvonal szintemelkedése 238 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: április - október

Útminőség:
- aszfalt: 9.6 km
- kavicsos út: 0.1 km
- út: 2.0 km
- ösvény: 4.8 km
- út nélkül: 0.1 km
- ismeretlen: 1.0 km
- utca: 0.2 km

Két látványos szurdok és egy az aranybányászat idejéből eredő történelmi faluközpont: a változatos Mallnitz és Obervellach közti szakaszon a természet és az ember alkotta környezet egyaránt elvarázsol.

Tipp: az Alpe-Adria-Trail útvonalán gondtalanul túrázhatunk! Az Alpe-Adria-Trail többszörösen kitüntetett foglalási központja mindenben segít nekünk. Minden egyes szakaszt akár egyéni igényeknek megfelelően szervez meg. Az első nyolc szakaszon a Nemzeti Park csomag keretében csomagszolgálat, transzferek és ellenőrzött minőségi védjeggyel rendelkező szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Információ és foglalás:
Alpe-Adria-Trail Karintiai Foglalási Központ
"Ihre Engel und Experten am Trail"
info@alpe-adria-trail.com
www.alpe-adria-trail.com/de/buchungscenter


A festői szépségű Stappitzer See a Seebachtal bejáratánál, igazi gyöngyszeme a mai túra ezen szakaszának és a Hohe Tauern Nemzeti Park ökoszisztémájának egyik legfontosabb része. A tó fekvése ideális állomás a költöző madarak számára. Számos ritka madárfajnak ez a költőhelye. Egy egyedileg kialakított magaslesről ezt a természeti jelenséget meg tudjuk figyelni. Egy hegyomlás egykor eltorlaszolta a Mallnitz patakot és így létrejött egy tó, ami később feltöltődött. Az évezredek során a Mallnitz patak mélyen bevájta magát a sziklába és kialakította a Rabisch szurdokot, melyen a nap második szakasza vezet keresztül. Több a Wildbach felett kialakított kilátópont lélegzetelállító kilátást biztosít Karintia legnagyszerűbb szurdokára. A Zechner vízesés, a hatalmas Groppenstein vízesés valamint az egyedülálló Kolke (a vízből körkörösen kiemelkedő kőzetmedencék) a kiemelkedő látványosságai ennek a szurdoknak, melyet Groppenstein váráról neveztek el.

Obervellach az aranybányászat központja volt, és 1509 és 1778 között itt volt a fő bányamester hivatala is. Ő volt e legmagasabb rangú bányászati hivatalnoka a Monarchia belső ausztriai területein, valamint a külső birtkokon (Isztrianak és Friaulnak). A felső bányászmester hivatalának reneszánsz épületében ma egy kávéház működik. Vendégek apartmanokat is bérelhetnek itt. Az út kulturális csúcspontja a főtér, az aranybányászat korából fennmaradt épületeivel, valamint a fenséges St. Martin plébániatemplom.

A túr kiindulópontja: Mallnitz
A túra végpontja: Obervellach


Itiner

1. Mallnitz központjából indul az ún. völgykörút. A Nemzeti Park központja mellett elhaladva először egy rövid szakaszon a Tauerntalba (Tauern-völgy) megyünk, míg az út a Seebachtal felé el nem ágazik. A Tauern alagút hatalmas kapuja már több mint 100 éve biztosítja a vasúti összeköttetést a Tauern fő gerincén keresztül. Az alagút felett vezet az út tovább a csodálatos Seebach patak mentén a Stappitzer tóhoz, ahol az első kiadós megálló következik. 

2. Az Ankogel felvonó völgy-állomásáig ugyanezen az úton megyünk vissza, még mielőtt elérnénk Mallnitz magasan fekvő fennsíkját a völgy túloldalán. Az ún. borúton a Tauern vasút mentén jutunk el az Alpengarten hotel közelében lévő Rabisch-szurdok bejáratához. A szurdokon átvezető út a bal parton vezet végig. Több kilátópont is van a Wildbach patak felett.

3. A szurdok végén, a falu utcáján egyenesen haladunk végig egészen a Mallnitz felé vezető főútig. Itt egy kis ösvényen megyünk tovább, ami a mallnitzi főút nagy viaduktja alatt a „Zur Guten Quelle” fogadóhoz vezet. Közvetlenül az épületnél átkelünk a Mallnitz patakon és viszonylag sík terepen a ’Weg nach dem Glanz” úton túrázunk tovább. Kerek 30 perccel később érjük el a Groppensteinschlucht szurdok felé vezető elágazást. Ha a szurdok tavasszal, vagy erős csapadék miatt le lenne zárva, akkor a Groppenstein várig gyalogolunk tovább, ahol a balra tartó gyalogutat követjük, míg el nem érjük az eredeti útvonalat a szurdok másik végén.

Alpe-Adria Trail Forrás: (c) Kärnten Werbung, Fotó: Franz Gerdl
Alpe-Adria Trail
Kép forrása: (c) Kärnten Werbung, Fotó: Franz Gerdl


4. Általában azonban balra megyünk és a szurdokon keresztül ereszkedünk le. Már a felső végén a bejáratnál vár ránk a nap egyik csúcspontja a „Zechnerfall” vízesés. Ha tovább megyünk a kiépített úton a Groppensteinfall vízeséshez érünk a festői szurdok bejáratánál. Végül elérünk Räuflachba. A falu utcáit hamar elhagyjuk balra egy gyalogúton. A Buschenschänke Walter nevű éttermnél, ahova érdemes betérni, egy aszfaltozott úton tovább haladva érünk Obervellachba.

 

A szerző javaslata: látogass el a BIOS-Nemzeti Park Központba Mallnitzban vagy tekintsd meg a Nemzeti Park kiállítását és a St. Martin plébániatemplomot Obervellachban. Obervellachban lazíthatsz a helyi strandfürdőben is.

Megközelítés:
- Mallnitz felől: dél felől a B105-ös út - a Mallnitzi Főút – Obervellachnál ágazik el a Mölltal főútról (B106) és egyenesen a település központjába vezet. (Obervellachtól 9 km)
- észak felől: az OeBB autószállító vonataival lehet Mallnitzba érkezni Bad Gastein felől.
- Obervellach: Spittal/Drau vagy Winklern felől a B106-os főúton közelíthető meg.

Parkolás:
- Mallnitz: parkolóhelyek a központban és az állomásnál várják az autósokat
- Obervellach: számos parkolóhely van a település területén

Tömegközlekedés: Mallnitz vasútállomás nemzetközi vonatok megállója. Mallnitzot távolsági busszal Obervellachból naponta többször el lehet érni. Menetrend: www.postbus.at. Obervellach busszal elérhető Spittal-Winlern-Heiligenblut vonalon közlekedő járatokkal.

 

Szerző és forrás:
Szerző: Hohe Tauern - die Nationalpark-Region in Kärnten
Létrehozva: 2011.04.07.
Módosítva: 2017.05.23.
Forrás: Kärnten Werbung GmbH – AlpeAdriaTrail

Hirdetés